Rundveehouderij

Partner

Nieuwe Kingspan daken bewezen dienst in hete zomer

‘Koeien kozen zelf plek waar het 5 graden koeler was’

Kost investeren in daken, gevels, zonnepanelen, asbestverwijdering en stalklimaat alleen maar geld, of levert het geld op? Kingspan kiest voor dat laatste: investeren moet toegevoegde waarde opleveren. Meer melk, minder warm, betere isolatie, minder brandrisico, beter dierenwelzijn en minder energiekosten. Het kan met Kingspan.

Mooiere reclame kon het bedrijf Kingspan zich afgelopen zomer niet wensen. Boeren van boerderijen die Kingspan van nieuwe daken had voorzien waren euforisch. De temperatuur in de stal was in de hittemaanden tot vijf graden lager. Business manager bij Kingspan Sjoerd Seffinga: “In de geïsoleerde stallen kozen de koeien er zelf voor om eerder naar binnen te gaan, het was binnen fijner en koeler dan buiten. De melkopbrengst was ook hoger in stallen waar nieuwe isolatie was toegepast. Dat is directe winst voor de boer.”

Wereldwijd actief

Kingspan is een van origine Iers bedrijf dat inmiddels wereldwijd actief is. In Nederland werken zo’n vijfhonderd mensen die actief zijn in alles wat te maken heeft met gebouwen: gevels, daken, energie, vloeren, waterbeheer, opslag… De Johan Cruijff Arena en de Foodhallen in Rotterdam zijn bouwwerken waar Kingspan actief bij betrokken was, maar ook leverde Kingspan dak en gevel panelen aan de meest milieu-, dier-, en mensvriendelijke kippenstal ter wereld: Kipster in Brabant.


  • Nieuwe Kingspan daken bewezen dienst in hete zomer
  • Nieuwe Kingspan daken bewezen dienst in hete zomer

Seffinga: “We renoveren stallen en leveren losse componenten voor daken en gevels, maar onze kracht zit ’m voor de agribusiness vooral in de complete ontzorging van projecten. Dan verwijderen we bijvoorbeeld asbest, brengen nieuwe isolerende sandwichpanelen aan, combineren dat met LED-verlichting en wekken energie op met zonnepanelen. De boer boert, wij denken mee in de facilitaire mogelijkheden.”

Asbest

Voor 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland vervangen zijn. Wat betreft asbest is er vanuit de divisie Kingspan Geïsoleerde Panelen een noviteit. In 2017 won het bedrijf de Bouwkennis Jaarprijs met het innovatieve leaseconcept Kingspan Future Proof. Seffinga: “Dat is zo’n voorbeeld van conceptueel denken. Naast het verwijderen van asbest, het aanbrengen van zonnepanelen, LED-verlichting en isolatie, regelen we ook papierwerk, kijken waar subsidie mogelijk is en verzorgen de financiering. Van grote investeringen in één keer ga je met Future Proof naar een leaseconstructie met maandlasten die voor een groot deel gecompenseerd worden door de besparingen op de energierekening. Er zijn veel parameters die van invloed zijn, maar als je alles combineert, er voldoende zonopbrengst is en een goede isolatie aanbrengt, levert een dak soms net zo veel op als-ie kost. De meest gangbare leaseconstructie beslaat een periode van maximaal zeven jaar. Dan zijn de kosten misschien nog niet terugverdiend en heeft de boer te maken met maandlasten, maar op de lange termijn (15-20 jaar als de leaseperiode voorbij is) kan de boer geld verdienen aan een nieuwe geïsoleerde stal en hoeft die stal per saldo niets te kosten. De ambitie is om zoveel energie op te wekken met zonnepanelen dat de boer geen energie meer hoeft in te kopen. Wat we voor boeren eigenlijk willen, is dat investering niet als een kostenpost worden gezien, maar dat het toegevoegde waarde biedt.”

Meer voordelen

Seffinga ziet dat nogal wat boeren afgeschrikt worden door investeringen. “Dan kiezen ze bijvoorbeeld wel voor asbest verwijderen, maar niet voor zonnepanelen. Het wordt ze te duur.” Seffinga snapt dat, maar wijst toch op de vele voordelen van extra aandacht voor de stalomgeving. “Denk ook aan brandveiligheid. Je hoort toch vaak dat er stalbranden zijn. Kingspan Geïsoleerde Panelen heeft met QuadCore een nieuw isolatiemateriaal voor haar sandwichpanelen. Naast verbeterde isolatiewaarden vormen de microcellen een hoge weerstand waardoor bij brand een stabiele koollaag ontstaat. Deze koollaag beschermt het materiaal eronder en voorkomt verdere brandverspreiding. De FM 4882 certificering bewijst ook dat QuadCore panelen een zeer lage rookproductie hebben bij brand; nogal belangrijk wanneer je te maken hebt met dieren en voorraad.”


  • Nieuwe Kingspan daken bewezen dienst in hete zomer
  • Nieuwe Kingspan daken bewezen dienst in hete zomer
  • Nieuwe Kingspan daken bewezen dienst in hete zomer

Voor de akkerbouw wijst Seffinga op stallen met hoogwaardige materialen voor de opslag van agrarische goederen waardoor minder ziektes (schimmel, rotting) kunnen voorkomen. Minder uitval betekent hogere opbrengsten. Seffinga: “Ook hier geldt: investeren moet toegevoegde waarde opleveren. Advies hoe dat kan, maakt een belangrijk onderdeel uit van de activiteiten van Kingspan. Ik verbaas me nog wel eens over de verschillen in wat boeren betalen voor energie bijvoorbeeld. Bij een melkveebedrijf van 80 koeien gebruikt de ene boer 30.000 kWh, de ander 100.000 kWh. De een betaalt 3,5 cent, de ander 6 cent voor een kilowattuur. Die verschillen zijn immens en in combinatie met een eigen energievoorziening is veel voordeel te behalen.”

Voor boeren ligt volgens Seffinga een grote rol te wachten in de Nederlandse energietransitie. “Boeren verdienen ook meer credits voor alle initiatieven die ze al hebben gedaan om groene energie (wind, zon) op te wekken. En er is nog zo veel meer mogelijk. Er kunnen nog zoveel zonnepanelen op boerendaken worden gelegd. Ik vind het eigenlijk onbegrijpelijk dat we nu kostbare grond gaan volleggen met panelen op zonnevelden, terwijl daken onbenut blijven.” Dat kan anders. Dat kan met Kingspan.

Meer weten over Kingspan? Kijk hier