Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Voerdeskundigen zien vooral nadelen van voerspoor

Het voerspoor voor de melkveehouderij leidt tot minder efficiëntie en hogere kosten.

Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal voerfabrikanten. In het plan mogen veehouders geen mengvoeders en losse grondstoffen op hun bedrijf hebben boven een bepaald niveau aan ruw eiwit. De hoogte daarvan hangt af van de grondsoort en het productieniveau van de koeien.

Rantsoen finetunen niet meer mogelijk

In navolging van brancheorganisatie Nevedi noemen nutritionisten en specialisten het een onwerkbaar voorstel dat niet aansluit bij de praktijk. Finetunen van een rantsoen met een eiwitrijke grondstof is immers niet meer mogelijk. “Daardoor daalt de totale efficiëntie van het rantsoen en nemen de kosten toe”, aldus Richard ter Beek, verkoopleider rundvee bij Agruniek Rijnvallei. “Het leidt tot veel vragen en zorgen bij klanten.”

Moeilijker bijsturen

Raymond Holtmaat, adviseur rundvee bij Feijen Dalfsen, verwacht dat veehouders met veel gras en tegenvallende kuilen moeilijker kunnen bijsturen. “Het loont dan niet om maximaal eigen ruwvoer te telen. De toegevoegde waarde van deze maatregel is mij onduidelijk. En ook onnodig, want het gebruik van eiwit is via de kringloopwijzer al aan banden gelegd.”

Bijzondere rantsoenen

In hoeverre de uitzonderingspositie voor ‘bijzondere rantsoenen’ gunstig uitpakt, is nog gissen. De specialisten bij ABZ Diervoeding hebben niet de indruk dat het om grote aantallen gaat die er gebruik van kunnen maken. “Maar de beschrijving van het ministerie is op meerdere manieren uitlegbaar. Dus we wachten op een meer concrete uitwerking en toepasbaarheid”, aldus nutritionist Pieter Winia.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

  • Eminem2010

    Als het zo zoals het er staat zullen er een boel sloten verdwijnen en het gebruik van ruwvoer verminderen. Niemand kan het zich veroorloven om half jaar slecht te melken omdat moeder natuur niet meegewerkt heeft met het gras.

  • awknop

    Dat je niet meer dan een bepaalde hoeveelheid of bepaald percentage Eiwit mag voeren zou kunnen werken, maar dat niet meer kunt sturen door eiwitrijke grondstoffen bij te mengen bij laageiwitvoer, maakt het idd onwerkbaar. Dit is misschien makkelijker te handhaven, maar is voor de praktijk op het bedrijf een oplossing die te theoretisch is. Je hoeft niet eens verstand van het voeren van vee te hebben om dat te snappen. Weer een gevalletje te veel juristen in de wedstrijd.

  • grondboor

    Helemaal mee eens awknop, sturen op lager eiwit in je ruwvoer (gras) moeten we nu af gaan raden, je kunt door de nieuwe regelgeving niet meer bijsturen. Het risico wordt nu te groot. dus de kunstmestkraan maar weer openzetten. en liever geen perspulp meer aankopen van de suikerfabriek.

Of registreer je om te kunnen reageren.