Partner
Meer rendement met de vernieuwde voederbiet RundveePartner

Meer rendement met de vernieuwde voederbiet

KWS is enkele jaren geleden gestart met de verkoop van de vernieuwde voederbiet. Deze biet wordt Feedbeet genoemd. KWS Feedbeet kenmerkt zich in vergelijking met de ouderwetse voederbiet door een hoog drogestofgehalte en een hoge drogestofopbrengst.

In tegenstelling tot de ouderwetse voederbiet is de Feedbeet qua teelt en oogst vergelijkbaar met de suikerbiet. De mechanisatie van de suikerbietenteelt kan volledig worden ingezet bij de teelt van Feedbeet. Er kan geoogst worden met de gangbare machines. Bijkomend voordeel is dat veel machines de laatste jaren zijn uitgerust met een ontbladeraar in plaats van een scalpeur. De bieten blijven hierdoor (nog) beter bewaarbaar.

In tegenstelling tot de ouderwetse voederbiet kan Feedbeet zeer goed en vrij van tarra door gangbare bietenrooiers worden gerooid.

In tegenstelling tot de ouderwetse voederbiet kan Feedbeet zeer goed en vrij van tarra door gangbare bietenrooiers worden gerooid.

Binnen de vergroeningseisen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid blijkt Feedbeet een uitstekend derde gewas. Inkuilen met maïs is mogelijk alsook het vers voeren. Steeds meer melkveehouders kiezen voor dit interessante gewas binnen hun ruwvoerpakket. De smakelijkheid van dit product wordt als positief ervaren. Verdringing van andere voedermiddelen in het rantsoen is niet aan de orde. Ook heeft het voeren van Feedbeet een positieve invloed op de gehaltes in de melk.

Door de gladde bieten is Feedbeet bijzonder schoon te rooien.

Door de gladde bieten is Feedbeet bijzonder schoon te rooien.

Verder wint het inslurven van de Feedbeet terrein. Omdat het tijdstip van deze opslagmethode in het najaar ligt, is het mogelijk om het opbrengstpotentieel van de biet volledig te benutten. Hierdoor is de opbrengst van de biet maximaal. Feedbeet is uitermate geschikt om versnipperd, ingeslurfd op te slaan. Dit in combinatie met een droog product (bv. sojahullen). Er zijn diverse baggingmachines ontwikkeld die met een grote capaciteit de bieten kunnen inslurven. De Feedbeet kan op deze manier jaarrond gevoerd worden en het aanbod per koe per dag kan worden gevarieerd.

  • Feedbeet na versnippering waardoor deze door melkvee zonder problemen kan worden opgenomen.

    Feedbeet na versnippering waardoor deze door melkvee zonder problemen kan worden opgenomen.

  • Ínslurven zonder voederwaarde verliezen in een slurf middels een mobiel bagging systeem in een slurf.

    Ínslurven zonder voederwaarde verliezen in een slurf middels een mobiel bagging systeem in een slurf.

  • Volledig gemechaniseerde oogst en verwerking van Feedbeet op het eigen erf.

    Volledig gemechaniseerde oogst en verwerking van Feedbeet op het eigen erf.

Voederbieten zorgen voor ‘dikke’ melk

Met 6 kilo Feedbeet per dag produceren de 120 melkkoeien van Pieter Karst Bouma naast zo’n 35 liter melk per dag ook nog eens flinke gehalten: 4,56% vet en 3,64% eiwit. “De voederbieten zorgen voor dikke melk”, luidt de overtuiging van de melkveehouder uit Friesland. Met dagelijks 1,5 tot 2 kilo drogestof voederbieten krijg je het beste resultaat, zo is zijn ervaring. “Je moet een sterk voerhek hebben en genoeg vreetplekken in de stal, de koeien zijn er gek op.” De melkveehouder houdt in het rantsoen geen rekening met verdringing van krachtvoer of andere voedermiddelen bij het voeren van de Feedbeet. “De koeien vreten het extra en dus nemen ze meer voer op.”

Naast dikke melk noemt de melkveehouder nog een paar voordelen van de teelt van voederbieten. “Ze geven een enorme opbrengst van 100 tot 130 ton per hectare, dat betekent ongeveer 12 cent per kilo aan kosten. Bovendien zijn voederbieten gezond voor de koeien en hebben ze een gunstige BEX omdat ze laag in fosfaat zitten.”

Pieter Karst Bouma: de koeien zijn er gek op.

Pieter Karst Bouma: de koeien zijn er gek op.

De voederbieten deden in 2014 hun intrede op het bedrijf van Pieter Karst. “We zijn een extensief bedrijf, dus ik zocht naast gras en maïs nog andere rendabele gewassen.” In 2015 zaaide hij één hectare als proef, van alle 200 hectare aan voederbieten die er in Nederland te vinden waren. “De sleufsilo puilde uit.” Inmiddels is het areaal bij Pieter Karst gegroeid naar drie hectare. “Het vraagt een akkerbouwmatige aanpak”, noemt hij als aandachtspunt. Jaarrond vers voeren is het mooist, omdat de bieten dan smakelijk zoet blijven. Echter, na 15 april mogen de bieten niet meer op één hoop liggen. “We versnipperen ze en slaan ze op in een plastic slurf”, vertelt Pieter Karst. “Zo kunnen we de koeien elke dag voederbieten voeren.”

Sinds 2017 onderzoekt WUR Open Teelten in samenwerking met Delphy de voederbieten in een nieuw opgezette rassenproef. Er worden zowel traditionele voederbieten als KWS Feedbeet rassen beproefd. Voor het teeltseizoen 2019 brengt KWS Benelux BV wederom het ras GODIVA KWS (rhizomanie- en rhizoctoniaresistent) op de markt. De opvolger van dit ras is LAURENA KWS met een nog hogere drogestofopbrengst. Beide rassen zijn zeer geschikt voor zand- en dalgronden met kans op rhizoctonia. Er wordt geadviseerd om voor deze rassen te kiezen als er maïs of gras in het bouwplan voorkomt.

Godiva KWS is omwille van zijn dubbele resistentie zeer geschikt voor de teelt op zandgrond.

Godiva KWS is omwille van zijn dubbele resistentie zeer geschikt voor de teelt op zandgrond.

Voor (klei) percelen zonder rhizoctonia adviseert KWS het ras PIERINA KWS met als bijzondere eigenschap het lage tarra percentage. Dit nieuwe ras vervangt CINDY KWS met vergelijkbare eigenschappen.

Voor meer informatie over deze rassen verwijzen wij naar de brochure KWS Feedbeet 2019 en het Rassenbulletin Voederbieten 2019.

Meer informatie kunt u ook vinden op: http://www.kwsbenelux.nl/aw/Products/Suikerbiet/Feedbeet-1/~gdtf/

Beheer
WP Admin