Rundveehouderij

Partner

Tropische temperaturen? Beperk hittestress!

Na een aantal kwakkelweken is het deze week echt zomer, met temperaturen die tot tropische waarden boven de 30 graden kunnen stijgen. Heerlijk strandweer, maar vervelend weer voor de melkkoeien. Er bestaat een reële kans op hittestress!

Zonder maatregelen levert hittestress veel problemen op voor uw melkgevende en droge koeien. Denk aan pensverzuring, klauwproblemen, een slechte conditie en verminderde vruchtbaarheid. U merkt dat ook in uw portemonnee.

Negen tips tegen hittestress

1. Gebruik ventilatoren. Door luchtbeweging kunnen koeien de warmte beter kwijt aan de omgeving.
2. Beregen het staldak. Het dak laat op deze manier minder warmte door en het resultaat is een frisser klimaat in de stal.
3. Weid koeien 's nachts in plaats van overdag, zodat de dieren niet in de brandende zon staan.
4. Zorg voor veel en vers drinkwater in schone drinkbakken.
5. Verstrek meerdere malen per dag vers voer.
6. Maak gebruik van Frisian Acid TMR Broeiremmer voor een koud en fris rantsoen. Zo blijft de maximale voeropname gewaarborgd.
7. Verhoog de energiedichtheid van het rantsoen met BergaFat/Speerstra BypassFat.
8. Ondersteun de pensfermentatie met Diamond V – eventueel in combinatie met een aanvullende buffer – om een optimale benutting van het rantsoen te behouden.
9. Verbeter de warmteafgifte met NiaShure.

Extra energie met BergaFat!

BergaFat verhoogt de energiedichtheid van het rantsoen en draagt bij aan een hogere melkvetproductie. Op warme dagen vreet de koe vaak minder voer, en neemt ze dus ook minder energie op. BergaFat bevat veel energie (ruim 3.900 VEM), waardoor het naast het verhogen van het melkvet een zeer geschikt product is om te gebruiken tijdens hittestress. BergaFat zorgt dat het rantsoen per kg ds meer energie bevat. De hogere energie-inhoud van het rantsoen compenseert de lagere voeropname van de koe. De melkproductie kan hierdoor beter op peil gehouden worden.

Investeer daarom vandaag nog in het tegengaan van hittestress, in het belang van een gezonde koe en uw eigen portemonnee! <br /><em>Foto: Speerstra</em>
Investeer daarom vandaag nog in het tegengaan van hittestress, in het belang van een gezonde koe en uw eigen portemonnee! 
Foto: Speerstra