Partner
Willem van Meijeren met zijn zoon - Foto: Wellantcollege RundveePartner

Goed overnameplan gemaakt tijdens topopleiding Melkveehouderij

Leerzaam, praktisch en gezellig. Dat is samengevat het oordeel van melkveehouder Willem van Meijeren (28) over de topopleiding Melkveehouderij van Wellantcollege.

Van Meijeren volgde de topopleiding Melkveehouderij vorig jaar, samen met acht andere jonge boeren. “Tijdens de opleiding heb ik een plan gemaakt voor de overname van ons bedrijf. Heel leerzaam en nuttig voor mijn eigen situatie. Ik durf nu het gesprek met de bank aan.”

Tien thema’s aan bod

De opleiding van twintig dagen is gericht op het dagelijkse management op het melkveebedrijf. Tien thema’s komen aan bod, variërend van grasland tot huisvesting en van diergezondheid tot voeding. De informatie komt van specialisten uit de praktijk.

De cursisten maken ook een bedrijfsplan voor het eigen bedrijf, financieel onderbouwd met begeleiding van een boekhouder.

‘Leren was nooit mijn ding’

Willem van Meijeren met zijn vrouw Elsbeth en hun kinderen. Van Meijeren volgde de topopleiding Melkveehouderij aan het Wellantcollege. - Foto: Wellantcollege
Willem van Meijeren met zijn vrouw
Elsbeth en hun kinderen. 
– Foto: Wellantcollege

Van Meijeren heeft samen met zijn vrouw Elsbeth en zijn ouders een bedrijf in Haastrecht (Zuid-Holland). Ze melken 100 koeien op circa 65 hectare. “Om eerlijk te zijn: ik heb alleen een veterdiploma. Na twee afgebroken opleidingen ben ik aan het werk gegaan. Sinds vier jaar werk ik thuis op de boerderij. Nu weet ik het absoluut zeker, ik wil melkveehouder worden. Daar ga ik helemaal voor. Daarom heb ik me aangemeld voor de topopleiding Melkveehouderij. Leren was nooit mijn ding, nu wel.”

Overname vraagt goed overleg

Van Meijeren is enthousiast over de onderdelen bedrijfsovername en communicatie. “Overname van een boerderij is ingewikkeld. In mijn situatie heb ik te maken met mijn ouders, mijn vrouw, maar ook met zeven broers en zussen. Om de overname goed af te ronden, moet je niet alleen een goed financieel plan hebben, maar daar ook goed over kunnen praten met alle betrokkenen. Het financiële plaatje moet kloppen, maar het moet mij ook worden gegund. Met een eigenwijze houding kom je dan niet ver.”

Theorie en praktijk

Een belangrijk deel van de opleiding vindt plaats op een melkveebedrijf. In de ochtend theorie, na de lunch overall aan en de stal in of naar de wei. “Theorie is belangrijk, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de praktijk. Een dierenarts behandelt het onderdeel diergezondheid, een specialist van een veevoerbedrijf vertelt over de jongste inzichten op het gebied van voeding. Zij geven tips waar je direct wat aan hebt op je eigen bedrijf.”

‘Ik heb nu een goed overnameplan en kan dat motiveren bij de bank’

Van Meijeren is van plan om de boerderij in 2018 over te nemen. “Ik heb nu een goed overnameplan en kan dat goed motiveren bij de bank. En dan de komende jaren zoveel mogelijk aflossen. Ik moet op het scherp van de snede aan de slag; kosten omlaag, kasstroom omhoog. De topopleiding heeft mij daarvoor handvatten gegeven.”

Leren van collega’s

De groep waarmee Van Meijeren de opleiding volgde, bestond uit acht jonge melkveehouders, afkomstig uit het hele land. Ieder met zijn eigen achtergrond en visie. “Je leert van de docenten, maar ook van je groepsgenoten. Iedereen pakt het op zijn eigen manier aan. Daar steek je altijd wat van op, bijvoorbeeld van het boekhoudrapport van een ander bedrijf.”

Investering in de toekomst

De topopleiding duurt vijf maanden, een dag per week. De kosten bedragen €2.900. Een fors bedrag, vindt Van Meijeren. “Het is een investering in de toekomst, mijn eigen toekomst. Kennis betaalt zichzelf uit, ook al kun je de baten niet voor elk onderdeel van de cursus berekenen. Vroeger had ik niks met leren. Ik heb nu de ervaring dat leren stimuleert en gezellig kan zijn. Als er een vervolg komt op deze opleiding doe ik zeker mee.”

‘Met eigen arbeid willen we alles kunnen rondzetten’

Van Meijeren is niet van plan om het ouderlijk bedrijf de komende jaren fors te veranderen. “Als ik de kost niet kan verdienen met honderd koeien, dan lukt dat ook niet met tweehonderd. Uitbreiding van de veestapel zou ook betekenen dat ik personeel moet aannemen. Daar voel ik niets voor. Met eigen arbeid willen we alles kunnen rondzetten, het vee én het landwerk. Dat hebben we hier altijd gedaan en daar houden ik en mijn vrouw aan vast.”

Neem voor meer informatie contact op met Fleur van Bockel via telefoonnummer 030 – 63 45 187 of stuur een e-mail naar cursussentrainingen@wellant.nl.

Bekijk de opleidingen en cursussen

Beheer
WP Admin