Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Temperatuursom al op hoog niveau

De temperatuursom ligt op de meeste plaatsen al boven de 250 graden.

Dat blijkt uit cijfers van het Nutriënten Management Instituut (NMI-Agro), gerekend tot en met 14 februari. De T-som wordt als leidraad gebruikt om het optimale moment van strooien van kunstmeststikstof te bepalen op grasland.

Stikstofbenutting

Vanaf T-som 180 kan al kunstmest gegeven worden, waarbij geldt dat het om een gedeelde gift gaat en met gebruik van voorjaarsmeststoffen. Bij 250 graden, wat het op de meeste plaatsen dus al is,kan er al meer worden gegeven. Tussen de 180 en 250 graden is het optimale moment waarbij optimale opbrengst wordt nagestreefd. Strooien na 350 graden kan leiden tot minder opbrengst, maar is wel iets gunstiger voor de stikstofbenutting.

Bron: NMI-agro
Bron: NMI-agro

T-som ligt hoog

Wie overweegt te gaan strooien, moet wel naar de vooruitzichten kijken voor de neerslag. Bij grote hoeveelheden neerslag is het beter even te wachten. Ook moet de draagkracht van de bodem voldoende zijn om te berijden.

Opmerkelijk is dat dit jaar de T-som al erg hoog ligt. Januari en februari, tot nu toe, zijn dan ook erg zacht geweest. Ook valt op dat de T-som over heel Nederland min of meer gelijk oploopt. Normaal gesproken lopen de T-sommen in het noorden en oosten van het land vaak achter bij het zuiden en zuidwesten van Nederland, maar daar is dit jaar geen sprake van.

Laatste reacties

 • Trot

  Maaien met de Pasen denk

 • P. Sturris

  Het zodenbemesten had dit jaar al vanaf 1 februari gemoeten, we hebben geen winter gehad, we hebben in december nog graszaad gezaaid, staat er mooi op.
  Hoe kunnen ze het verzinnen om te bemesten op een vaste datum?
  de vogels leggen ook niet op een vaste dag een ei.

 • Vhouder

  beste sturris die dat verzinnen intreseerd het niet of het in de praktijk werkt als ze maar een mooi schema hebben op hun computer

 • farmerbn

  Kan boerderij een artikel schrijven over de temperatuursom van de laatste 80 jaar? Met daarin de datums van het behalen van de temperatuursommen 180 en 250 graden in verschillende delen van Nederland? Lijkt mij enorm interessant.

 • Jan K

  Als er een bult regen komt spoelt het meeste er weer uit, eind maart, begin april maar weer eens kijken. Eerst nog eens slepen en rollen hier en daar + nog wat mollen vangen.
  Begin maart kan het nog best vriezen, al zal dat nooit zolang zijn natuurlijk, nou ja ieder trekt zijn eigen plan wel. Na 36 jaar boeren en ook even zolang temperatuursom gemekker maken ze mij de kachel niet meer aan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.