Varkenshouderij

Achtergrond 324 x bekeken

Goedkoper dan roosters

Als arbeid goedkoop is, beïnvloedt dit de houderij, toonde een studiereis naar Rusland.

Ik ben met een Nederlandse afvaardiging van de European Pig Producers (EPP) op studiereis geweest. De 51 varkensgetrouwen bezochten dit keer Rusland. Cultuur snuiven in Moskou: Rode Plein, de metro en diverse fraaie gebouwen. Uiteraard stond de varkenshouderij voorop. Hiervoor reisden we van Moskou per nachttrein 800 kilometer naar het platteland van Saransk. We bekeken daar diverse varkenslocaties in aanbouw en akkerbouw- en melkveebedrijven.

Het valt ook daar niet mee toegang te krijgen tot een varkensbedrijf. Gelukkig zat ik bij een kleine selectie van zes man die een bedrijf met 10.000 vleesvarkens mocht bezoeken. Het bedrijf telt 40 medewerkers, onder wie zes man voor beveiliging. Trekkerchauffeurs brengen de slachtrijpe varkens tot buiten de poort. Ook halen zij het voer van buiten het hek om het met eigen transport de silo in te blazen. Elke keer doet de gewapende en geüniformeerde beveiliging de poort weer open en dicht.
Geheel ontkleed moesten we door de groepsdouche, waarna we nieuwe bedrijfskleding kregen. Paspoorten, portemonnees en dergelijke bleven achter, goed bewaakt.

Alle gangen zijn gewitkalkt. De varkens liggen in afdelingen van 1.400 dieren, in hokken van 25. De afdelingen zijn vergelijkbaar met slachtkuikenstallen: lengteventilatie en in de zijgevel inlaatventielen.
De gezondheid en het klimaat zijn goed. Ik heb er weinig hoest gezien en geen bijterij. De varkens zijn vet en genetisch matig uniform gefokt.

Het bedrijf oogde goed, en niets werd ons onthouden. Het meest bijzondere was wellicht de 80 tot 90 procent dichte vloer. Per afdeling zijn twee vrouwen dagelijks druk met mestschuiven. Waarom niet gekozen voor een kleiner aandeel dichte vloer? Het antwoord was simpel. Het loon van deze vrouwen is €100 per maand, goedkoper dus dan roosters.

| volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.