Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Schouten legt verre export levend vee stil

Landbouwminister Carola Schouten verbiedt vanaf dinsdag de export van levend vee naar landen buiten de Europese Unie als ze voor dit transport gebruik moeten maken van rustplaatsen buiten de EU. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij export van vee naar buiten de EU moet aan dezelfde eisen worden voldaan als bij langeafstandstransporten binnen de EU-grenzen. Aan deze verplichte rust na 24 uur reistijd kan volgens Schouten niet overal worden voldaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft daarom vanaf 26 mei geen exportvergunningen meer af.

Nieuwe aanvragen niet meer toegestaan

“Voor drachtige fokrunderen die al in quarantaine staan, zal de NVWA de exportcertificering alsnog uitvoeren indien de verantwoordelijke persoon hier niet op tijd een andere bestemming voor kan vinden. Het alternatief zou immers zijn dat deze dieren naar het slachthuis moeten worden afgevoerd. Dan kies ik er liever voor om de dieren alsnog te laten vertrekken naar de geplande bestemming”, schrijft Schouten in haar brief naar de Tweede Kamer. Nieuwe quarantaine-aanvragen worden per 26 mei niet meer door de NVWA toegestaan.

Kazachstan

Duitse dierenartsen concludeerden dat opgegeven rustplaatsen in onder andere Kazachstan niet bestonden. Ook waren sommige plaatsen in zo’n slechte staat dat het ‘hoogst onwaarschijnlijk is dat hier daadwerkelijk runderen worden uitgeladen’. Nederlandse vervoerders hebben deze rustplaatsen ook regelmatig opgegeven. Per jaar exporteert Nederland ruim 30.000 levende runderen naar niet-EU-landen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het gaat vooral om fokvaarzen. Het transport mag pas weer worden hervat als “het dierenwelzijn voldoende geborgd is”, schrijft de minister.

Bleker ziet verbod als politieke stap

Voorzitter Henk Bleker van Vee&Logistiek Nederland ziet het verbod als een politieke stap. Volgens hem voldoen de rustplaatsen in Rusland wel aan de eisen. Hij gaat er vanuit dat als de sector kan bewijzen dat dit het geval is, de export weer op gang kan komen.

De Nederlandse maatregel gaat verder dan andere EU-landen. Diverse Duitse deelstaten hebben de export van levend vee waarbij Russische rustplaatsen moeten worden aangedaan, opgeschort. Ook andere lidstaten hebben hun controles aangescherpt. Schouten overlegt met andere lidstaten en de Europese Commissie over de export. Ze streeft naar een gezamenlijke toekomstige werkwijze.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Is hier dierenwelzijn de drijfveer of is het ingegeven door het overschot aan zuivelproducten in de EU pakhuizen? Melken de Russen minder dan gaan ze hopelijk weer zuivelproducten importeren of in ieder geval gaan ze niet exporteren.

 • arendsoog

  Kijk eerst maar eens naar de import
  Tomaten uit zuid Europa is slavenarbeid
  Dierwelzijn van vlees uit Zuid-Amerika
  Maar ja geld is baas

 • Sjefo

  En wederom en de zoveelste keer lapt zij de boeren erbij !!

 • kanaal

  dieren doodmaken tijdens fosfaat reductie was wel toegestaan.

 • Bolder01

  Het is eigenbelang, DE FAM CAROLA schouten IS OP ZIJN MINST MEDE EIGENAAR van de vegetarische vlees industrie, daarom is het eigen belang..😗

 • veldzicht

  Heb je daar bewijs van @Bolder 1 of zuig je dit maar uit de lange duim?Dat ze Thieme (PvdD)Nooit hebben aangepakt als mede eigenaar ,samen met haar ex man Jaap Korteweg, van de vegetarische slager heb ik nooit kunnen begrijpen.Maar Carola Schouten is toch niet zo achterbaks,dat geloof ik niet.

 • Tuig

  Als je rustplaatsen opgeeft die niet bestaan, vraag je er om. Goeie actie van de minister.

 • massy

  Nog even en dan hoeft er in dit land hellemaaaaaaaaaaal niets meer. dan houd gewoon alles op.

 • Jaap39

  Inderdaad @massy, er komt een tijd dat we graag weer wat extra handel zpuden hebben. Nu wordt er klakkeloos van alles maar afgeschaft. Afbraak links gedrag.

 • mcb

  En hoppa weer een prachtig stuk Nederlandse handel de nek omgedraaid. Alles gaat kApot hier door idiote politiek.

 • Dierenliefhebber

  Goed gedaan minister hou de dieren in eigen land.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.