Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Agractie: 5 cent meer per liter zuivel in super

Boerenactieorganisatie Agractie wil dat supermarkten de prijs van zuivel met 5 cent per liter verhogen.

Voorman Bart Kemp heeft een open brief geschreven met deze oproep aan Marc Jansen, directeur van supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Kemp schrijft dat hij zich bewust is van het feit dat maar een deel van de melkstroom in Nederlandse supermarkten wordt verkocht. Het overgrote deel van de Nederlandse zuivelproductie wordt volgens Agractie in nabije buurlanden verkocht. Agractie ziet graag dat Nederlandse supermarkten het voorbeeld van de Duitse Aldi volgt en consumenten 5 cent meer gaat vragen.

Verduurzaming melkveehouderij

Agractie doet nadrukkelijk een beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van supermarkten in de voedselketen. ‘Wij vragen u met klem deze verhoging op korte termijn nader uit te werken en binnen 7 dagen te reageren.’

In vervolg hierop kunnen boeren, overheid en andere ketenpartners in gesprek over verder verduurzaming van de melkveehouderij en andere agrarische sectoren. De open brief is tevens geadresseerd aan alle supermarktketens, horeca en andere ketenpartijen.

Deze week zijn verschillende supermarktdistributiecentra doelwit geweest van boerenacties. Zoals vandaag bij een bevoorradingslocatie van Albert Heijn in Zwolle.

Volg het laatste nieuws over de boerenprotesten

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • .....

  Beetje kansloos dit , we zijn afhankelijk vd wereldmarkt

 • ENDE902

  Ik las zojuist op foodlog.nl een reactie van een redactielid die schreef, dat de bijbehorende trekkeractie door FDF was georganiseerd. Framen? Wel nee.

 • producent

  gaat niet gebeuren mits er een te kort komt

 • veldzicht

  De helft van de melk gaat de kaasbak in en 75% van alle zuivel gaat naar het buitenland.Ben bang dat de boer er weinig mee opschiet.

 • Alco

  Ik moet ook eerst nog een goed idee te horen krijgt hoe je op een export markt iets kunt opeisen.
  Gelijke kwaliteits eisen is nog te plaatsen

 • Oost Gelre

  Persoonlijk denk ik dat het moeilijk te realiseren is omdat je met een vrije ( wereld ) markt te maken hebt maar als ik al die filmpjes zie kunnen de boeren nog wel enkele centen per liter melk besparen door goedkopere tractoren te kopen ( of te leasen ).

 • Tuig

  Foafaatrechten worden wel duur dan.

 • LaarakkerJan

  De eerste economieles tijdens mijn middelbare school, al lang geleden, leerde mij dat prijzen tot stand kwamen door vraag en aanbod. Hoger aanbod, lagere prijzen en andersom hetzelfde.
  Waarom die landbouw zo ondersteunen om teveel te produceren.
  Boeren, stop nu eindelijk eens met teveel te produceren, ook voor verre buitenlanden, over enkele jaren hebben de Chinezen jullie toch niet meer nodig voor melk en varkens!

 • arink

  Wat een domme actie; ik meen toch dat de boeren de melk zélf voor te weinig verkopen. Moeten ze dan aan het handje genomen worden door de supermarkt?
  Er is één economische wetmatigheid ; als je te veel produceert daalt de prijs, zó moeilijk is dat toch niet stelletje Einsteins bij Agractie.
  Ik schaam me kapot om boer te zijn man.

 • Kelholt

  @Laarakker Jan hoe gaan we dan al die containers uit China met producten, die geproduceerd worden onder omstandigheden en voor lonen die volgens Nederlandse normen als erbarmelijk zouden kunnen worden omschreven, betalen?
  Zonder export geen import!

 • Kelholt

  Lekker @arink beetje afgeven op collega's.
  Als wij hier mochten produceren volgens dezelfde kwaliteitseisen als die ze in bijvoorbeeld Oekraïne, Nieuw Zeeland of Amerika aan de productie van zuivel stellen dan hielden we hier in Nederland ook bij 30 cent per liter nog genoeg over om te kunnen boeren. Nederland is namelijk het perfecte land (mild klimaat, vruchtbaar land, goede infrastructuur) om koeien te houden. Helaas wordt hier de kostprijs te hoog door eisen die alleen voor de binnenlandse markt worden gesteld maar dus ook voor de 75% die voor de wereldmarkt wordt geproduceerd.

 • Attie

  Niet zeuren over de melkprijsen, zag op YouTube de achterhoekse boeren in gesprek met Vollenbroek ook al hoe de slimmerik hierop inspeelde.

 • arink

  Kelholt, de kostprijs is hier vooral hoog doordat boeren elkaar opjutten met fosfaat en grondprijzen.
  En leg eens uit wat hier anders is aan de kwaliteit dan in nieuw Zeeland?

 • Alco

  Als het aan Laarakkerjan zou liggen dan zou Nederland snel vervallen in economische armoede.
  Heeft die economie je niet geleerd dat er verdient moet worden om iets te kunnen kopen?

 • Kelholt

  @Einstein arink als je denkt dat de grondprijs wordt bepaald door boeren dan heb je het mis. Ieder jaar verdwijnen er tig hectares landbouwgrond voor bouw, infra en natuur/water. Wat daar voor wordt betaald zet de prijs. Iedere boer die uitgekocht wordt met een grote zak publiek geld kan ergens anders een dikke plus betalen bovenop de gangbare prijs in dat gebied.

  Bel even een collega in Nieuw Zeeland en vraag even of hij bekend is met de Nieuw Zeelandse variant van Qlip, KKM, Kalf-OK en noem ze allemaal maar op. Eisen en controles die allemaal door de boer worden betaald. Je Nieuw Zeelandse collega zal je uitlachen.

 • Piet P

  Grond 100000,-/ ha fosfaat 400,-/kg ?
  Zou mooi zijn krijgen we toch nog een warme sanering.

 • maatje 1904

  boeren (buren) gunnen elkaar hier het licht in de ogen nog niet laat staan een ha grond of een koe stop eerst daar maar eens mee en ga minder produceren in plaats van die doodlopende weg van meer meer. je leefd teslotte maar EEN keer.

 • husky

  Ken een nog "jonge" boer in de 50 , zonder opvolger die minder koeien gaat melken om met 1 robot te kunnen gaan melken, lijkt me toch bewust kostprijs verhoging, en om een of andere reden zal het uit kunnen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.