Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

Nieuwe duurzaamheidstool voor leden RFC

Leden van FrieslandCampina en bedrijfsadviseurs kunnen voortaan gebruikmaken van een nieuwe, voorspellende duurzaamheidstool. Deze maakt het mogelijk om effecten van duurzaamheidsmaatregelen voor het eigen bedrijf vooraf uit te rekenen.

Dit meldt FrieslandCampina. Volgens het bedrijf is het hiermee de eerste in de wereld. In het afgelopen jaar hebben zo’n 1.600 leden een prototype van de tool getest. Bij het voorspellen van het effect van duurzaamheidsmaatregelen valt te denken aan aan het verminderen van CO₂ uitstoot of het verbeteren van de biodiversiteit en hoe dat uitpakt. Het maatwerkoverzicht dat de tool levert, stelt melkveehouders in staat om weloverwogen duurzame keuzes te maken, aldus FrieslandCampina.

Focus planet-score

Het effect van duurzaamheidsmaatregelen wordt door de tool uitgedrukt in een Focus planet-score. Focus planet is FrieslandCampina’s kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma. Met dit programma monitort FrieslandCampina onder andere zijn doelstellingen op gebied van duurzaamheid en stimuleert hiermee haar leden om melkveebedrijven te verduurzamen. De melkveehouder kiest zelf hoe hij of zij bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de onderneming en kan dit op basis van de inzichten van de tool nog beter doen.

Winnen met Klimaat en Natuur

De tool komt voort uit het programma Winnen met Klimaat en Natuur. Naast dit hulpmiddel zijn er binnen het programma nog andere initiatieven die leden-melkveehouders ondersteunen. Zo worden onder andere workshops georganiseerd en online e-modules aangeboden om kennis en ervaringen te delen en op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatverandering.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Hoeveel full time jobs houden we hiermee in de been? #AlleMelkisevenwit

 • Piet p

  Ja daar gaat het denk ik vooral om.

 • Gradje 1966

  Frans is helemaal de weg kwijt laat die vent maar vertrekken de leden worden toch niet serieus genomen

 • putten

  onze frans heeft misschien ook wel een nevenfunctie bij staatsbosbeheer, net als calon. zal me niks verbazen.

 • county1124

  Denk wel dat rfc nog altijd de beste melkprijs geeft en ook nog s de melk gewoon komt halen. Ik ben het ook niet altijd eens met de voorzitter en directie maar zonder gezeur gaat het tegenwoordig niet meer

 • farmerbn

  Kreeg over april van mijn kleine franse coop gewoon 38.3 eurocent per liter zonder het gezeur van RFC. Het kan dus gewoon ook zonder die flauwe kul. En mijn buurman nog 5 cent erbij omdat hij Normandieers melkt.

 • RIEN65

  Zo lang we een stapje extra zetten ten opzichte van de concurrentie krijgen we de hoogste melkprijs. Het niet altijd even gemakkelijk maar wen er maar aan.

 • string

  We worden al jaren op allerlei fronten voor gelogen van stikstof tot bio diversiteit.
  RFC moet zich bezig houden met melk verwarden van goede melk (dat controleert men in het lab). We zijn al supersonische boeren met hart voor dier, grond en omgeving. Wat rien zegt wordt ons inderdaad al jaren voor gehouden. Het wordt dus tijd dat de consumenten het echte verhaal horen, als ze dat al willen weten.

 • HJ O R

  FC is de weg kwijt, en Frans al helemaal. De beste melkprijs is ook verleden tijd, ondanks de verkoop van (veel) tafelzilver de vierde uitbetaler, de verkoop niet meegerekend hekkensluiter. Veel geld uitgegeven aan vergisters en natuur monumenten en koemonitor, tot nu toe niks van weer gezien.

 • haj146

  Inderdaad Hjor nabetaling kwam door uitverkoop. Eenmalige winst..
  ze mogen hun duurzaamheidstool ergens steken waar de zon niet schijnt. Het wordt enkel bedacht door al die medewerkers die enkel ballast vormen. Ze moeten hun eigen aan t werk houden anders zijn die 24000 medewerkers op ruim 10000 leden bedrijven helemaalniet te filmen..

 • RIEN65

  Je mag iedere dag bij FC opzeggen en vertrekken. Take it or leave it.

 • string

  Het punt is dat er beleid wordt gevoerd op basis van computermodellen en aannames die een zeer grote variatie in betrouwbaarheid hebben. Dat geldt bijna voor alles in de maatschappij. De consument wil gezond, betrouwbaar en betaalbaar voedsel pakket. Als je wordt voor gehouden dat de nieuwe manier goed is, betekend het dan dat de 'oude' slecht is??? Ik wil graag dat gezond verstand en onderbuik gevoel terug komt.

 • farmerbn

  Je moet niet geloven dat burgers of consumenten alleen maar duurzame producten willen kopen. 's Morgens willen ze duurzame zuivel en als de boterham met kaas op is gaan ze met de bmw 6 cylinder naar het werk.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.