Rundveehouderij

Nieuws 22 reacties

Opbrengst loopt hard onder de melkprijs weg

Het verschil tussen de uitbetaalde melkprijs in Nederland en de opbrengst van het pakket aan zuivelproducten dat ervan wordt gemaakt, loopt in rap tempo op.

Dit blijkt uit de prijsontwikkeling van de basis-zuivelproducten afgezet tegen de gemiddelde melkprijs die de Nederlandse melkveehouder nog ontvangt. Heel veel melkveehouders beuren nog steeds een melkprijs van 35 tot 36 cent per kilo, of zelfs nog meer.

Opbrengst moeilijk uit te rekenen

Wat de opbrengst is van het totale pakket aan verwerkte producten dat daarvan wordt gemaakt, is moeilijk uit te rekenen. Wel is duidelijk dat het pakket aan basis-zuivelproducten, zoals ook het Duitse Institut für Ernährungswirtschaft (IfE) dat hanteert, inmiddels beduidend minder opbrengt. In maart bedroeg de ‘grondstofwaarde’ volgens het IfE nog ruim 32 cent. Toen werd echter ook nog gerekend met een boterprijs van € 3.400 per ton en een mageremelkpoederprijs van € 2.280 per ton. Foliekaas bracht ook nog tegen de € 3 per kilo op.

Lees ook: Zuivelmarkt incasseert harde klappen

Inmiddels is het beeld volstrekt veranderd. ZuivelNL noteert deze week een boterprijs van € 2.700 per ton en een mageremelkpoederprijs van € 1.850 per ton. De spotmarkt voor deze producten zit op achtereenvolgens krap € 2.400 en € 1.800 per ton, terwijl foliekaas nog tussen de € 2,40 en € 2,50 per kilo opbrengt.

Laatste reacties

 • Kletskoe

  Hopelijk geldt ook voor de zuivel een V vormig dal....

 • NORMALE BOER

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Kelholt

  Ja Klaas. Doe ook even onderzoek dan (Huh, onderzoek?) naar wat de prijzen voor de eindgebruiker doen. Dan weet je meteen wie er van deze situatie profiteert.

 • landboer

  De boodschapper van slecht nieuws maar onthoofden , (normale) boer?

 • deB.

  Juist...!! En wat heeft men verdiend afgelopen jaar, terwijl nog geen 40 cent kregen....Dan hoor je deze praat niet!

  Allemaal down playen, onder aanvoering van rabo kliek, en de rest babbelt maar weer mee
  Maar een ieder pakt z'n winst behalve wij producenten!
  Dat valt zo op de laatste jaren, iedereen mag, nee moet dik verdienen aan de boer....

  Afgelopen winter hadden ze dik en dik 40 cent kunnen en moeten betalen, nee dat hoor je niet

 • Vhouder

  hallo het is toch niet de schuld van klaas

 • Dirk

  Melk verwerker Muller in Engeland heeft de aangesloten boeren gewaarschuwd 3 % minder melk te gaan leveren , om een totaal melk ophaalstop tot eind mei te voorkomen ..........laten we hopen dat het hier niet zover komt .

 • boerke brabant

  verbaas me toch over veel reacties . Ten eerste krijgt de journalist die een artikel schrijft van allerlei verwijten (?)
  ten tweede, de verwijten aan iedereen behalve de boer zelf. Deze prijsvorming is niets nieuws. De boer zit aan het einde van de keten, en trekt al jaren aan het kortste eind. Maar om iedere keer met een beschuldigende vinger te wijzen helpt je niet. Als het allemaal zo slecht is , ga dan wat anders doen. Niemand verplicht je om boer te zijn. Klinkt misschien vreemd. Ben zelf ook boer en heb er voor gekozen om niet langer aan het kortste eind te trekken. Levert alleen maar stress en chagerijn voor jezelf. Ook dat is ondernemen.

 • tinusje

  kben blij dat het afgelopen jaar precies andersom was...dat dus de melkprijs 5 cent hoger moest zijn...dan kunnen we nu m mooi gelijk houden....er komt volop vraag uit China lees ik...ze willen weerstand opbouwen die sjinezen..slim...er is veel melk gedumpt door stilvallende fabrieken en voorraden waren er niet...dus zuivel prijzen zullen fiks aantrekken...bier zal daarentegen zakken omdat mensen meer thuis blijven en er geen feeststemming is...gelukkig blijven fabrieken volop draaien in NL en RABO voorspeld daling dus dan komt het goed...

 • Piet p

  Híer kan Klaas niets aan doen.
  Degene die niet grote piet hebben lopen uithangen komen hier wel weer doorheen..
  De over de kop gefinancierde bedrijven die teveel in lucht hebben geïnvesteerd om maar veel koeien te kunnen melken gaan het zwaar krijgen.

 • NORMALE BOER

  Klaas heeft nog nooit positief geschreven over de zuivelmarkt, dus waarom nu wel . Hij hoopt gewoon dat iedereen het slecht gaat. Wat een zielepiet is het toch

 • Alco

  Als de logistiek weer op orde is, voorspel ik hogere prijzen.
  De mens moet eten en zuivel is geen luxe product.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, de terugval in afzet wordt niet alleen door logistieke problemen veroorzaakt. Op Melkweb heeft Schumacher in een videoboodschap uitgelegd dat het vooral veroorzaakt wordt door het wegvallen van verkoop via food-service (buitenhuis consumptie). Dit wordt niet gecompenseerd door extra binnen-huis consumptie.

 • Alco

  En wat Schumacher zegt is evangelie?
  De mens moet eten...
  Het enigste wat ik bedenken kan is dat exclusieve ster producten, waar de FC zo op aan stuurt, niet bij de grote inkoop organisaties in trek is.
  Maar dat kan Schumacher natuurlijk niet zeggen!!!!!!!

 • René de jong

  Minder afzet totaal zou best wel eens kunnen kloppen en een forse teruggang in de economie zit er ook aan te komen, dus dan lijkt mij het standpunt van de NMV nog niet zo gek; beetje minder allemaal.

  Maar dan ook goed kijken naar wát er minder wordt verkocht, want welk label er aan hangt maakt op dit moment niet zoveel uit als het maar wit is.....
  Dus ook de weidemelk, VLOG, bio, AHmelk en PP melk, allemaal labels die de gewone melkstroom als vangnet hebben.

  Met de huidige mogelijkheid om je aflossing stil te zetten moet dit haalbaar zijn.

  Combineer dit even met de te veel uitgedeelde fosfaatrechten en je vangt 2 vliegen in één klap.
  Hoe: geef een koe en krijg er een op toe; nu allemaal wat minder en deze mindering straks weer TERUG krijgen door het afschaffen van de 10% (20)korting als iedereen zijn rechten weer terug heeft.

  Uitgewerkt plan ligt nog wel bij de Boerendochter (d.d. mei 2019).
  Veel dossiers in één keer op te lossen...

  Je kunt het zelfs in fasen invoeren, de één begin eerder en kan dan ook eerder weer "los" , dit is voor de slachtprijs ook nog eens beter.
  En gezien de jongveebezetting kan het ook nog wel eens meevallen (minder import vee).

  Het is maar een idee..... schiet er maar op....

 • Attie

  Mee bewegen met de vraagmarkt? Prima, maar dan wel Europa-breed..

 • klaasvdHorst

  @'normale boer'. Ik weet wie je bent. Je hoeft je boodschap niet te herhalen, maar ik hoop dat het vooral met jou heel goed gaat! serieus.

 • NORMALE BOER

  Fantastisch nieuws wederom van Klaasie! serieus.

 • Alco

  @Normale boer. Hoe kom je erbij je normale boer te noemen?
  En daarbij: Ga inhoudelijk reageren, daar oogst je respect mee.
  Dus niet van dat zinloze geroep dat er niets van klopt.
  Daar maak je je zelf bij niemand populair.

 • jfvanbruchem1

  normale boer,is niet normaal.

 • NORMALE BOER

  Ok prima, laat Klaas dan maar mijn naam noemen, dan is het voor iedereen duidelijk dat ik een ABnormale boer ben. En als je inhoudelijke reacties wil, dan kan dat, maar niet op deze politiek linkse media. En het ligt niet aan ons dat het abonnement al niet veel vroeger is opgezegd.

 • NORMALE BOER

  En wie is dan Alco of een iemand vanbruchem1, totaal onbekend lijkt me

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.