Rundveehouderij

Partner

‘Geïsoleerd dak geeft koe minder hittestress’

Hardeman Isolatie heeft de stallen van de melkveehouderij van familie Tijhuis in Terborg (Gld.) bedekt met sandwichpanelen. "Dat scheelt zeker 8 graden in de zomer", zegt de melkveehouder. Een investering die zich terugverdient in meer melk en meer comfort voor de koe.

Arnold Tijhuis had een melkveehouderij met 90 koeien in het Twentse Lattrop. Hij moest er weg vanwege Natura 2000 en vond een nieuw onderkomen in het Achterhoekse Terborg. In 2010 werd begonnen met de bouw van de nieuwe ligboxenstal. Voor de dakbedekking (en een deel gevelbeplating) van die ligboxstal kwam Tijhuis via aannemer Niehof bij Hardeman Isolatie terecht. "Ik had in Lattrop al gewerkt met Hardeman. Dat beviel goed. Het bedrijf levert een mooi totaalpakket", vertelt Tijhuis.

De ligboxenstal met een deel gevelbeplating. - Foto: Hardeman Isolatie
De ligboxenstal met een deel gevelbeplating. - Foto: Hardeman Isolatie

Meer welzijn, hogere opbrengst

Voor Tijhuis was het ook geen vraag of hij wilde investeren in de dakbedekking van de nieuwe ligboxstal van 45/33 meter. "Je kunt er simpele golfplaten opleggen, maar uiteindelijk levert een geïsoleerd dak je meer op", vindt Tijhuis. De sandwichpanelen - twee metalen frames met een dikke isolatie ertussen - zorgen ervoor dat het in de zomer zeker 8 graden koeler is in de stal. "De koeien hebben aantoonbaar minder hittestress. Ik kon dat goed vergelijken omdat ik destijds ook nog een oude stal had. De koeien daar waren veel benauwder en onrustiger. Ik kan het lastig in liters uitdrukken, maar als koeien door een koelere omgeving minder energie verspillen, moet dat uiteindelijk in de opbrengst van melk terug te vinden zijn. Maar het is zeker dat het welzijn van de koeien er veel beter door is. Dat is al een reden op zich om te investeren in goede isolatie."

De plexiglasplaten in de nok van de stal zorgen voor veel lichtinval, maar zorgen nauwelijks voor extra warmte. Tijhuis: "De platen zijn dubbelwandig en weren zo mooi de warmte. Bovendien zaten in de oude stal boven de koeien lichtplaten en die zitten nu in het midden van de stal. Dus het verschil is voor de beesten extra groot."

Melkveehouder Arnold Tijhuis met op de achtergrond zijn stallen. - Foto: Hardeman Isolatie
Melkveehouder Arnold Tijhuis met op de achtergrond zijn stallen. - Foto: Hardeman Isolatie

Ecopanelen nog goedkoper

Inmiddels heeft Tijhuis ook de oude ligboxenstal van 50x25 en het melkgebouw 20x16 meter laten beleggen door Hardeman, met ecopanelen. Deze panelen hebben maar aan één zijde metaal en aan de andere zijde een folie. De isolerende werking is hetzelfde als die van sandwichpanelen, alleen zijn deze goedkoper. Bij deze twee gebouwen heeft Hardeman alles geregeld: van het verwijderen van de asbesthoudende golfplaten tot en met het plaatsen van het nieuwe dak inclusief een nieuwe nok, gevelbeplating en nieuwe goten. "Je moet niet bang zijn om te investeren", zegt Tijhuis. "Zo’n investering verdient zichzelf terug." Inmiddels is het bedrijf gedoseerd gegroeid naar 175 koeien en 145 stuks jongvee.

'Driekwart dag later was het panelen leggen klaar! Ongelooflijk. Het was net Lego'

Met verbazing heeft Tijhuis het plaatsen van de dakpanelen aanschouwd. "Hardeman kwam hier om half acht 's ochtends. Nadat de kraan was geplaatst, begonnen de mannen om half negen met het leggen van de panelen. Driekwart dag later was het klaar! Ongelooflijk. Het was net Lego. De mannen liepen net zo snel over het dak als ik op de grond. Het klikte prachtig in elkaar. Met enorme zuignappen lagen die platen in no time op hun plek. Ik wilde ook bewust met panelen uit één lengte werken. omdat anders op de lassen toch door warmte-koudewerking de coating gaat werken. De Falk-panelen van Hardeman hebben die lengte."

Medewerkers van Hardeman Isolatie leggen de panelen op het dak. - Foto: Hardeman Isolatie
Medewerkers van Hardeman Isolatie leggen de panelen op het dak. - Foto: Hardeman Isolatie

Gestroomlijnd proces

Tijhuis is enthousiast over het bedrijf Hardeman Isolatie. "Toen ik vroeger in de metaal werkte, had ik al ervaring met ze. De mensen werken hard, en het is een gestroomlijnd proces. Het gehele bouwproces volgt snel op elkaar. Financieel was het ook een prima voorstel, maar dat was voor mij nog niet eens de belangrijkste reden om met Hardeman in zee te gaan. Het hele plaatje klopte gewoon. Omdat ik op alle stallen dezelfde daken wilde, was de keuze ook snel gemaakt toen ik vorig jaar die twee andere daken moest bedekken."

De stallen met dakpanelen van Hardeman Isolatie. - Foto: Hardeman Isolatie
De stallen met dakpanelen van Hardeman Isolatie. - Foto: Hardeman Isolatie

Lees hier meer over Hardeman Isolatie