Varkenshouderij

Achtergrond 274 x bekeken 1 reactie

Doorlooptijd

Begin april al wees Jan Smale erop dat het bloedonderzoek naar varkenspest drie weken kan nemen. Ik heb er ruim een maand over zitten denken hoe ik daar wat mee kon doen in deze weblog.

Alles viel gisteren echter ineens op zijn plek. Ik belde namelijk het CIDC dat het onderzoek op antistoffen uitvoert, om achter de kosten te komen. Tegelijkertijd ben ik, vanwege Smales opmerking, gaan vissen hoe het nu met die doorlooptijd zit. Die is in vredestijd inderdaad 15 werkdagen. Dat is dus vandaag insturen, een kleine maand later bericht in huis. Reden voor deze lange verwerkinsgtijd is dat het incidenteel onderzoek is. Een relatief klein aantal bedrijven, alleen die met de A-status, zendt enkele monsters voor dit onderzoek in. Het CIDC spaart om de kosten te drukken de monsters op zodat het een batch ineens kan inzetten voor onderzoek.
Voor het nu verplichte onderzoek bij een deel van de biggen verwacht het CIDC sneller te kunnen werken. Het zal immers om een aanzienlijk grotere stroom monsters gaan. Er waren vrijdagmiddag al monsters ingezet door vermeerderaars ingezet, op het CIDC werken ze nu in het weekend ook door. Maximaal vijf dagen, meestal de vierde dag na inzending hebben de dierenartsen de melding in huis. Dat vertelde Peter van Tulden, het hoofd van de afdeling die de monsters voorbereidt, me. De meeste dierenartsen kiezen trouwens nog steeds voor toezending van de uitslagen per fax. Dat had ik in dit digitale tijdperk niet meer verwacht.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bulle Koster

    Dat veel dierenartsen voor de fax kiezen is simpel; Ze kunnen dan eenvoudig de fax doorsturen naar de fax van de boer en weten dan ook dat hij verstuurd is. Emailadressen wisselen nogal eens en er blijft altijd de twijfel of het inderdaad gelezen is. Hotmail adressen zijn notoir onbetrouwbaar en je moet als dierenarts dan altijd nog controleren of het inderdaad gelezen is; De fax van de veehouder staat vrijwel altijd aan en je ziet en hoort ter plekke de verzending. Dierenartsen zijn echt geen digibeten, wel realisten. Google mijn naam maar eens... Hartelijke groet, Bulle Koster, dierenarts in Den Ham

Of registreer je om te kunnen reageren.