Partner
Foto: Barenbrug RundveePartner

Gezonder melkvee met gecertificeerd mengsel NutriHerb

Met NutriHerb brengt Barenbrug als eerste leverancier een gecertificeerd mengsel van voederkruiden en gras op de markt. Dit mengsel voldoet aan alle kwaliteitslabels van de zuivelverwerkers. Door het eten van voederkruiden neemt de gezondheid van melkvee toe. Daarnaast draagt de teelt bij aan de biodiversiteit.

NutriHerb is het eerste en enige NAK-gecertificeerde mengsel van voederkruiden en gras. Dit betekent dat het mengsel voldoet aan strenge eisen voor kiemkracht en zuiverheid. Samenstelling, levensduur en voederwaarde van het mengsel zijn uitgebreid onderzocht en beproefd op de onderzoekslocaties van Barenbrug. Met NutriHerb krijgen melkveehouders gegarandeerd de allerbeste kwaliteit én combinatie van voederkruiden en gras.

Verschillende voordelen

NutriHerb heeft verschillende voordelen. Het bevordert de gezondheid van melkvee, verhoogt de biodiversiteit en verbetert de bodemvruchtbaarheid. Een betere gezondheid ontstaat door de aanwezige tannines, etherische oliën en hogere mineralengehaltes in voederkruiden. Hierdoor neemt de vruchtbaarheid en uiergezondheid van melkkoeien toe en verbetert hun algemene weerstand.

Actieve en weerbare bodem

Door de variatie in planten en diepe worteling van verschillende soorten voederkruiden krijgen de organische stof in de bodem en het bodemleven een boost. Samen zorgen ze er voor dat de grond actiever en weerbaarder is. Een NutriHerb-perceel is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte en overvloedige neerslag. Ook boven de grond is er meer biodiversiteit in een NutriHerb-weide. Populaties van bijen, insecten en weidevogels nemen toe omdat er meer voedsel voor hen beschikbaar is door de verscheidenheid aan kruiden.

Kant-en-klaar mengsel

De voederkruiden in NutriHerb zijn aangevuld met de beste grassen. Hierbij is zeer nauwgezet gekozen voor grassen die passen bij het groeipatroon van de kruiden. Het gras en de voederkruiden zitten bovendien in de juiste verhouding in het mengsel zodat NutriHerb kant-en-klaar is voor gebruik. Om het risico van vergrassen uit te sluiten, heeft Barenbrug verschillende combinaties kruiden en grassen getest. De soorten die over meerdere jaren het best presteren zijn geselecteerd voor dit mengsel. NutriHerb geeft dus gegarandeerd langdurig een kruidenrijk grasland.

Hoge drogestofopbrengst

Percelen met NutriHerb zijn flexibel in te zetten voor beweiden en of maaien. Onder beide toepassingen is het mengsel beproefd. De droge stofopbrengst van een NutriHerb-perceel is daarbij hoger dan van uitsluitend gras. Dit is het resultaat van de verschillende klaverrassen in het mengsel. Deze binden stikstof uit de lucht en leggen die vast in de bodem. Het resulteert in hogere opbrengst, en een betere bodemvruchtbaarheid die een stikstofbemesting (bijna) overbodig maakt.

Duurzaam ondernemen met NutriHerb

NutriHerb helpt melkveehouders bij het duurzaam ondernemen, waarbij de consument over de schouder van de boer meekijkt.

Beheer
WP Admin