Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

RFC: melkprijs 50 cent lager, bioprijs 50 cent hoger

De gangbare garantieprijs van zuivelcoöperatie FrieslandCampina (RFC) voor juni verliest 50 cent per 100 kilo melk en komt uit op € 32,50.

Oorzaak is ditmaal niet de verwachting over wat de melkprijzen van referentiebedrijven gaan doen, maar het feit dat de al uitbetaalde prijzen in de voorbije maanden vooraf te hoog zijn ingeschat.

FrieslandCampina ziet overigens wel dat er een verhoogde vraag naar kaas- en boterproducten. Dit is een gevolg van de (aangekondigde) versoepeling van de coronamaatregelen. In combinatie met tijdelijke EU-regeling voor de particuliere opslag van boter en mageremelkpoeder zal dit enige rust op de zuivelmarkt brengen, stelt de zuivelonderneming.

Biologische prijs naar € 45,50

De garantieprijs voor biologische melk voor juni stijgt juist met 50 cent naar € 45,50 per 100 kilo. In deze stijging zit een neerwaartse correctie verwerkt van 70 cent. Dit is dan weer omdat de prijzen voor biologische melk van referentiebedrijven het over de afgelopen periode juist slechter hebben gedaan dan vooraf verwacht. Voor de komende tijd is het de verwachting dat de prijzen van de referentiebedrijven nagenoeg stabiel blijven.

Deze prijzen ontvangt de boer

Vertaald naar concrete prijzen op boerderijniveau betekent de verlaging dat een gangbaar bedrijf met een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo een kale melkprijs ontvangt van € 31,96 per 100 kilo. Dit is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent per 100 kilo voor ZuivelNL. De maximale melkprijs bedraagt € 35,46 per 100 kilo. Dit is inclusief premies voor weidegang (€ 1,50) en het PlanetProof-keurmerk (€ 2,00).

De biologische melkprijs berekend volgens deze criteria stijgt naar € 45,70 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • boerderij12

  En maar eisen stellen en schumacher dr met een dikke bonus vandoor

 • Steenbok

  melkprijs is te laag maar had een grotere daling verwacht

 • gjh

  Wat zit de top en bestuur hun zakken te vullen over onze rug Schandalig!!

 • Firma Vellenga

  gjh, dat had je al veel eerder kunnen bedenken. Langzaamaan gaat de melkveehouderij ophouden. De top probeert nog alles uit de boeren te halen voordat de moker valt. Corona/sluiting slachterijen komt de overheid nu goed uit. Bedrijf met melkveehouderij zal niet meer uit kunnen, land gaat goedkoop ingepikt worden. Over 20 jaar zijn er nog een paar hobby boeren voor het leuke beeld. Als er al nog melk nodig is zal dit uit het buitenland komen. Wen er maar aan en neem juiste beslissingen. Ondertussen graait de top alles bij elkaar. Zij weten het ook

 • johan.vandegraaf

  Bijna iedereen verdiend minder,dus valt nog mee,en ze komen de melk ophalen,dat is op plaatsen niet gebeurd.Dus gewoon lekker doormelken !!!

 • deB.


  Zulke hebben ze graag..... lekker doormelken, en structureel je laten onderbetalen!!

 • melkveebedrijfvanessen

  Wat een klaagzang in de reacties. Ik ben 25 jaar boer, heb gemiddeld prima boterham kunnen verdienen. Maar als zelfstandig ondernemer weet je dat ene jaar beter is als andere. Als je daar niet tegen kunt kun je inderdaad beter stoppen.

 • Mfb

  Natuurlijk is deze melkprijs te laag en niet leuk. Maar ze halen idd de melk nog op en we krijgen nog betaald. Je zult momenteel maar kroeghouder zijn of recreatie-ondernemer.....
  Als je er zelf maar voor hebt gezorgd dat je in deze tijden de kosten ook kunt drukken dan kan het nog steeds. En voor degenen die wat krapper zitten kun je bij de meeste banken een halfjaar uitstel aflossing regelen. Als het dan niet meer kan kun je idd maar beter zo snel mogelijk stoppen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.