Rundveehouderij

Nieuws 8 reactieslaatste update:14 mei 2020

Fosfaatrecht.nu: overheid aansprakelijk voor schade

Fosfaatrechtenhandelaar Fosfaatrecht.nu stelt de overheid aansprakelijk voor de schade die zij hebben opgelopen door de wijzigingen die zijn doorgevoerd in het fosfaatrechtenstelsel.

Landbouwstart, het bedrijf achter het handelsplatform, zegt ruim € 400.000 schade te hebben opgelopen door de wijzigingen van uitgifte van fosfaatrechten aan vleesveehouders. Het bedrijf kocht rechten op bij vleesveehouders op basis van de eerste beschikking om deze te verhandelen. Bij een herbeschikking door de overheid kregen deze bedrijven echter geen fosfaatrechten meer toegekend voor hun jongvee. Fosfaatrecht.nu had deze rechten in sommige gevallen al gekocht om direct door te verkopen. Het bedrijf is van mening dat veehouders die op basis van deze beschikking hun fosfaatrechten hebben verkocht, ervan uit mochten gaan dat deze fosfaatrechten definitief waren toegekend.

Terugdraaien van transacties bleek moeilijk

Het terugdraaien van transacties bleek moeilijk. “Verkopers weigerden terug te betalen omdat ze het besluit van de RVO.nl onrechtmatig achtten en bezwaar hadden ingesteld. Kopers eisten onmiddellijke levering van de rechten.

Fosfaatrecht.nu moest aanvankelijk ruim 1.500 kilogram extra inkopen tegen een prijs van € 260, wat een schadepost van bijna € 400.000 opleverde”, legt het bedrijf uit. Omdat er pas in oktober duidelijkheid was over de beschikking, was het bedrijf genoodzaakt rechten te kopen voor de hoge marktprijs van dat moment. Eigenaar Ids Schaap stelt de overheid hiervoor aansprakelijk.

Volgens hem had de schade aanzienlijk lager uit kunnen vallen als de overheid sneller duidelijkheid had verschaft. “Als wij hadden geweten dat de overheid deze fosfaatrechten zou intrekken, dan hadden wij deze nooit aangekocht, laat staan dat we de verkopers dan hadden betaald.”

Laatste reacties

 • Gerrit Lammertink

  Wel toevallig dat die lui net op het hoogst van de markt inkopen.

 • Zuperboer

  Op het beleid van boerendochter Schouten draaien rechtbanken 24/7 en 365 dgn per jaar. De advocatuur floreert Arm schaap, ben je minister en maak je d'r zo'n klerezooi van. Volgend jaar maar meedoen met BZV. Kunnen de Meilandjes wel inpakken.

 • Gradje 1966

  Ik heb totaal geen medelijden met deze figuren Deze heren moeten zo vlug mogelijk uit de lucht gehaald worden ze speculeren met een paar handelaren samen We hebben dat het laatste jaar wel gezien hoe ze dat deden .
  Ze jatten op een legale manier geld van de boeren . Ik hoop dat er een stop komt op inkoop en verkoop door handelaren dat kan je makkelijk regelen die ze koopt moet ze ook gebruiken en anders ben je ze kwijt en controle kan je ook makelijk doen door er een max 1.5% provisie toe te laten.
  Of een veiling door RVO vraag en aanbod zonder handelaren

 • Bolder01

  Gradje 1966 DAT ZOU MOOI ZIJN zij gingen toch pokeren , eigen schuld dikke bult

 • landboer

  Blijft staan dat de overheid in deze faliekant fout was en dat nooit op een ander af mag schuiven!

 • Henk.visscher

  Deze tussenhandel moet worden verboden, wie pakt dit op, FDF of LTO of wie

 • wmeulemanjr1

  Of het nu snelle handel is of niet dat maakt niet uit, proef hier weer enige (boeren)afgunst op zulke lieden, feit is dat deze mensen handelden op basis van wat de overheid doet en regeld, als de overheid dan dingen achteraf terugdraait is dat wel erg onbetrouwbaar

 • Attie

  Precies, het gaf een hoop spanning (voor of na de brief van Schouten) wel of niet overgeschreven, vooral ook omdat de prijzen flink opliepen..

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.