Partner
Foto: Barenbrug RundveePartner

Gezondheid melkvee eenvoudig verbeteren

Met propyleenglycol in het ruwvoer verbetert de vruchtbaarheid en vermindert het risico op slepende melkziekte en pensverzuring.

Het nieuwe inkuilmiddel Bonsilage Fit gras maakt propyleenglycol aan in het kuilgras dat het energietekort van koeien, met name in het begin van de lactatie, voorkomt. Hierdoor verbetert de gezondheid van het melkvee.

Bonsilage Fit gras optimaliseert de energielevering van graskuil en zorgt voor een uitstekende broeiremming. Het inkuilmiddel zorgt ervoor dat de energie (suiker) uit het gras wordt omgezet in melkzuur. Vervolgens wordt een maximale hoeveelheid melkzuur omgezet in propyleenglycol en azijnzuur. Dit ondersteunt de stofwisseling. Hierdoor blijven melkkoeien fit, zelfs bij een hoog aanbod van energierijk voer. De resultaten van de recent uitgevoerde monitoring van de Duitse veevoerproducent Schaumann bevestigen de positieve werking van Bonsilage Fit gras.

Productie van propyleenglycol

Door toevoeging van Bonsilage Fit gras aan grassilage wordt gemiddeld 25 gram propyleenglycol per kilo droge stof geproduceerd. Afhankelijk van de geoogste graskwaliteit, zijn zelfs topproducties tot 70 gram propyleenglycol per kilo droge stof haalbaar. In onbehandelde graskuilen is de productie van propyleenglycol nagenoeg nihil.

Bewezen in de praktijk

Melkveehouders die graskuil voeren waaraan Bonsilage Fit gras is toegevoegd, geven aan dat ze duidelijk betere prestaties van hun veestapel zien. De graskuil is stabieler en smaakvoller en door de extra portie propyleenglycol in de graskuil zijn de melkkoeien fitter. Het zorgt voor een verbeterde energiebalans in het begin van de lactatie en vermindert het risico op slepende melkziekte.

Gezondheid melkvee eenvoudig verbeteren


Het gebruik van Bonsilage Fit gras inkuilmiddel levert in een melkveerantsoen een duidelijke meerwaarde op in de voederwaarde. Bij het voeren van 8 kilogram graskuil waaraan Bonsilage Fit gras is toegevoegd, wordt 200 gram propyleenglycol per koe per dag uit grassilage gevoerd die de energievoorziening van de koe ondersteund. De extra propyleenglycol uit kuilgras vertegenwoordigt een waarde van € 0,30 per koe per dag.

Het voeren van graskuil behandeld met Bonsilage Fit gras werkt positief op de stofwisseling, de vruchtbaarheid en op de fitheid van melkkoeien en daarmee ook op het economisch rendement.

Verkoop en advisering

Voor advies en verkoop van Bonsilage inkuilmiddelen kunt u terecht bij een van de Barenbrug-dealers. Klik hier voor een dealer bij u in de buurt.

Beheer
WP Admin