Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Meetbaar verschil tussen bio- en gangbare melk

Biologische en gangbare melk hebben meetbaar van elkaar verschillende eigenschappen en kunnen dus ook met behulp van testmethodes van elkaar worden onderscheiden. Vooral het type voer is bepalend.

Dit concludeert promovendus Ningjing Liu van Wageningen University & Research. Hij verdedigt woensdag zijn proefschrift over dit onderzoek. Het onderzoek heeft aangetoond dat de samenstelling van vetzuren en vluchtige stoffen van biologische en reguliere melk verschillend is.

Seizoenswisselingen

Beide melksoorten veranderen qua samenstelling ook met de wisseling van seizoenen, maar daarbij blijven er toch steeds verschillen bestaan tussen gangbare en biologische melk. Het is wel zo dat (gangbare) weidemelk in de winter het meest ‘regulier’ is, terwijl het in de zomer qua samenstelling meer lijkt op biologische melk. Uiteindelijk zijn de verschillen tussen bio- en reguliere melk vooral terug te voeren op het type voer dat de koeien krijgen.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Meten? het gaat toch om smaak bij melk.... doe maar reguliere melk in een pak/fles van de bioboer en ze proeven ook het verschil als je het op tafel zet.....

 • vandenbrandcv1

  dat betekend dat weide melk eigenlijk veel te weinig gewaardeerd, gerespecteerd en financieel te weinig opbrengt in de zomer.

 • veldzicht

  Ik heb nooit begrepen waarom weidemelk in de winter apart moet worden opgehaald.Heb nog nooit een melkkoe in de winter in de wei zien lopen en is alle melk precies het zelfde of die koeien in de zomer nou in de wei hebben gelopen of niet.

 • farmerbn

  Kan lui melk onderscheiden (gangbaar-bio) als de koeien alleen gras en maismeel te vreten krijgen?

Of registreer je om te kunnen reageren.