Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Alfa: melkveehouders kiezen vaker voor pachtgrond

Het percentage grond in eigendom door melkveehouders is gedaald van 57 naar 55%.

Stijgende grondprijzen dwingen melkveehouders steeds meer de kant van pachtgrond op. Dat constateert Alfa Accountants en Adviseurs in Cijfers die Spreken. In deze kwartaaluitgave houdt Alfa de rollende jaarcijfers bij tot en met het eerste kwartaal van dit jaar.

Financiering groter probleem

Hans de Bie, marktmanager Food & Agri, merkt dat veehouders zich steeds vaker afvragen of het nog wel verantwoord is om bij de huidige prijzen in grond te investeren. Ook de financiering van aankoop van grond wordt een steeds groter probleem. De investeringsruimte is volgens Alfa al beperkt. De helft van de melkveebedrijven heeft een kritieke melkopbrengst van 36 cent of meer. Bij 34 cent gaat het al om 80% van de melkveebedrijven. Dat toont volgens De Bie de kwetsbaarheid voor een fluctuerende melkprijs. Onder melkopbrengst verstaat Alfa de opbrengst die nodig is om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Naast het betalen van alle rekeningen is er geld privé opgenomen, is er regulier afgelost en zijn de vervangingsinvesteringen gedaan.

Lage gezondheidskosten

Een andere opvallende conclusie uit het rapport is dat de beste 25% bedrijven, met de laagste gezondheidskosten, op jaarbasis bijna € 6.500 minder aan diergezondheidskosten betaalt. De dierkosten liggen gemiddeld per bedrijf op € 13.922 per jaar. De beste 25% van de ondernemers die klant zijn bij Alfa geven per jaar € 7.440 uit.

Een gemiddeld melkveebedrijf dat klant is bij Alfa houdt 121 melkkoeien en 65 stuks jongvee op 66 hectare grond. Dat is 1,4 hectare meer dan een jaar geleden, waarbij het aandeel pachtgrond met 1,7 hectare is toegenomen. De productie ligt op ruim 1,1 miljoen kilo melk.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Goed bezig. Het onderpand (dat jaarlijks in waarde stijgt) omzetten in blinkend oud ijzer. Boeren zijn échte ondernemerds.....denken ze..... de zakkenvullers bij banken, voerleveranciers, zuivelfabrikanten en accountantskantoren lachen zich de ballen uit de broek.

 • deB.

  Het houdt vanzelf op, bedrijf in de benen houden met land eronder weg doen.

  Het is schone schijn op een doodlopende weg.
  Leg de kosten van afgelopen jaren naast de vorige eeuw melkprijs...en we gaan snel stoppen met deze hobby.

  20 jaar geleden kocht men een nieuwe tractor, tikte hem af....met 60 koeien.
  Nu melken ze er 200 en leased men omdat het moet . Droevig

 • Attie

  Gelukkig zijn er ook nog gemiddelde bedrijven die er in 23jaar 36ha bij kopen.

 • Kringloopboer

  Dat klopt

 • farmerbn

  Doe je goed attie!! Maar pas op dat je niet onder water komt te staan. Hoe gaat je bank dan reageren? Je ziet hier ook dat boeren kapotgroeien en problemen krijgen bij een lagere melkprijs.

 • Attie

  De bank farmerbn? die kijkt naar cijvers!
  En grond geeft de mogelijkheid om tegen lage kosten te melken, zeker op alleen gras.

 • Alco

  Ze kiezen niet!!!!!

 • farmerbn

  Als je grond koopt voor 60.000 euro per ha betaal je bij 1,5% rente maar 900 euro rente. Dat kan elke boer wel recht rekenen. Maar je moet niet alleen rente betalen maar ook aflossen. Er zijn mensen die betalen 1000 euro huur per maand voor een huis. De wet bepaald dat zo iemand maar bv 700 euro maandlasten mogen hebben bij aankoop huis. Maw als banken of de overheid boeren verplichten hun grondhypotheek in max 25 jaar af te lossen dan komt je financiele plaatje er heel anders uit te zien. Dan wordt die 900 euro al snel ruim 3000. Per ha. Als banken naar de cijfertjes kijken én naar de wet dan is risicomanagement erg belangrijk.

 • Alco

  @farmerbn.
  Zo redeneert de Grondbank niet.
  Die ziet geen aflossing maar waarde stijging.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.