Gebruik van een inkuilmiddel tijdens oogst kan de verliezen door conservering en broei beperken. RundveeNieuws

ForFarmers: inkuilmiddel beperkt verliezen fors

Gebruik van het inkuilmiddel SiloSolve FC levert een forse vermindering van 21% van de conserverings- en broeiverliezen ten opzichte van onbehandeld gras.

Dat stelt ForFarmers op basis van onafhankelijk onderzoek naar het effect van gebruik van het inkuilmiddel door Aeres Farms in Dronten.

In 2019 is op 24 april hetzelfde gras, met 45 % droge stof, ingekuild in 2 aparte slurven met de dichtheid van een normale graskuil. Het gras in de ene slurf is behandeld met SiloSolve FC, het andere is onbehandeld.

Minder conserveringsverlies

Na 2,5 maand conservering, zijn de ‘kuilen’ geopend en zijn de drogestofverliezen gemeten. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen conserveringsverlies en broeiverlies. Bij de niet-behandelde kuil ging 21% meer droge stof verloren dan bij de met SiloSolve FC behandelde kuil, waarvan 18% door broei- en schimmelvorming. De met SiloSolve FC behandelde kuil bleef nagenoeg vrij van broei en kende daarnaast 3% minder conserveringsverlies.

ForFarmers stelt dat bij 3% minder verlies van droge stof, de kosten voor het gebruik van het middel al zijn terugverdiend.

Beheer
WP Admin