Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

WUR: tot 40% minder ammoniakemissie bij verdunde mest

De vermindering van ammoniakemissie bij toepassing van mest met een sleepvoet loopt op tot 40% bij verdunning van 1 op 2.

Ammoniakmetingen van Wageningen University & Research (WUR) tonen dat bij een verdunning van een deel water op twee delen mest (1:2) 40% minder ammoniak vervluchtigt dan uit onverdunde mest. Deze metingen zijn uitgevoerd bij toepassen van mest met een sleepvoetmachine.

Door water aan de mest toe te voegen blijft meer ammoniumstikstof opgelost in de mest en vervluchtigt dus minder. Ook is de mest dunner en neemt de bodem het makkelijker op.

Twee soorten verdunde mest

In een proef zijn twee soorten verdunde mest aangewend voor de derde snede gras onder droge omstandigheden en zonder aanvulling van kunstmest. Mest met een verdunning 1:2 en 1:1 leidde tot respectievelijk 7-12% en 20-25% meeropbrengst ten opzichte van onverdunde mest. Echter, in het éénjarige vervolgonderzoek op de grasgroei op veen- en kleigrond zijn nauwelijks betrouwbare verschillen in drogestofopbrengst op jaarbasis gevonden.

Extra stikstofaanbod door verdunning

Het berekende extra stikstofaanbod door verdunning varieerde op jaarbasis van 4 tot 24 kilo per ha afhankelijk van mestdosering en de verdunning. Er is een duidelijke relatie tussen de berekende extra beschikbare stikstof en de gemeten extra stikstofopname door het gewas.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Attie

  Mooi meegenomen dan, het is zeker een aanrader vooral bij droog weer..

 • Alco

  Maar in al die onderzoeken mis ik dat opname door voedsel veel groter is.
  Maw. Wij stoten steeds minder uit, maar dat wordt niet in percentages weergegeven tot opname door de voedinggewassen
  Dus uitstoot is bv. 70 % en opname 100%.
  Dus per saldo komt de veehouderij zelfs positief uit de bus.
  Maar dat wil men niet zien.

 • Bennie Stevelink

  Het verdunnen van mest heb ik uitgeprobeerd met een verdunning van twee delen mest tegen één deel water. Het was voor mij gemakkelijk uit te voeren omdat ik over een mestsilo beschik. De silo heb ik tweederde gevuld met mest en daarna éénderde water. De waterslang heeft 5 dagen gelopen.
  Het was zo dun dat bij het uitrijden wel wat lekkage ontstond: de afsluiters van de zodenbemester sloten niet allemaal goed genoeg af om lekkage te voorkomen.

  Wat opviel was dat na een paar uur niets meer te ruiken was terwijl onverdunde mest meerdere dagen te ruiken is. Als het verschil in emissie gelijk is aan het geur verschil zal het verschil zeker niet kleiner zijn dan 40%, eerder nog meer.

 • veldzicht

  Allemaal niks waard die te dikke drijfmest.bij een volgende maaisnede vind je die mest weer in de kuil en heeft het gras er maar weinig van gegroeid.Zo gauw het bij mij te dik wordt n, paar tanken slootwater er in ,even mixen en het gaat weer als een speer en het gras groeit er veel beter van.

 • .....

  Dit was toch ook een voorstel van het LC dat onze boerendochter uit het kabinet aan de kant het gegooid. Want maatregelen moeten natuurlijk wel pijn doen van Rob en Tjeerd

 • kleine boer

  regenpijp vd dakgoot in het mix gat dat ging vroeger toen het regelmatig regende prima....

 • farmerbn

  Er waren eens deskundigen die vonden dat er een gas-open dak op een mestsilo moest. Bij een silo van 3 m hoog valt er zonder dak ongeveer 80 cm regenwater in. Tel je het spoelwater ook mee dan heb je bijna 2 op 1 mest en water. Ideaal volgens de nieuwe deskundigen. Als we nu eens niet die deskundigen hadden gehad dan was het gezonde boerenverstand genoeg geweest.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.