Partner
Melken met SAC bij Maatschap Pullen in Diffelen RundveePartner

Melken met SAC bij Maatschap Pullen in Diffelen

In het schitterende Vechtdal-gebied in Salland ligt het plaatsje Diffelen, waar we op bezoek zijn bij de familie Pullen.

Hier melkt Erik Pullen 90 melkkoeien met gemiddeldes van 9.500 kilogram melk met 4,30% vet en 3,60% eiwit per koe, per jaar.

Erik heeft vanaf kleins af aan al meegewerkt op het bedrijf van zijn ouders en het was dan ook al snel duidelijk dat hij boer wilde worden. “Na het behalen van mijn overgang van havo 3 naar havo 4 ben ik direct naar de middelbare landbouwschool gegaan”, vertelt Erik. In 2011 heeft hij samen met zijn vrouw Annet het bedrijf overgenomen. Zij zijn de 4e generatie op het bedrijf.

Firma Pullen, Diffelen (Overijssel)

Erik Pullen nam in 2011 het bedrijf van zijn ouders over en in 2012 werd de SAC Futureline MAX dubbelbox geplaatst. Er is nu plaats voor zo’n 100 melkkoeien.

  • Melkvee: 90
  • Jongvee: 40
  • Productie/koe/jaar 9.500
  • Vet %: 4,30
  • Eiwit %: 3,60
  • Land (ha): 50

Vanaf 2008 zijn ze al bezig om het bedrijf te moderniseren. Er werd in die tijd nog gemolken met een 2×4 visgraat van SAC. In 2012 werd de oude constructie van de ligboxenstal ingeruild voor een compleet nieuwe constructie, inclusief SAC Futureline MAX robot met dubbele box. Naast dat Erik graag met zijn koeien bezig is, doet hij het landwerk en de bouwwerkzaamheden ook graag zelf. In de nieuwe stal moest ook een nieuwe melkinstallatie komen. De keuze voor SAC was snel gemaakt: “Collega-melkveehouders waren razend enthousiast over SAC en de inbouw in de bestaande ruimte was gunstig”, aldus Erik. “Ik heb gekozen voor een Futureline MAX met dubbele box, dit sluit mooi aan bij de capaciteit van mijn bedrijf.” Erik is zelf zeer positief over de SAC robot: “Op dinsdag zijn we begonnen met inmelken en op vrijdag zaten we al op 2,7 melkingen. Tot op de dag van vandaag wachten we nog steeds op een tegenvaller!” zegt Erik lachend. Het gemiddeld aantal melkingen ligt momenteel, met weidegang, op 3,2 melkingen per dag en hiermee zijn ze dan ook zeer tevreden. De koe kan zelf op ieder gewenst moment van de dag naar de robot waardoor ze veel minder spanning op het uier heeft en Erik kan hierdoor naar eigen zeggen zijn dag flexibeler indelen.

SAC Futureline MAX dubbelbox in het midden van de ligboxenstal.

SAC Futureline MAX dubbelbox in het midden van de ligboxenstal.

Erik spreekt zijn tevredenheid uit over de geïntegreerde activiteitsmeting, door de koppeling met de computer zijn attentiekoeien snel zichtbaar. “Doordat de eerste activiteit van de koe geregistreerd wordt, is het mogelijk om binnen 18 uur de koe te insemineren. Hierdoor zitten we nu gemiddeld op 1,4 inseminaties.”

De veestapel van Erik bestaat uit kruisingen van Fleckvieh x Noors Roodbont x Holstein. Erik is in 2006 begonnen met pionieren met een ander ras en heeft in 2008 het roer helemaal omgegooid. De koeien hebben een hoge melkproductie en vertonen uitstekende gezondheidskenmerken. De Noors Roodbonte kruising zorgt voor een brede voor- en achterhand bij de koeien. “Mijn koeien zijn compacter en robuuster gebouwd, maar de boxen zijn breed genoeg en de koeien lopen met gemak de box in en uit.”

Robuuste Fleckvieh x Noors Roodbont x Holstein.

Robuuste Fleckvieh x Noors Roodbont x Holstein.

De toekomst van de melkveehouderij staat onder druk en de snel veranderende regelgeving is ingrijpend voor vele bedrijven, desondanks blijft Erik optimistisch: “Het is belangrijk om overal weer een uitdaging in te blijven zien, we moeten vooruit blijven kijken en het beste eruit halen met z’n allen”, aldus Pullen.

Melken met SAC bij Maatschap Pullen in Diffelen


Beheer
WP Admin