Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Verlies voor FrieslandCampina Engro Pakistan

FrieslandCampina Engro Pakistan heeft boekjaar 2019 afgesloten met een verlies van omgerekend € 5,7 miljoen.

De omzet nam wel toe van € 192 miljoen in 2018 naar € 230 miljoen afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers gedeponeerd op de beurs van Pakistan.

Aandeel flink in waarde gedaald

FrieslandCampina nam in 2016 een meerderheidsbelang van 51% in Engro Foods. Het gaat om een investering van € 430 miljoen. Sinds de aankondiging van de overname is het aandeel Engro Foods in waarde meer dan gehalveerd. Een woordvoerder geeft desgevraagd aan dat hij op dit moment geen uitspraak kan doen over de waardering van Engro in de jaarrekening van FrieslandCampina die op 27 februari wordt gepubliceerd.

Investering voor langere termijn

Hij benadrukt dat de investering in Pakistan is gedaan met de ontwikkeling van de Pakistaanse zuivelmarkt op de langere termijn voor ogen. De verwachting is dat steeds meer Pakistani overschakelen van ‘losse’ naar voorverpakte zuivel. Door vroegtijdig te investeren in deze opkomende zuivelmarkt, wil FrieslandCampina klaar zijn als deze markt zich ontwikkelt en groeit. De ontwikkeling van een zuivelmarkt in dit soort opkomende markten gaat volgens hem doorgaans met horten en stoten.

Cijfers vooralsnog negatief

Duidelijk is dat de cijfers zich tot nu toe negatief ontwikkelen. Ook is er sprake van forse concurrentie met partijen als Nestlé. De Pakistaanse mededingingsautoriteiten gaven FrieslandCampina Engro Foods recent, na een klacht van Nestlé, nog een tik op de vingers vanwege niet toegestane marketingtechnieken. Of deze uitspraak ook financiële gevolgen heeft voor Engro kan de woordvoerder niet aangeven. Belangrijk is volgens hem dat FrieslandCampina nog steeds gelooft in de potentie van de Pakistaanse markt voor verpakte zuivel.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Of er nu wel of geen winst wordt gemaakt in de buitenlandse vestigingen van Nederlandse cooperaties, bedoelt als verlengstuk van de boerenbedrijven van de laden aandeelhouders is niet belangrijk. belangrijker voor de leden is "wie draait op voor de verliezen en wie deelt in de Winsten". Tot nu waren het doorgaan de leden die de verliezen gepresenteerd kregen en de Winsten gingen als nieuwe investeringen in het potje Vermogensaanwas. Hier kreeg de boer die moeite haf zijn hoofd boven water te houden niets van, dat kwam hooguit op termijn (bedrijfsbeeindiging van het lid). Voor mij nog een obstakel waar ik overheen kan stappen, als de buitenlandse vestiging ook een co-op was met leden leveranciers, zodat er een mondiale boeren onderneming ontstaat met gelijke rechten en plichten voor de leden / eigenaren.

 • famboenink@hetnet.nl

  helemaal mee eens een markt van 2 miljard potentiele klanten
  Bangladesh Pakistan en India kun je niet vroeg genoeg heen gaan
  wel viel me op vakantie in India op dat Nestle ijs op iedere straathoek te koop is in Delhi

 • gjh

  Je kan proberen alles goed te praten maar het kost de nederlandse boer weer geld

 • HJ O R

  Beste Fam Boenink. Vijftien jaar geleden leek dat zo, echter ze hebben daar ook niet stil gezeten. India is inmiddels een NETTO EXPORTEREND geworden en dat zal voor die andere landen ook niet zo lang meer duren, en als dat niet zo is dan kan India die landen veel goedkoper en gemakkelijker voorzien dan wij.

Of registreer je om te kunnen reageren.