Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Niet minder dan 15% eiwit in rantsoen

Verlagen van het ruweiwitgehalte in krachtvoer naast weidegang zorgt bij melkvee voor een hogere stikstofbenutting en minder verliezen.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. De stikstofefficiëntie neemt toe tot 28%. Voorwaarde is wel dat het totaal ruweiwit in het rantsoen niet lager wordt dan 150 gram per kilo droge stof in combinatie van een minimaal melkureumgehalte van 18. Bij een hogere stikstof benutting pas ook het verminderde stikstofverlies per hectare. De vermindering van het verlies loopt op tot 150 kilo stikstof.

Beweidingssystemen onderzocht op effect voeropname

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie in het onderzoek naar effecten van voeropname van vers gras onder twee verschillende beweidingssystemen. Daarbij is kurzrasen (zeer kort afgrazen) vergeleken met stripgrazen. Ondanks andere verwachtingen werden daar geen verschillen gevonden in drogestofopname. Zelfs bij hogere veebezetting werd steeds een opname van minimaal 6 kilo droge stof per koe bereikt.

Het verschil tussen productie van vet en eiwit gecorrigeerde melk in beide systemen was niet significant.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • farmerbn

  Niet echt schokkend .

 • john***

  Waarom is die maatregel met krachtvoer niet ingevoerd van 1-6 t/m 31 september.. waarschijnlijk omdat er dan toch al weinig eiwit uit krachtvoer verstrekt wordt en er geen winst is.

  Maar het kan toch niet anders dan dat de uitstoot per dierplaats daalt en er in de bestaande vergunningsruimte er meer dieren gehouden kunnen worden met een lager eiwit waardoor het voordeel teniet wordt gedaan.

  er is maar een oplossing en dat is naast de grond van de boeren ook betalen voor de milieuvergunning en dierrechten als er meer woningen, industrie en wegen moeten komen.

 • jhp

  Hoe lang duurde de proef en hoe groot was het productie verschil precies?

 • Mtswi

  Zijn ze in Wageningen bezig hun eigen straatje schoon te houden?
  Waar kwam de informatie ook maar weer vandaan voor de voermaatregel?

 • Rapsody

  Als je zelf koolzaad teelt en koud laat persen val je niet onder de voermaatregel. Koudgeperste koolzaad schilfers bevatten 1200 Vem 330 -380 gram ruweiwit bij 92% ds . Dus eigen geteeld krachtvoer valt niet onder de voermaatregel

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.