Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Meer weidende bedrijven, meer koeien in de wei

82% van de melkveebedrijven gaf in 2019 de koeien enige vorm van weidegang. Dat is 2% meer dan in 2018.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS Het percentage weidende bedrijven is daarmee nagenoeg gelijk aan dat in 2010. Het daalde van 2010 tot 2014 van 83 naar 76% en steeg daarna weer gestaag.

Van de koeien kreeg in 2019 73% enige vorm van weidegang, 2% meer dan in 2018. Daarmee is ook het percentage weidende koeien weer nagenoeg gelijk aan dat in 2010. Tussen 2010 en 2015 daalde het aandeel weidende koeien van 74 naar 65% om daarna weer te stijgen, zie tabel.

Noord-Holland koploper

Het percentage weidegang is het hoogst bij de bedrijven die 50 tot 100 koeien hebben. Dat is 88%. Bij bedrijven met meer dan 200 koeien is het percentage het laagst: 62%.

In Noord-Holland doen de meeste bedrijven aan weidegang, zo’n 96%. 94% van de koeien mag daar de wei in. Flevoland scoort het laagst met 46% weidegang, gevolgd door Brabant met 66%.

Het CBS registreert niet de lengte van de weidegang, alleen of bedrijven enige vorm van beweiding toepassen bij melk- en jongvee.

Laatste reacties

 • info58

  stikstof reductie

 • willempi

  Enige vorm van weidegang kun je geen weidegang noemen
  Koeien die uit de robot komen even buiten zijn en weer naar binnen gaan om te eten zijn rondlopers , ze zijn geen 6 uur buiten.

 • deB.


  Wat goed van je, dat jij het dubbel zo goed doet willempi...een echte boer, kijkend naar de buurman - ander

 • kleine boer

  deB. waar heeft willempi geen gelijk? Ook zonder robot heb je buurmannen die zo boeren en het nodig is te controleren.....en op een feestje lachen dat ze het weer geflikt hebben de weide premie te beuren.....

 • deB.

  Dat zeg ik niet, dat hij geen gelijk heeft...maar dat hokjes plaatsen en kijken naar een ander, daar gaat het mij om.

  Onder het mom van ik ben en doe het beter dan die en die, blijf bij jezelf....
  En degene die geen weidegang toepassen lopen vanzelf tegen de lamp, want zoals hij voorstelt kan het gewoon niet goedgekeurd worden.

 • Gebageit

  Dat er steeds meer weidegang is is pure armoede, zodat ze dat centje extra kunnen beuren van RFC, maar ondertussen laten ze qua management veel meer liggen dan die ééne cent die ze extra beuren.
  En zo werkt de Nederlandse "duurzaamheid" de melkveehouder nog dieper de put in

 • WGeverink

  Hoeft helemaal niet @ Gebageit. De koeien zelf het gras laten halen ligt goed bij de consument en bespaard ook een rekening van de loonwerker. Veel boeren zijn te druk aan het werk voor de periferie.

 • veldzicht

  Het ligt er maar net aan wat voor type bedrijf je hebt.Is de verkaveling gunstig,wat voor grond heb je en heeft zo,n boer het in de 'vingers' om goed te kunnen weiden.DE een heeft altijd precies het goede weitje voor de koeien bij de ander lopen ze altijd te kaal of is het een ruige troep.Wat mij opvalt ,in de Flevopolders hebben ze prima grond de perfecte verkaveling en toch weiden ze daar het minst,Het aantal koeien is misschien hoger toch ken ik ook bedrijven met meer dan 300 koeien die ook weiden waar het wel goed gaat.

 • Gat

  @veldzicht ik meen van boer uit flevopolder dat weiden niet ging omdat te hoog gehalte van kali? Of zoiets in vers gras zat. Verders weet ik het ook niet.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.