Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

Rabo: zuivel tot ver in 2021 in crisis door corona

De melkveehouderij en zuivelsector wereldwijd blijven tot in 2021 last houden van lage prijzen door de coronacrisis die nu gaande is.

Dit meldt Rabobank International in een geactualiseerde zuivel-vooruitblik. De prijzen van zuivelgrondstoffen, zoals melkpoeder, industriekazen en boter, belanden vanaf de zomer tot het later najaar van 2020 op hun dieptepunt. Dit wordt met vertraging doorgegeven in de melkprijzen.

Drie golven in coronacrisis

De onderzoeksafdeling van de bank onderscheidt drie golven in de huidige crisis: 1: de fase van paniek en hamsteren door consumenten, 2: een kalmering van de eerste paniek en koopgolf, terwijl tegelijkertijd meer logistieke en financiële problemen optreden, en 3: de intrede van een wereldwijde recessie, tot ver in 2021.

Dalende afzet en productie

Melkveehouders zullen volgens de bank niet alleen last hebben van een dalende afzet van zuivelproducten en flink lagere prijzen, maar kunnen ook problemen krijgen met de instandhouding van hun productie. Oorzaak daarvan zal waarschijnlijk zijn dat de corona-epidemie de productie van allerlei voersupplementen en ook van actieve stoffen van gewasbeschermingsmiddelen verstoort. Het merendeel van de vitamines en ook andere supplementen voor veevoer komt uit China (en deels uit India en andere Aziatische landen).

Hetzelfde geldt voor gewasbeschermingsmiddelen. Tot 80% van de productie van actieve stoffen voor gewasbeschermingsmiddelen komt tegenwoordig uit China, stelt de Rabobank.

Lees verder onder de foto

Melkveehouders zullen volgens de bank niet alleen last hebben van een dalende afzet van zuivelproducten en flink lagere prijzen, maar kunnen ook problemen krijgen met de instandhouding van hun productie, zegt Rabobank. - Foto: ANP
Melkveehouders zullen volgens de bank niet alleen last hebben van een dalende afzet van zuivelproducten en flink lagere prijzen, maar kunnen ook problemen krijgen met de instandhouding van hun productie, zegt Rabobank. - Foto: ANP

Afzet zuivel richting foodservice ligt vrijwel stil

Tot nog toe lijkt er vrij weinig te zien van de afzetproblemen waar de zuivelindustrie mee kampt. Nog steeds zijn de zuivelverkopen in de supermarkten hoog, maar de afzet richting de foodservice ligt vrijwel stil en ook de export gaat moeizamer en tegen lagere prijzen. In diverse landen is al sprake van afremming van de melkproductie en ook lopen de voorraden op. Zo gaat in de VS bijna de helft van de kaasproductie weg richting de foodservice. Die afzet gaat nu het vrieshuis in, want ook export biedt weinig verlichting.

Grootinkoper China zal dit jaar naar verwachting zo’n 30% minder melkpoeders importeren, terwijl het land ook volgend jaar nog niet direct weer als vanouds inkoopt. Andere importerende landen blijven misschien minder achter met hun zuivelaankopen, maar ook zij zullen minder product invoeren.

Interventie of gesubsidieerde opslag

Europa zou een deel van het overtollige product kunnen opkopen voor interventie of in gesubsidieerde opslag kunnen laten gaan. En wellicht is dit onontkoombaar, zo meent de Rabobank. Grootschalige opkoop van producten heeft echter ook nadelen, zo laat de bank weten: het vertraagt herstel.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • deB.

  We gaan er allemaal aan, want we hebben never goede marge kunnen maken in het verleden, om dit op te vangen!!

 • schooteind1

  Als je nog fosfaatrechten wilt kopen; geduld is een schone zaak. En zo heb elk nadeel ook weer een voordeel!!

 • steenderen

  verkoopt de rabobank melk

 • gjh

  de glazenbol van de rabobank is weer van stal gehaald. grappig

 • wmeulemanjr1

  Beetje jammere is dat er meer belang lijkt te zijn om de prijzen omlaag te praten dan omhoog, is allemaal nog heel vaag hoe de uitwerkingen van alles doorwerkt, alsof de wereldconsument ineens geen bijna zuivel meer nuttigen..

 • Kelholt

  En wat schreef de Rabobank op 14 januari in haar zuivel-vooruitblik:

  "In Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten zijn de melkprijzen al gestegen in 2019. We verwachten voor de eerste helft van 2020 ook hogere melkprijzen in de EU. Benieuwd naar de prijsontwikkeling? Lees de zuivelupdate van de Rabobank"

  Ach ja....

 • Wijnand

  Rabobank hou je mond maar dicht

 • Attie

  Dacht dat 'vitamientjes' uit Spanje kwamen...🤔

 • P. Sturris

  De media maakt veel kapot, bang makerij, worden mensen nog voorzichtiger, gaan we nog meer krimpen, zeer slecht voor ons allemaal.

 • tinusje

  goed nieuws dit dan zal het meevallen...

 • Colusdijk

  De Rabo voorspelde voor 2019 een slecht jaar voor de varkenshouders

 • J.W. de Kloet

  hier help je de prijzen lekker mee naar beneden. en bedankt Rabobank. wat zou hun belang nu weer zijn

 • Vhouder

  als je die melkpoederprijzen ziet dalen dan denk je dat er bijna geld moet bijgeven

 • wesselingh

  Wat zijn het toch fantastische boeren bij die rabobank......jammer dat ze er zo weinig verstand van hebben....

 • farmerbn

  Wordt de kalverpoeder ook veel goedkoper? Wat zegt de Rabo daarover?

 • Leslie

  Wat is de reden dat China minder zou gaan importeren? Snap dat het tijdelijk even minder is, maar elke vorm van export word nu kapot gepraat.

 • Attie

  De boodschap is helder.., komt het gelegen?
  Nou nee.., eigenlijk niet.

 • bluemink

  Demotiveren noemt men dat .

 • deB.

  Aan de andere kant weer Rabo ook het het in de sector erbij staat. Met investeerd maar door en door, kijk naar de louse zonnedaken.. Men trapt erin. Nog even en ze kloppen bij hun aan, help ons. Dus zegt men nu maw rustig aan

 • hermanussen leo

  Jaja weer zo'n negatief bericht van de RABO over de zuivel prijzen .
  Het ontmoedigd de hardwerkende ondernemers in deze sector .
  Ga met zijn allen aan de slag om de grote winsten van de tussenhandel zuivelproducten aan te pakken dan ben je als bank goed bezig
  Leo

 • benoverbeek

  Naast dat China 80% van alle grondstoffen voor medicijnen heeft, nu dus ook al 80% van alle gewasbeschermingsmiddelen. Het wordt tijd dat we meer zelf voorziend worden in het westen. Het gevaar wat daar achter zit is vele malen groter dan een iets dalende melkprijs, wat overigens wel weer een tik is voor de melkveehouders en na alle problemen met stikstof/fosfaat, etc., er nog wel bij kan.

 • Alco

  De RABO moet in zijn hypotheek verstrekking nou eenmaal een beleid hebben.
  Dus dat gaat gepaard met een visie.
  Dat daar vaak niets van klopt is een gegeven.
  Maar doe jij eens een voorspelling?
  Waar je voortbestaan van af kan hangen.

 • ed12345

  We kunnen nu wel de vinger wijzen naar de RABO maar feit is dat alle landen van de wereld getroffen zijn door het virus en ook overal op een of andere manier Lock Down maatregelen zijn met ernstige gevolgen voor consumptie, import en export
  Deze epandemie heeft niemand kunnen voorzien . De gevolgen ervan zowel emotioneel (niet in groep durven zijn) en financieel en bedrijfsmatig zullen ook na deze crisis nu moeilijk voorspelbaar zijn ook voor de RABO .Politieke beslissingen hier en in andere landen kunnen grote gevolgen hebben

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.