Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

‘Stikstofdepositie Natura2000-gebied overschat’

Het Operationele Prioritaire Stoffen model (OPS-model) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou als rekenmodel ongeschikt zijn om de verspreiding van ammoniak uit de veehouderij te simuleren.

Volgens een studie van voormalig student Farming Systems Ecology (landbouwsystemen ecologie) Janklaas Santing zou deze RIVM-methode de stikstofdepositie veel te hoog inschatten. Acht jaar nadat hij het afstudeerproject heeft uitgevoerd, staat het rapport van Santing weer in de belangstelling.

Potten met zomergerst

Santing, tegenwoordig biologisch melkveehouder in Ravenswoud (Fr.), onderzocht in 2011 en 2012 de stikstofdepositie en ammoniakverspreiding van vijf direct aan de noordkant van het Drentse Natura2000-gebied Dwingelderveld gelegen melkveehouderijen. Een van die bedrijven hield 600 grootvee-eenheden (GVE) en de andere zo’n 100 koeien. Uit zijn onderzoek bleek dat bij het bedrijf met 600 GVE – een bedrijf dat de koeien jaarrond op stal hield – op 400 meter afstand een meetbare stikstofdepositie van het bedrijf werd gevonden. Bij de andere 4 melkveebedrijven was op meer dan 50 meter afstand al geen meetbare stikstofdepositie meer. De student kwam tot dit resultaat door op 26 locaties potten met zomergerst te plaatsen en daarmee de natte (met neerslag) en droge depositie van stikstof te bepalen.

Van februari 2011 tot februari 2012

De ammoniakconcentratie-metingen voor het onderzoek van de WUR-student vonden plaats van februari 2011 tot februari 2012 en de depositiemetingen met biomonitoren tijdens een periode van 85 dagen in het voorjaar van 2011.

‘RIVM deed niets met bevindingen’

Vorige jaar meldde Santing in de Telegraaf al dat hij zijn bevindingen aan het RIVM had doorgegeven, maar dat er niets mee is gedaan. “Ik werd al snel aan de kant gezet. Mijn resultaten pasten niet in hun straatje”, aldus Santing.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Kelholt

  @Eric Beukema Wel leuk dat je dit publiceert maar dit is al zo lang bekend. En jij weet toch ook al lang dat het helemaal niet om de stikstof gaat.

 • @123

  Kelholt,inderdaad was allang bekend, maar de redactie van de boerderij gelooft nog in het sprookje van het RIVM.

 • Henk.visscher

  hoe meer het word verspreid , des te beter, beter laat dan nooit

 • EL

  Ruimte voor de Nederlandse bevolking, meer bouwen,verkeer ,vliegen en transport neemt de vrijgekomen stickstof ruimte in, nadat de boeren zijn weggepest!

 • Gerrit Lammertink

  Redacteuren Boerderij lullen zo met linkse kant mee en als je daar de vinger op legt dan wordt je geblokkeerd door de chef

 • kleine boer

  En wat zei lto er destijd van? Hoe vaak hebben ze er naar verwezen voordat fdf en mesdag er mee kwam dat er iets niet klopt... als belangenbehartiger hadden ze moeten zwaaien met zulke rapporten....maar ik zal het wel weer verkeerd zien volgens de lto vrienden

 • veldzicht

  De overheid schijnt alleen te willen luisteren als er 1000 trekkers en 10.000 boeren op het malieveld staan.Voor de rest komt het ze die 'stikstof crisis 'wel goed uit lijkt het. Iedere boer weet al lang dat hij wordt belazerd met hun leugens en bedrog.

 • veldzicht

  Zal Janklaas Sannting vanavond ook bij Jinek of OP1 zitten ?.Die Dion Graus weten ze tenminste altijd zo gauw te vinden.

 • Jan K

  In Rusland was deze onderzoeker allang door de overheid weggewerkt, hier zullen ze wel gaan mekkeren over meetfouten van dat onderzoek toen.
  Ook het Mesdagonderzoek zal ,als het niet welgevallig is ,worden neergesabeld.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.