Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Veehouders naar CBb vanwege gevolgen meerlingfraude

Donderdag en vrijdag dienen 22 zaken voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) van veehouderijen die twee jaar geleden werden geblokkeerd vanwege vermeende onregelmatigheden in het identificatie- en registratiesysteem (I&R).

De veehouders vinden dat ze ten onrechte zijn verdacht van fraude. Door het blokkeren van hun bedrijven vanwege het vermoeden van fraude hebben ze financiële schade geleden en is hun goede naam aangetast. Daarom zijn ze naar de rechter gestapt.
Fosfaatreductieplan ontlopen

Eind 2017 was volgens de NVWA sprake van ‘een ongebruikelijk hoogaantal kalvermeerlingen die werden aangemeld in het I&R-systeem’. De gedachte bij de NVWA ontstond als snel dat boeren eenlingkalveren van vaarzen als meerlingen bij koeien lieten registreren, om op die manier de gevolgen van het fosfaatreductieplan te ontlopen. De afgekalfde vaarzen konden op die manier als vaars geregistreerd blijven, daardoor produceren ze op papier minder fosfaat.

Aantal meerlingen te hoog ingeschat

Landbouwminister Schouten was er in eerste instantie ook van overtuigd dat veehouders door het opgeven van meerlingen – deels – onder het fosfaatreductieplan uit wilden komen. Begin 2018 liet Schouten aan de Tweede Kamer weten dat melkveehouders waarschijnlijk op grote schaal hadden gefraudeerd. Later bleek dat het aantal meerlingen veel te hoog was ingeschat. Volgens LNV waren er in 2017 weliswaar meer bedrijven met meerlingen dan in voorgaande jaren, maar die toename was beperkt.

2.000 bedrijven geblokkeerd

Aanvankelijk waren maar liefst meer dan 2.000 bedrijven geblokkeerd vanwege de verdenking van verkeerde kalverregistratie. Na onderzoek bleek dat in heel veel gevallen er een andere – niet frauduleuze – reden was waarom de I&R-registratie niet klopte. Tijdens een thema-zitting worden de 22 zaken die de veehouderijen tegen de NVWA hebben aangespannen, behandeld door het CBb. Daarvoor heeft het CBb twee volle dagen uitgetrokken.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Succes

  • Alco

    Het aantal meerlingen was niet alleen te hoog ingeschat.
    Er waren dat jaar ook veel meer tweelingen dan normaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.