Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

Lopende rekening melkveehouder daalt ruim € 17.000

De lopende rekening bij melkveehouders is in het tweede kwartaal 2020 met gemiddeld € 17.400 gedaald, meldt ABN Amro.

De rekening courant van de gemiddelde melkveehouder stond eind juni € 3.400 negatief, tegen € 14.000 positief een kwartaal eerder. Eind juni 2019 was de stand op de lopende rekening nog € 8.6 positief.

De verslechtering is gevolg van én minder inkomsten én meer uitgaven. Het iets grotere volume afgeleverde melk, +1%, kon de 7% daling van de melkprijs niet compenseren. Ook de kalver- en slachtveeprijzen daalden sterk. De uitgaven zijn in het tweede kwartaal altijd hoger dan in het eerste, voornamelijk door extra uitgaven voor loonwerk en mest.

Minder geleend voor investeringen

Veehouders gingen wisselend om met het aanbod vanuit de banken om de aflossingen, gemiddeld € 4.500 per maand, gedurende zes maanden uit te stellen wegens corona. De aflossingen van maart zijn veelal toch in april betaald, waardoor binnen de maanden grote verschillen in liquiditeit zijn ontstaan. Verder zijn in het tweede kwartaal minder leningen aangegaan voor investeringen dan in voorgaande kwartalen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • kanaal

  wisten we allang en er komt nog meer gedoe met die Carola.

 • gjh

  klopt kanaal maar hoe komen we van die Schouten af hoe langer ze blijft hoe meer ze kapot maakt met haar domme linkse gedachten wat handen vol geld kost en de visie die ze totaal niet heeft.

 • Zuperboer

  Gisteren ff een rondje getoerd. Stalvoeren (lees: aanschaf opraapdoseerwagens en frontmaaiers) en beregenen (lees: ondergrondse buizen leggen en nieuwe haspels aanschaffen) zijn duidelijk de nieuwe trends. Daar gaat de kostprijs van veel bedrijven. Beide systemen zijn arbeidsintensief. Overall denk ik dat de meeste kritische kostprijzen dit jaar op nieuw 1 a 2 cent gaan stijgen. Vorig jaar kwamen de meesten al 3 a 4 cent te kort. Heren koop een calculator (of vraag er één voor niks van je voerboer). Beregende grasmatten zijn kwetsbaar en net als verwende kinderen vragen ze om meer en presteren ze steeds minder. Als de melkprijs onder druk staat zál de tering naar de nering moeten. Zo niet dan krijg je ongelukken.

 • egbert

  Jullie meten het Schouten aan maar de mensen onder haar di voor haar werken die moet je hebben deze ambtenaren bedenken dat allemaal.
  Helaas ook met verkiezingen blijven die mensen allemaal zitten.
  Volgens een kennis van mij zitten er een heel stel afgestudeerde Wageningen mensen veel geleerd maar zelf geen boer konden of wilden worden .

 • kleine boer

  zuperboer als wij niet beregend hadden hadden we helemaal geen grasmat meer.....

 • Attie

  Tja, je kunt beter een gemiddelde productie hebben dan een gemiddeld inkomen.., want die zijn niet zo best.

 • Zuperboer

  @kleine boer; Hier geen beregening en idd in 2018 rode graslandpercelen. Maar wel grasland dat 20 tot 25 jaar ligt en 13 tot 15 ton ds. per jaar levert met weiden en maaien; Elk jaar gewasbescherming toegepast indien nodig. Wel veel onderhoud gepleegd middels doorzaaien. Kleigrond dat wel. Maar ook sleuven van 10 cm diep erin. Ik snap dat men op zandgrond beregent, maar veel kleipercelen kunnen veel meer met een goede diepe beworteling dan menigeen denkt. Het is echter lastig om te zien dat een ander het gras (tijdelijk) groener heeft. Maar de kostprijs vergt lange termijn denken en de keuzes maken en deze volgen. Korte termijn en brandblussen kost altijd veel meer en veel langer geld dan menigeen denkt.

 • Firma Vellenga

  VN heeft al een oproep gedaan voor Afrika. De voedselvoorziening komt in gevaar. Plunderingen en doodschieten etc. Wij hebben hier straks het probleem ook. Hoe lang kan Den Haag nog wegkijken? Kwestie van tijd. Volhouden dus. Wel zot dat de boeren de geleerden van Den Haag die goed betaald worden moeten vertellen dat het totaal verkeerd gaat lopen deze koers. Maar tegen die tijd spelen ze de onschuld zelfe hebben wij het toch weer gedaan.

 • Muito

  Ik snap deze uitspraken nooit. Wat zegt een gemiddelde daling van de RC van melkveehouders nou. Of je één liter melk verkoopt voor 2 cent minder, of 10 liter voor 2 cent minder, dan heeft de één veel minder daling van de RC dan de ander. Zeg gewoon dat de melkprijs gezakt is, dan kijken we zelf wel naar de daling van onze RC.

 • farmerbn

  Dat zeg je weer goed attie. Het gaat om het verschil tussen opbrengstprijs en je kostprijs. Koop een goedkoper brokje, geef de helft van de mineralen, verander je boekhouder. Maak hooi ipv van duur inkuilen/wikkelbalen . Het kan nog zo veel scherper.

 • kleine boer

  zuperboer dus je 2e oordeel is al anders als je eerste reactie het verschilt per situatie .... zand klei weidegang regio enz enz. De kostprijs gaat omhoog bij aanschaf beregenen en die te laat of amper gebruiken....

 • deB.


  Melkveehouders komen al 5 jaar tekort! Bedrijven worden opgevreten of met constructies in de benen gehouden.
  Het is een grote schone schijn fabriek geworden, waar de een na de ander afhaakt

 • zon

  Veel vertrouwen heb ik niet in de gedachte dat het zo slecht gaat in de melk als ik zie wat er allemaal mogelijk is bij de melkveebedrijven in mijn omgeving.

 • Mts. Zantinge

  Als we echt wat willen veranderen aan de politieke koers zullen meer boeren lid moeten worden van politieke partijen c.q. zelf raadslid raadslid moeten worden om uiteindelijk in de Tweede Kamer invloed uit te kunnen oefenen op het beleid. Daar wordt bepaald welk lesmateriaal onze kinderen krijgen, welke informatie de bevolking krijgt voorgeschoteld, aan welke verdragen ons land meedoet enz.
  Caroline van der Plas, van BBB, geeft het goede voorbeeld.
  Wikipedia: “Initiatiefnemer Caroline van der Plas, communicatiedeskundige te Deventer, richtte een ‘BoerBurgerBeweging’ op die bij volgende verkiezingen minstens twee zetels hoopte te kunnen veroveren in de Tweede Kamer, om daar te kunnen optreden als woordvoerder voor de grieven vanuit de agrarische sector jegens het landbouw- en klimaatbeleid van de regering”.
  En in Melkvee: “Caroline van der Plas
  Chefredacteur Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Motto: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!”

 • farmerbn

  Zorg dat bbb groter wordt dan cu. Kleine partijen zijn tegenwoordig nodig om regeringspartijen aan een meerdeeheid te helpen. Nadeel van bbb is dat ze nog geen zetels heeft in de eerste kamer. Ook daar willen regeringspartijen een meerderheid. Stem op baudet is een verloren stem.

 • magele

  Je staat versteld hoeveel sommige melkveehouders investeren,de zak met geld lijkt geen bodem te hebben.Terwijl andere melkveehouders moeten bezuinigen of zelfs moeten stoppen

 • Alco

  Zo denk ik ook Zantinge.
  Niet gestoord door achterban de Tweede Kamer onderwijzen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.