Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Rabobank: zuivelprijs stagneert door corona

Het coronavirus zorgt voor lagere zuivelconsumptie in Azië en de Verenigde Staten. Ook logistiek werpt het virus barrières op.

De prijsstijgingen van de basiszuivelproducten zijn in de meeste belangrijke exportregio’s in het eerste kwartaal van 2020 tot stilstand gekomen. Het coronavirus speelt hierin een belangrijke rol. Dat stelt Rabobank in haar reguliere Zuivelupdate.

Naast corona zijn eerdere signalen van economische tegenwind en de reeds verwachte lagere vraag naar zuivel vanuit de voornaamste importregio’s factoren die meespelen in deze marktontwikkeling. Dat blijkt uit het op 17 maart verschenen kwartaalbericht van de Rabobank.

Grootste impact in Azië en Verenigde Staten

Het coronavirus heeft wereldwijd gevolgen voor de zuivelconsumptie en logistiek: “In gebieden zoals Azië en de Verenigde Staten, waar foodservice een belangrijke pijler onder de zuivelconsumptie is, wordt de grootste impact verwacht”, stelt Richard Scheper, zuivelanalist Rabo Research. “Door het coronavirus eten mensen immers veel minder buiten de deur en valt die afname weg.” Mogelijk wordt een deel van de krimp gecompenseerd door een verschuiving richting retailkanalen.

Druk op de prijzen basiszuivelproducten houdt aan

Logistieke barrières in het bevoorraden van importregio’s als Azië zijn nu het grootste probleem voor westerse zuivelverwerkers en handelaren. Rabobank houdt daarom het aankomende kwartaal rekening met aanhoudende druk op de prijzen voor basiszuivelproducten door deze veranderde marktomstandigheden. Het momentum om melkprijzen te kunnen verhogen, lijkt hierdoor voorlopig voorbij.

Rabo: melkproductie groeit dit jaar 1,0%

Voor Nederland ziet Rabobank een stijging van de melkproductie in januari en februari 2020 met respectievelijk 3,3% en 1,5%. Voor dit jaar verwacht de Rabobank een groei van de melkproductie van ruim 1,0%. Dit op basis van efficiëntere benutting van fosfaatrechten en betere groeiomstandigheden dan vorig jaar.

Sectorspecialist Melkveehouderij Marijn Dekkers: “Veel hangt echter af van het weer de komende maand. Het natte voorjaar is goed voor aanvulling van de grondwaterstand, maar zorgt ook voor strubbelingen van de voorjaarswerkzaamheden en de mestafzet. Dat kan de prijs licht onder druk zetten, net als de grasgroei van de eerste snede.”

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Laatste reacties

 • deB.

  Wat is deze bank er als de kippen bij om alles verder naar beneden te kakelen, 2 dagen achtereen. Wat een ... hannes, die Dekkers.. Wat is nu daadwerkelijk belangrijk??!


  Hou toch eens je mond, en doe waar je ''goed'' in bent, al is dat ook te betwijfelen

 • farmerbn

  Naast een heleboel melkveehouders financiert de rabo ook zuivelbedrijven en de handel. Een lagere boerenmelkprijs is waarschijnlijk voor de rabo van belang.

 • Vhouder

  deB waar ist ie goed in

 • deB.


  Ik denk dat je die zelf wel kunt inkoppen...

 • Piet P

  Gewoon geen geld meer van die gasten lenen.
  Renderen doet het zoiezo niet.
  Iedereen heeft net de zuivelcrisis en het fosfaat debacle verwerkt of de volgende zuivelcrisis staat al weer voor de deur.

 • deB.


  Plus 2 droge zomers en muizenplagen, waar we niets aan kunnen doen....

  Tel uit je winst, nee een normaal jaar mag er blijkbaar niet meer in zitten.
  Waardeloze sector sinds 2015

 • Piet p

  Ja het is wel tobben de laatste 5 jaar .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.