Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Coronavirus zorgt voor Italiaanse zuivelcrisis

In Italië zijn de eerste tekenen van een zuivelcrisis zichtbaar als gevolg van het coronavirus.

Door sluiting van horeca, restaurants en hotels is de afzet in korte tijd met 25% afgenomen. Ruim 3.000 ton melk is nog niet opgehaald bij boeren in de regio Lombardije, een van de belangrijkste zuivelregio’s in het land, goed voor 44% van de nationale melkproductie.

Dat blijkt uit berichtgeving van Italiaanse overheden, brancheverenigingen en Royal FloraHolland, die de ontwikkelingen van het coronavirus in de EU nauwgezet volgt.

Melkprijzen onder druk

Het Italiaanse ministerie van Landbouw en de zuivel brancheverenigingen luiden de noodklok en vragen de industrie alleen nog Italiaanse melk en stremsel te verwerken. De sector is normaal gesproken voor 55% afhankelijk van import. Door een overschot aan melk staan de melkprijzen voor Italiaanse boeren sterk onder druk.

Overschot aan vleesproducten

De gevolgen zijn bovendien niet alleen merkbaar in de Italiaanse zuivelsector. Ook is er een overschot aan vleesproducten, vooral van rundvlees. Door een drastische afname van bestellingen uit het buitenland kampt ook de groente- en fruitsector met problemen. Er ontstaan overschotten en er zijn logistieke problemen door oponthoud bij landsgrenzen.

Laatste reacties

 • Trot

  Wie volgd

 • farmerbn

  Zal wel minder erg zijn als hierboven geschreven. Vaak worden deze artikelen overgenomen en steeds een beetje aangedikt zonder te controleren of het ook waar is.

 • Alco

  De mens moet gewoon eten.
  Punt.
  Hier zeggen de supermarkten ook dat ze ineens meer verkopen.
  Logische als de mensen niet meer kunnen eten in de restaurants.
  Dit moet even zijn weg vinden.

 • H.M. Hubers

  In principe wordt er niet minder gegeten. Het verschuift hooguit van horeca naar thuis eten. Ik hoop dat de media oppast met stemmingmakerij! Voor sommige partijen in de markt is het gunstig als de prijs naar beneden wordt gepraat!

 • torrarica

  Supermarkt in dorp had vorige week vrijdag 300 % meer verkocht

 • mts van oosten

  de gewone koeien worden duurder hier want die gaan naar de supermarkten,maar de luxere koeien gaan naar restaurants,horeca en hotels,omdat die dicht zijn willen die slagers ze niet meer,en klapt de prijs in elkaar,nu al van pakweg 4euro naar 2.70,en dat kan nog wel erger worden

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.