Partner
LED-oplossingen voor de agrarische sector RundveePartner

LED-oplossingen voor de agrarische sector

Licht, lucht en ruimte. Dat is tegenwoordig de trend in de stallenbouw voor rundvee. De nieuwe melkveestal van Maatschap Vinke-Steenwijk in De Krim voldoet in alle opzichten aan deze eis. Ook als het buiten donker is of als er overdag te weinig daglicht door de lichtplaten valt. Hiervoor zijn 31 Sky ledarmaturen van Wildkamp verantwoordelijk. Die zorgen ervoor dat in de stal met 360 ligboxen op koeniveau overal een gemiddelde verlichtingssterkte van 120 lux wordt bereikt.

Lichtgalerij

Een grote lichtgalerij in de oversteek nok van de stal zorgt voor zoveel mogelijk daglicht in de ligboxenstal. “We hebben bewust gekozen voor een transparant windbreekgaas als gordijn”, aldus Gert-Jan Steenwijk. “In de bestaande stal hadden we dat niet. Als je dan bij winterdag de gordijnen voor de ventilatieopeningen liet zakken, werd het direct een stuk donkerder. Helemaal als er ook nog sneeuw op het dak lag, waardoor je niks aan je lichtplaten had.”

Gert-Jan Steenwijk (rechts) en Arjo Herbers in de nieuwe stal met Sky ledarmaturen.

In deze filosofie past ook de aanschaf van ledverlichting van Wildkamp. “Los van de energiebesparing, hebben wij ook voor ledlampen gekozen omdat je de verlichting dan eventueel overdag gedimd – dat wil zeggen naar behoefte – kan laten branden. Het is mooi als je op donkere dagen kunt bijlichten”, stelt Steenwijk.

De ledarmaturen zijn overdag gedimd te gebruiken.

Installatiewerk

Het installatiewerk in de stal van Maatschap Vinke-Steenwijk is verzorgd door Kosse Installatietechnieken uit Slagharen. In het brede assortiment dat Kosse Installatietechnieken voert, zijn ook de leds van Wildkamp opgenomen. Het project bij Maatschap Vinke-Steenwijk werd in concurrentie binnengehaald op basis van de juiste kwaliteit-prijsverhouding, aldus Arjo Herbers van Kosse. “De armaturen zijn IP65, dus sproeiwaterdicht. En de vijf jaar garantie, overeenkomstig 50.000 branduren, is ook een pre.”

Lichtplan

Het lichtplan werd door specialisten van Wildkamp gemaakt. De eis van Maatschap Vinke-Steenwijk was een verlichtingssterkte van gemiddeld 120 lux op koeniveau. Hiervoor zijn in totaal 31 Sky armaturen van 160 Watt (met een kleurtemperatuur van 4000 graden Kelvin) in drie rijen aan ammoniakbestendige kettingen op 6,50 meter hoogte gehangen. “Deze ronde pendelarmaturen, met een stralingshoek van 100 graden, zijn dimbaar van 0 tot 10 Volt. Ideaal om te combineren met een lichtsensor, zodat de verlichting automatisch feller gaat branden als de hoeveelheid daglicht in de stal afneemt”, legt Herbers uit.

Verlichtingssterkte van gemiddeld 120 lux op koeniveau.

Verlichtingssterkte van gemiddeld 120 lux op koeniveau.

Een uitgekiend lichtregime qua lichtintensiteit, daglengte en lichtkleur heeft ook z’n invloed op het gedrag van dieren. Uit onderzoek blijkt dat voldoende juist licht ervoor zorgt dat de productie van de melkkoeien meer persistent is en ze beter hun tochtigheid tonen wat weer een gunstige invloed heeft op de vruchtbaarheid van de veestapel.

In ruimten met lage plafonds zijn ledtubes toegepast.

In ruimten met lage plafonds zijn ledtubes toegepast.

Bij Maatschap Vinke-Steenwijk zijn ze sowieso content met de hoeveelheid licht, lucht en ruimte in de nieuwe stal. Qua verlichting en klimaathuishouding voldoet de stal aan alle eisen die ze zich vooraf hadden gesteld. Maar vooral de enorme verbetering qua ligcomfort en ruimte in de nieuwe situatie werpt nu al zijn vruchten af, aldus Steenwijk. “Sinds we in mei zijn overgegaan naar deze nieuwe stal, is de gemiddelde productie met zo’n 10 procent gestegen; van 30 naar 33 kilogram per koe per dag. De koeien stappen zonder aarzelen in de box en gaan direct liggen. Die rust vertaalt zich direct in melk.”

Gratis lichtscan voor uw bedrijf? Kijk op wildkamp.nl/agro

Beheer
WP Admin