Varkenshouderij

Achtergrond 360 x bekeken

Wegkwijnende export

Hoe sterk de handel in varkensvlees tegenwoordig een wereldaangelegenheid is, blijkt weer eens uit de jongste berichten uit Australië.

Een Australische rechter heeft geoordeeld dat alle import van varkensvlees en varkensvleesproducten vanuit de Verenigde Staten, Canada, Denemarken en een aantal andere landen moet stoppen. Dat meldt de website Meatingplace.
Australië kan zelf niet voorzien in voldoende varkensvlees, zeker niet nu de sector er al lang de gevolgen van droogte ondervindt. De Australische varkensproducenten zijn echter als de dood om last te krijgen van ‘post weaning multisystemic wasting syndrome’, oftewel wegkwijnziekte, waaraan jaarlijks wereldwijd miljoenen varkens doodgaan. Australië is daar nu nog vrij van.

Het zou op korte termijn niet eens onmiddellijk gevaar opleveren, maar over een jaar of tien nagenoeg zeker. Het nationaal Australisch gerechtshof twijfelt aan de gemaakte risico-analyse en heeft bevolen dat Australian Pork Ltd., de organisatie die de zaak aanhangig maakte, nog eens met het directoraat voor quarantaine aan tafel moet om tot een oplossing te komen voor er een definitieve beslissing valt.

Als de importstop wél doorgaat krijgt ook de EU daar een tik van mee. Compensatie voor de wegvallende afzet zal versterkt worden gezocht op de met Amerika en Canada gedeelde markten in Japan en Rusland, waar ongetwijfeld de prijs onder druk komt. Amerika, Canada en Denemarken hebben vorig jaar gezamenlijk voor € 157 miljoen naar Australië uitgevoerd. In het eerste kwartaal van dit jaar was Australië zelf de in volume zevende afnemer van Amerikaanse export, die sterk toeneemt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.