Partner
Foto: Nedap RundveePartner

‘Als je voordelen van technologie ervaart, wil je niet meer terug’

Groeien gaat in stapjes, met af en toe een groeispurt. Op een melkveebedrijf is dat net zo. Dan is het mooi als de techniek flexibel met je meegroeit, zo ervaart melkveehouder Rudie Lammers.

“Technologie die we voorheen niet nodig vonden, willen we nu niet meer missen”, zegt Rudie. “Stap voor stap adopteren we nieuwe mogelijkheden en integreren we systemen met elkaar voor meer werkgemak en betere prestaties.”

Samen met zijn ouders heeft Rudie een maatschap in het Gelderse Eibergen. Door de jaren heen is hun gecombineerde melkvee- en varkenshouderij uitgegroeid naar 140 melkkoeien en 1.600 vleesvarkens. Daarnaast werkt Rudie ook enkele dagen buitenshuis en heeft hij een jong gezin. “Veel tijd om stil te zitten is er dus niet bij”, lacht de actieve ondernemer.

Verbouwing melkstal

De verbouwingen van de melkstal illustreren de geleidelijke groei van de melkveetak. Rudie vertelt: “We begonnen met een 2×5 visgraatmelkstal, die we daarna hebben uitgebreid naar een 2×7-stands. In 2013 hebben we ons jongvee uitbesteed naar een melkveebedrijf in de buurt en zijn hun melkkoeien bij ons in de stal gekomen. De melkbeurten namen met het grotere aantal koeien te veel tijd in beslag, dus toen hebben we de melkstal omgebouwd naar een 2×9-stands. Vervolgens hebben we daar de Nedap-koeherkenning aan toegevoegd en de melkstal uitgerust met Nedap Melkmeting, Elektronische krachtvoerverstrekking en Separatie en Routing. “We hebben bij elke uitbreiding het technische basisplatform gewoon behouden en telkens extra melkstellen en modules toegevoegd. Heel fijn en praktisch natuurlijk, dat alles op hetzelfde systeem is aangesloten en goed met elkaar samenwerkt.”


Barrières wegnemen

Even later is daar ook Nedap CowControl bijgekomen met automatische tochtdetectie, gezondheidsmonitoring en positiebepaling. Rudie merkt aan zijn omgeving dat de toepassing van dergelijke technologie vaak even moet landen. “Mijn kameraden vonden automatische tochtdetectie destijds niet nodig. Inmiddels hebben ze het allemaal”, constateert hij met een glimlach. “De marges worden steeds kleiner en het kost meer moeite om prestaties te verbeteren. Technologie is dan een effectief hulpmiddel om vooruit te komen.”

Als je weet waar de koe staat, stel je de behandeling niet uit

Rudie ziet dat positiebepaling langzaam aan populariteit wint onder melkveehouders. “Je bent geen koeien meer aan het zoeken, maar koeien vinden”, stelt hij. De netto tijdsbesparing noemt hij daarbij niet eens als het belangrijkste voordeel. “Zoeken naar een koe is vervelend. Positiebepaling haalt een psychologische barrière weg om een behandeling direct uit te voeren. Als je weet waar de koe staat, stel je het niet uit. Je speelt zo veel korter op de bal en dat komt de gezondheid en de prestaties van de dieren ten goede. Daarom verwacht ik dat het gebruik van positiebepaling flink zal toenemen.”

Op afstand meekijken

De stabiliteit van dergelijke geïntegreerde systemen is de laatste jaren enorm toegenomen. “Een koe separeren voor een behandeling of inseminatie kon vroeger ook al, maar achter de schermen is de techniek inmiddels veel geavanceerder”, weet Rudie. “De aansturing van deze systemen gebeurt door de lokale procescomputer op het bedrijf, maar tegenwoordig kan ik ook op afstand inloggen. Via mijn mobiel houd ik, waar ik ook ben, een oogje in het zeil. Bovendien maakt het systeem automatische back-ups, dus geen gedoe meer met usb-sticks. Dat ik daar zelf niet meer aan hoef te denken en dat ik op afstand kan meekijken, geeft me veel rust”, constateert de drukbezette ondernemer. “Ook technische support van de dealer is op afstand mogelijk en ik kan mijn voeradviseur en dierenarts laten meekijken in de resultaten.”

Nieuwe fase: melkrobots

Om de efficiëntie van het bedrijf nóg verder te vergroten heeft familie Lammers vorig jaar twee melkrobots aangeschaft. “Voor het aantal melkkoeien hadden we eigenlijk drie melkrobots nodig, maar dat kostte te veel ruimte in de stal. De nieuwe melkrobots sluiten naadloos aan op de bestaande Nedap-technologie voor identificatie en monitoring. Nu melken we alleen de oudmelkte koeien nog in de melkstal en gaat de rest van de koeien naar de robots. Voor de oudmelkte koeien volstaat twee keer per dag melken, de andere koeien worden gemiddeld drie keer per dag door de robots gemolken.”

De melkrobots hebben de melkproductie flink laten stijgen en leveren Rudie en zijn ouders zo’n twee à drie uur tijdsbesparing per dag op. “Deze tijd besteden we nu onder andere aan klauw bekappen en gerichte gezondheidsbehandelingen per diergroep. En met jonge kinderen is wat extra tijd voor het gezin ook zeer welkom”, merkt Rudie tevreden op.

Met Nedap CowControl zie je in de praktijk het snelste voordeel en het is laagdrempelig om mee te starten

Gouden tip

Voor melkveehouders die moderne technologie ook stapsgewijs willen inzetten in hun bedrijf, heeft Rudie een tip: “Met Nedap CowControl zie je in de praktijk het snelste voordeel en het is tegelijkertijd zeer laagdrempelig om mee te starten. Je hebt alleen de SmartTags en de software nodig en modules kun je langzaam uitbreiden. Als je melkstal aan renovatie toe is, kun je natuurlijk meerdere zaken tegelijkertijd aanpassen. Nederlandse melkveehouders vinden vaak dat technologie niet per se noodzakelijk is op hun bedrijf. Maar als ze eenmaal de enorme voordelen hebben ervaren, willen ze niet meer terug”, is Rudie overtuigd.

Meer weten over de technologische oplossingen van Nedap?

Wil je meer info over Nedap CowControl of andere oplossingen van Nedap? Of wil je op de hoogte blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen in de melkveehouderij? Kijk dan op Nedap-livestockmanagement.com en meld je aan voor de nieuwsbrief. Bekijk het overzicht van distributiepartners van Nedap CowControl, zoals je melkmachinefabrikant of fokkerijorganisatie.

Foto: Nedap

Foto: Nedap

Beheer
WP Admin