Varkenshouderij

Achtergrond 265 x bekeken

Prijs voor wrakke biggen

2006 was een jaar van hoge opbrengsten. De verschillen tussen de noteringen zijn groot.

Elk nieuwjaar begint met de beste wensen aan je familie, vrienden en bekenden. Uiteraard wensen we ook de varkenshouderij alle goeds toe. Voorlopig hebben we in ieder geval een paar jaren met leuke opbrengsten achter ons.

Wel is de kostprijs in 1 jaar tijds met een dubbeltje per kilo opgelopen. De verschillen in behaald resultaat zijn denk ik groter dan ooit tevoren. Ook de opbrengsten tussen bedrijven zullen sterk uiteenlopen.
Vion heeft dan enigszins rust gebracht met de bordesprijs voor slachtvarkens; er wordt in het veld al weer stevig ingekocht op beurs. De beurs geslacht lag met €1,42 in 2006 3 centen boven Vion.

Bij de verkoop van de biggen is het prijsschieten. Zelf heb ik al onze borgen uit de fokkerij verkocht op basis van de NVV-notering. Grote en goede koppels vleesbiggen verdienen hierop nog een toeslag. In 2006 heeft de NVV bij 25 kilo €48,15 genoteerd. Omgerekend is dat €9,46 boven de DPP, welke met een verschil van 19 centen gelijk aan de beurs voor biggen ligt. Mijn conclusie is dan ook dat zowel de beurs als de DPP een prijs noteert voor wrakke biggen.
Tot zover de verschillen in opbrengsten. De kosten tussen de bedrijven zullen eveneens enorm uiteenlopen. Te denken valt aan de gestegen voer-, mestafzet-, energie-, rente- en bouwkosten. Graag had ik in 2006 structurele afspraken voor de mestafzet gemaakt. Dit is niet gelukt. De voorjaarsmest koste €9 en de najaarsmest €20 per kuub. Ook nu ga ik toch weer actief op pad om te zien welke mogelijkheden er nog zijn om de kosten te drukken.
Tussen voerwinst en saldo en tussen saldo en resultaat is nog enorme winst te boeken. Een zelfontwikkeld begrotingsmodel gebruik ik regelmatig voor onszelf, maar ook voor collega’s. Meer hierover is te vinden op onze vernieuwde website Hogenkamp fokvarkens.


« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.