Rundveehouderij

Nieuws 34 reacties

Minister wijst sectorplan voer af

De door de melkveesector gemaakte veevoerplannen om met minder eiwit in het rantsoen de stikstofuitstoot te verminderen, worden niet door het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) overgenomen.

Het alternatieve voerplan van Agractie, Dutch Dairymen Board, Netwerk Grondig, LTO Nederland, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Nevedi is door landbouwminister Carola Schouten afgeschoten. Het alternatieve plan zou in de plaats moeten komen van de krachtvoermaatregel van de minister, die in de laatste vier maanden van dit jaar stikstofruimte moet opleveren voor de bouw van woningen en een aantal infrastructurele projecten.

De voermaatregel moet in combinatie met de verlaagde maximumsnelheid zorgen voor de vulling van het stikstofregistratiesysteem. De organisaties en de minister zullen wel verder praten over de sectorplannen voor een verdergaande stikstofreductie in de periode vanaf 2021.

Kamer wil uitleg van minister

Het alternatieve veevoerplan van de melkveesector is nog niet van tafel, ook al wijst landbouwminister Carola Schouten het af. De Tweede Kamer heeft dinsdag besloten nog deze week met de minister te overleggen over het alternatieve plan.

De Kamerfractie van de SGP nam dinsdag het initiatief om te pogen de minister op andere gedachten te brengen. Kamerlid Roelof Bisschop kreeg steun van VVD, PVV, CDA en Forum voor Democratie voor een schriftelijk overleg. Bisschop overweegt de minister via een motie te bewegen haar besluit bij te draaien. Hij vindt dat de krachtvoerregeling significante negatieve gevolgen kan hebben voor diergezondheid en dierenwelzijn. CDA‘er Jaco Geurts heeft daar ook twijfels over. Hij heeft bovendien signalen dat de krachtvoermaatregel van de minister uiteindelijk kan leiden tot een verhoging van de stikstofuitstoot. Het CDA vraagt zich af welke mogelijkheden er zijn voor gedragen voermaatregelen, als de minister het huidige sectorplan niet kan ondersteunen.

De Kamer wil dat de minister woensdag (1 juli) meer duidelijkheid geeft. Als de minister niet bijdraait zal er nog deze week een Kamerdebat volgen waarin de SGP met een motie komt.

Onvoldoende waarborgen alternatief stikstofplan

Het overleg over het alternatieve stikstofplan is in een aantal stappen gevoerd. Maandag 29 juni was een laatste bijeenkomst, waaraan ook landbouwminister Schouten zelf meedeed. Zij stak haar waardering voor het sectorplan niet onder stoelen of banken, maar moest tegelijk constateren dat de sectorplannen onvoldoende juridisch hard zijn en ook moeilijk uitvoerbaar. Het alternatieve voerplan zou wel voldoende stikstofruimte opleveren. Uiteindelijk heeft de minister de knoop doorgehakt en besloten dat het alternatieve plan onvoldoende waarborgen had. Hoewel met het sectorplan de gewenste vermindering van uitstoot stikstof kan worden gerealiseerd, is niet juridisch geborgd dat dat ook gebeurt. Bovendien is een stikstofreductie op sectorniveau niet goed terug te rekenen naar een vermindering van stikstofneerslag per hectare natuurgebied.

Vrijwillige karakter veevoerplan

Het alternatieve plan kwam er in het kort op neer dat voervoerleveranciers de eiwitaanvoer via mengvoer naar de melkveehouderij zouden beperken in de periode van 1 juli tot en met 31 december. De eiwitaanvoer zou worden vergeleken met dezelfde periode in 2018. De minister zegt dat het vrijwillige karakter van het sectorplan een element is dat het voor de rechter kwetsbaar maakt.

Teleurstelling bij LTO en NMV

In het overleg is geprobeerd om meer zekerheden in te bouwen, onder andere door een overeenkomst af te sluiten tussen de veevoerleveranciers en de staat. In het laatste gesprek kwam nog een verder uitgewerkt plan op tafel, waarbij melkveehouders konden kiezen tussen de krachtvoermaatregel van het ministerie of het plan van de melkveegroep. Die optie bleek uiteindelijk te ingewikkeld om voor een periode van vier maanden te worden uitgevoerd.

Wil Meulenbroeks van LTO Nederland reageert teleurgesteld. “We hebben met de sector ontzettend hard gewerkt. Het is niet gelukt,” zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter Vakgroep Melkveehouderij.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) vindt het onbegrijpelijk dat LNV helemaal niets doet met de voorstellen en dat het ministerie de boeren nu opzadelt met een ingrijpende en onwerkbare maatregel. De organisatie beraadt zich op vervolgstappen op dit onderwerp.

Het ministerie wil een maximum stellen aan de hoeveelheid ruw eiwit in krachtvoer voor melkvee, maar de verschillende belangenbehartigers in de melkveesector vinden dit geen goed plan en kwam met een alternatief. De plannen van het ministerie kunnen volgens de boeren nadelige gevolgen hebben voor de diergezondheid en zijn bovendien een extra kostenpost voor melkveehouders.

Medeauteur: Lydia van Rooijen

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Trot

  Al is de leugen nog zo snel de waarheid achter haalt m wel of wel veel beloven en weinig geven doet gekke in vreugde leven

 • deB.

  We zijn allemaal veel te lief! We laten ons doelbewust kapot maken.

  Wanneer nu eens echt...tot hier en niet verder! We piepen een paar keer, bult bombarie, en we slikken weer ten koste van de dieren.

  wat zijn we voor sector?

 • Mtswi

  Schouten laat haar ware gezicht zien. Alleen haar wil is wet ongeacht wat er met de dieren of de mensen gebeurd.
  Alternatief voerplan was alleen voor de bunne.
  Ze kan nu zeggen dat ze ons de mond heeft gegund net als met het landbouwcollectief.
  Schouten zal er vast trots op zijn dat onze kalveren verschralen in plaats van lekker groeien. Dit gaat niet alleen nu maar ook in de toekomst problemen geven
  Mevr. Schouten u word bedankt.
  Zo moeilijk was het toch niet geweest om kalverkorrel uit te sluiten van deze regeling?

 • Zuperboer

  Door niet houdbare juridische maatregelen (v. Dam c.s.) zijn we in de huidige malaise verzeild geraakt. Dat onze sector op eigen kracht het gezicht van de linkse kliek van Rutte gered heeft is nooit uitgesproken. In tegendeel kalverfraude, teveel uitgedeelde Fosfaatrechten het wordt allemaal in de nek van de sector geschoven. We zijn eigenlijk gek ook. Aantoonbaar onjuiste N-uitstoot moet gecompenseerd worden en de landbouw levert wel weer een plan aan. Het wordt tijd voor een rechtzaak. Laat een bedrijf met NB-vergunningen de gang van zaken aanvechten in een proefproces. Het is onbestaanbaar dat vergunde situaties nu achteraf met aanvullende reglementen worden geconfronteerd. Zo werkt dit niet binnen een DEMOCRATIE. Tijd voor juridische actie.

 • J.G.M. RIJPKEMA

  dit kan leiden tot vervetting van koeien bij afkalven met grote kans op melkziekte tevens leidt dit tot veel lagere melkproduktie en is ongezond voor opfok jonge dieren en dat voor minimale stikstofwinst wat nota bene niet eens bewezen is laat het parlement eens met goed voorstel komen in overweging nemende dat opsoluut niet alleen de veehouderij dit probleem moet oplossen

 • Vaag

  Was het nou teveel moeite voor Carola om voor haar zomerreces nog na te denken over de waarborgen voor het alternatieve stikstofplan? Je wilt eraan meewerken en meedenken of .....misschien toch niet!!

 • Sjefo

  Nog los gezien van de gezondheid van het vee hebben wij een berekening laten maken wat het nieuwe rantsoen gaat kosten, op ons bedrijf zou het gaan om +/- € 10000,-
  meer kosten voor het nieuwe rantsoen en dan is er nog geen rekening gehouden met eventuele productie daling.
  Het kan toch niet waar zijn dat de rekening volledig bij de boeren komt te liggen, de redelijkheid en billijkheid zijn ver overschreden door dat akelige mens Schouten.
  Misschien een gang naar de rechter enig soelaas biedt !!

 • Henk.visscher

  Deze minister laat keer op keer zien , dat ze haar linkse plannen wil doorvoeren en lak heeft aan de boeren

 • Koeienboer

  Laten we gewoon eiwitbrok gaan voeren met z'n allen. Als we dit accepteren gaan we de volgende keer weer dieper de prut in met een nog ergere maatregel..

 • eja

  Waar is Maurits von Martels CDA met zijn stoere praat gebleven?
  Hij zit vast alweer in het hok!!
  Hij is zijn voorkeurs stemmen niet waard gebleken!!!

 • eja

 • bori

  Als de minister na het kamer overleg niet bij draait ,maar vasthoud aan haar plan,dan moet de rechter maar een uitspraak doen.
  Bij voorbeeld waarom haar plan wel stand houd bij de rechter en dat van de sector niet .
  Al hoe wel hebben we in dit land nog een ONAFHANKELIJK RECHTELIJKE MACHT?

 • Kringloopboer

  Wie ziet door de bomen het bos nog ???
  Ik gooi maar weer een knuppel in het hoenderhok.
  Alle boeren met meer stront dan grond hebben geen recht meer op glb gelden .
  Wat er dan aan geld overblijft kun je dan verdelen over de bedrijven die grond genoeg hebben .
  Kan elke boer zijn eigen keuze maken

 • Kringloopboer

  Lost het probleem zich vanzelf op

 • Jehao

  Met elkaar deze flauwekul boycotten.

 • bori

  Beste kringloper dit voorstel zou aardig passen in een dictatuur .
  Maar niet in een democratie.
  SORRY GA JE MOND MAAR SPOELEN.

 • Kringloopboer

  Heeft juist niks met een dictatuur te maken zelf het probleem oplossen .
  Niet de buurman oplaten draaien voor je eigen probleem

 • Kringloopboer

  Waarom moet de gemeenschap middels glb gelden een ondernemer met een milleue probleem financieel ondersteunen ????

 • klumperink

  Het lukt Schouten om boeren tegen elkaar op te zetten en de sector steeds verder het moeras in te drukken! Gewoon dat blijven voeren wat de koeien nodig hebben - laat de rechter maar uitmaken wat werkelijk milieuwinst oplevert!

 • Gradje 1966

  Kringloopboer je bent een asociaal en een grote egoïst die waarschijnlijk van thuis een grote boerderij gekregen heeft en de broers en zussen is vergeten . Of je hebt een hoop staats grond voor een appel en een ei er bij gekregen .
  In het zuiden hebben ze niet zo veel grond en kan door voer aankopen in de buurt en mestafzet in de buurt ook een inkomen verdienen en wat is daar mis mee??

 • tjisger

  ze hebben me vroeger al geleer de rechtbank is geen rechtbank maar een draaibank ,het helpt dus allemaal niks.

 • Kringloopboer

  Waarom ben ik een egoïst als ik vind dat ik een probleem wat zelf creëer ook zelf op moet lossen ????

 • Kringloopboer

  En waarom asociaal als ik dat ook doe ??

 • Attie

  De akkerbouwers willen ook graag meedraaien in de kringloop, @kringloopboer.

 • bori

  Dat je ,je eigen problemen probeert op te lossen ,is prima.
  Maar je moet van verworven rechten van andere af blijven.
  WANT DAT IS ASOCIAAL .
  SNAP JE HET NU ?????????

 • kleine boer

  kringloopboer ik voer mest omdat ik te weinig vee heb waar val ik nu onder volgens jou? Ben ik nu beter als jij? Denk het wel ......wat een waardeloze reactie geef je

 • Kringloopboer

  Nee hoor doe je prima

 • Kringloopboer

  Het is zelfs zo dat je van mij best meer vee mag houden als je daar genoeg grond voor hebt

 • kleine boer

  Ik had geen dommere reactie verwacht gezien je reacties...ik meer vee maar iemand met te veel vee mag t niet afvoeren naar iemand zonder vee....

 • Kelholt

  Beste mensen trap er nou niet in.

  Er is geen stikstofprobleem!

  Althans niet voor het milieu (zie de SDF rapporten van juni 2020 Nederlandse 'natuur' scoort hoge cijfers) en zeker niet veroorzaakt door de agrarische sector. Zie de METINGEN van de luchtkwaliteit afgelopen maart/april toen alles halve kracht draaide behalve in de agrarische sector waar vol gas het voorjaarswerk (o.a. organisch bemesten, kunstmest strooien, land bewerken) aan de gang was.

  Maar Schouten heeft de melkveesector nu al zo ver dat het met een alternatief voerplan komt als 'oplossing'. Daarmee erkent de melkveesector een probleem.

  Het echte probleem is wanbeleid in Den Haag en de oplossing is de zogenaamde volksvertegenwoordigers bij de les roepen. Geurts en Von Martels zouden eens een voorbeeld moeten nemen aan hun collega Omtzigt, die wanbeleid aan de kaak stelt, maar mogen zijn veters nog niet eens strikken.

  Wij gaan vrijwillig onze dieren verwaarlozen om het milieu te redden. En omdat het milieu wordt gered mag er van onze (vergunde!) ingeleverde ruimte weer gebouwd (huizen en wegen) worden?

  KNETTERGEK!

 • melkveehouder .

  @kringloopboer. Een beetje simplistische kijk heb je. Waarom zouden we dan als samenleving moeten toestaan dat er vuilnis wordt geproduceerd? In de kringloopgedachte moet dat zo vlug mogelijk verboden worden. In het verre verleden hadden ze ook geen vuilnisophaaldienst.

  En wat te denken van bijvoorbeeld de bierbrouwerijen? Waarom mogen deze hun ‘afval’ wel buiten de deur afzetten? Kijk naar de voorstellen van Schouten: deze worden zelfs buiten schot gelaten bij het stikstofprobleem terwijl ze er zelf een aandeel in hebben. Sterker nog, voor hen wordt een uitzondering gemaakt met als gezocht argument dat het ‘in de kringloop zou passen!

  En waarom nog langer een rioleringssysteem en een hondenuitlaatweide? Laat de mensen verplicht een moestuin aanleggen waarin ze uitwerpselen moeten verwerken. En Artis en Ouwehand dierenpark, hoeveel grond hebben die? Hoe zit het daar met de kringloopgedachte? Dat is toch ook een vorm van commerciële dierhouderij, of niet soms?

 • Gradje 1966

  Kringloopboer ik heb nog geen antwoord op de vraag hoe je aan die grond komt ??
  Alles gekregen en je broers en zussen vergeten of staatsgrond ???

 • Kringloopboer

  Nee gewoon begonnen in maatschap op een klein bedrijf en later veel bijgekocht

 • Kringloopboer

  En ik ben liberaal niet alleen voor mezelf maar ook voor een ander .
  Dus als je genoeg afzet hebt al dan niet op eigen land mag je wat mij betreft net zoveel vee houden als je wilt .
  Gewoon de markt zijn werk laten doen .
  En niet een ander beperkingen opleggen

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.