Rundveehouderij

Partner 2353 x bekeken

Inkuilmiddel verbetert kwaliteit van graskuilen

Biologisch inkuilmiddel Bonsilage Plus laat de voederwaarde van graskuilen stijgen. Bovendien verbetert de conservering en neemt de broeigevoeligheid flink af. Dat blijkt uit recent onderzoek van HAS Den Bosch naar 2.352 kuiluitslagen van Eurofins.

Het onderzoek bevestigt dat in kuilen met alle drogestofklassen Bonsilage Plus een positieve werking heeft. Het resultaat is kwalitatief hoogwaardig, smakelijk en veilig ruwvoer.

Minder inkuilverliezen door een snelle conservering

Een uitgekiende combinatie bacteriestammen in Bonsilage Plus doet in de graskuil haar specifieke werk. De ene groep bacteriestammen zorgt voor een omzetting van suikers in melkzuur en voor de gewenste snelle stabilisering van de kuil (pH < 4,6). De bacteriën stoppen in de kuil de afbraak van energie en eiwit en zorgen dat er meer nutriënten overblijven voor de koe. Bonsilage Plus reduceert inkuilverlies door een snelle conservering van 10% naar 4%.

Onderzoek van Koen van Bergen.&lt;/p>
&lt;p>&lt;em>Bron: HAS Den Bosch 2016 &lt;/em>
Onderzoek van Koen van Bergen.

Bron: HAS Den Bosch 2016

Minder broei en schimmels, minder inkuilverlies

De andere groep bacteriën in Bonsilage Plus stimuleert indirect de vorming van azijnzuur. Grote winst hiervan is dat tijdens het uitkuilen de ontwikkeling van broei enorm wordt gereduceerd. Schimmels en gisten kunnen zich na het openen van de kuil niet of veel minder snel ontwikkelen, zodat verlies van voederwaarde wordt voorkomen. Schimmels in de graskuil leven van de suiker in het gras, waardoor de voederwaarde met sprongen achteruit gaat.

Schimmels in de graskuil leven van suiker in het gras, waardoor de voederwaarde fors vermindert. Bonsilage Plus voorkomt schimmels.&lt;/p>
&lt;p>&lt;em>Foto: Barenbrug&lt;/em>
Schimmels in de graskuil leven van suiker in het gras, waardoor de voederwaarde fors vermindert. Bonsilage Plus voorkomt schimmels.

Foto: Barenbrug

Bonsilage Plus reduceert inkuilverlies door broei- en schimmelvorming van 10% tot 1%. De inzet van Bonsilage Plus voorkomt het ontstaan van mycotoxinen (gifstoffen van schimmels) en draagt zo bij aan de veiligheid van het voer. Recent onderzoek van onbehandelde kuilen laat zien dat deze gifstoffen ernstige gezondheidsproblemen onder het vee kunnen veroorzaken. Het inkuilmiddel zorgt er voor dat het ruwvoer fris uit de kuil komt, zodat de koeien het voer goed opnemen.

Mycotoxinen (gifstoffen van schimmels) in een graskuil. Bonsilage Plus gaat deze ontwikkeling tegen.&lt;/p>
&lt;p>&lt;em>Foto: Barenbrug&lt;/em>
Mycotoxinen (gifstoffen van schimmels) in een graskuil. Bonsilage Plus gaat deze ontwikkeling tegen.

Foto: Barenbrug

Financieel voordeel

Toevoegen van Bonsilage Plus levert in alle graskuilen een financieel voordeel. Bij een voeropname van 10 kilo droge stof per dag produceert de koe achtereenvolgens 4,0 liter (natte kuilen), 1,6 liter (optimale kuilen) en 0,5 liter (droge kuilen) extra melk per dag, zo blijkt uit het onderzoek. Uitgaande van een uitbetaalprijs van 30 cent per liter brengt dit – na aftrek van voerkosten (3 cent per koe per dag) – respectievelijk netto 117 cent, 45 cent en 12 cent per koe per dag extra in het laatje.

Investeren in inkuilmiddel loont

Op een bedrijf met een gemiddelde omvang van 80 melkkoeien levert de inzet van Bonsilage Plus op jaarbasis respectievelijk €34.000, €13.000 en €3.500 op. Duidelijke cijfers, die laten zien dat de investering in het inkuilmiddel zich dubbel en dwars terugverdient. Naast de extra opbrengst in liters melk worden veeartskosten verlaagt door het verminderde risico op mycotoxinen. Dit voordeel is het hoogst in droge kuilen tussen de 4% en 67% droge stof.

Lees meer over Bonsilage Plus