Rundveehouderij

Nieuws 26 reacties

Netwerk GRONDig stelt kalverimport ter discussie

Het collectief van grondgebonden veehouders, Netwerk GRONDig, stelt de Nederlandse kalverimport ter discussie.

Deze belangenbehartiger roept daarom 2021 uit tot het jaar van het importkalf. Onder de naam www.jaarvanhetimportkalf.nl is een digitaal discussieplatform geopend waar iedereen zijn standpunt over kalverimport achter kan laten.

Stikstofcrisis

Volgens het netwerk is het nodig om de discussie te starten over de vraag of Nederland door moet gaan om jaarlijks 850.000 kalveren te importeren, te mesten en het vlees te exporteren. De grondgebonden boeren zijn van mening dat dit steeds lastiger is vol te houden omdat door de stikstofcrisis de komende jaren allerlei opkoop- en reductiemaatregelen op de veehouderij afkomen. Ook staat de sector voor uitdagingen op gebied van dierenwelzijn en milieu.

Ziekte-insleep en lage prijzen

GRONDig wil de verzamelde opinies bundelen en als kalf-importadvies aanbieden aan de Tweede Kamer en de minister van LNV. Het netwerk is van mening dat de landbouw een actievere rol moet innemen om tot een oplossing te komen op items als diertransport en het mestoverschot. Bijkomende nadelen van de massale kalverimport zijn het risico op ziekte-insleep en lage prijzen voor Nederlandse kalveren, betoogt de organisatie.

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Een standpunt wat goed te verdedigen is

 • Vhouder

  ik denk dat tjeerd de groot lid wordt van deze club bevalt hem wel een landbouw sector kapot maken

 • Toinevdb

  TB
  Ik snap dat de melkveesector zich zorgen maakt over risico van ziekte insleep. Echter de kalversector heeft in de afgelopen decennia gezorgd voor meerwaarde voor de melkveehouderij. Het is toch niet te verkroppen dat deze sector nu aan collega kalverhouders (die ook grote investeringen gedaan hebben in hun bedrijf) vragen om hun bedrijf te beëindigen. Want dat gaat moeten gebeuren als import stop gezet word. Ik hoop op veel respect onder de veehouders onderling in beide sectoren.

 • Firma Vellenga

  Ik ben er wel achter dat het ieder voor zich is. Wij bio boer moeten nu toeleggen op de kalveren.... 20 euro opbrengst 40 euro aan melk opgedronken. Dat kan niet uit Tja, dan kan je moeilijk zeggen ach laat die kalverimport maar door gaan...

 • bori

  Als je er over nadenkt ,dan zijn de nadelen van het beperken of verbieden van de kalverimport misschien wel groter t.o.v de bestaande situatie.

 • vrije rosemester

  Is dit selecte clubje bekrompen melkveehouders nu zo wereldvreemd en dom?? Wat zouden de gevolgen zijn als wij de kalvermesters zouden zeggen dat de melk enkel nog maar voor de nederlandse consument geproduceerd mag worden en niet voor de export dan kan 80% van de melkveehouders wel stoppen. Wat een domme D66-iaanse uitspraken

 • Alco

  Zo worden dus boeren tegen elkaar opgezet.

 • Steenbok

  80 % van de koeien weg, hebben we genoeg melk over voor Nederland, gekheid natuurlijk, laten we elkaar niet afmaken, doen andere wel.

 • J. Pak

  Diep triest dat we als verschillende landbouw sectoren elkaar op deze manier te lijf gaan.
  ik denk dat netwerk grondig zich moet realiseren dat ze de afgelopen 10 jaar een gemiddeld goede prijs voor hun kalveren hebben gebeurd.
  als de import van kalveren zou stoppen verdwijnt de koppositie van de nederlandse kalfsvleessector.
  zijn we straks afhankelijk van buitenlandse kalveropkopers
  is dat waar we heen willen?
  nuchtere kalveren die goed verzorgd zijn brengen ook behoorlijk meer op als de genoemde 20 euro
  misschien moeten ze eerst eens bij zichzelf ten rade gaan........

 • Piependehond

  en hoe zit het dan met de vaarzen die wekelijks gekocht worden vanaf de veilingen in duitsland?. daar komt ook veel ziekteinsleep in Nederland

 • kenmvdwind

  Kalverimport stopzetten is dwaasheid, maar beperken is goed, ook voor de kalverhouders.
  Dat er kalfjes overal vandaan hier naar toe komen en mijn kalfjes, best opgepast en gemiddeld 65 kg zwaar, vorig jaar naar Spanje gaan slaat echt nergens op.
  Het vlees is overal duurder geworden, maar de nukas brengen nog maar de helft of minder op van 30 jaar geleden.
  Terwijl ze toen met 5 dagen weg gingen en ik ze nu gemiddeld ruim 3 weken heb.
  Het is bizar dat de vette kalveren voor de vrije mesters zo slecht betaald worden.
  Dat was al voor Corona.

 • nutterseweg10

  In de ons omringende landen is de gezondheidsstatus hoger dan in Nederland!
  Koppels Ierse kalveren ongeveer 30% minder antibiotica dan Nederlandse kalveren.
  Niks geen vee meer invoeren dus?(melkvaarzen)en dan ook niks exporteren(biggen)
  De milieuorganisaties en linkse clubs gebruiken netwerk grondig mooi om de agrarische sector uit elkaar te spelen.

 • Mbmb

  Netwerk Grondig is een stelletje verraders van de eigen sector. Lekker scoren in de groen linkse hoek om zelf voordeel te behalen maar over de rug van je collega. En dat in deze tijd. Vreselijk!

 • Gradje 1966

  De Club grondig dat zijn niet alleen melkveehouders er zitten ook Heere boeren met veel grond in die allemaal verstrooit zijn of ter wijl geen verstand van boeren hebben . Omdat hun veel geld en grond hebben en geen verdien model hebben omdat ze geen omzet generen

 • goossens

  Als je weet dat de voorzitter van Grondig,Diana Saaman,in het verleden op de kieslijst Gelderland van de partij voor de dieren heeft gestaan,weet je al genoeg over deze club.

  Nu ik hier toch ben,redactie Boerderij,waarom heb ik het grote onderzoek hier gemist dat veganisten (zelfs meer dan 40% ) en vegetariërs meer kans op botbreuken hebben .Laat dat ook maar eens horen!

 • renilda

  de prijzen voor nuka s worden niet hoger door het verbieden van import want het mesten wordt dan minder rendabel

 • Kringloopboer

  gemiddeld genomen wordt netwerk grondig er van beschuldigd niet collegiaal te zijn .
  Ja zelfs verraders.
  Maar als we nu eens collegiaal zijn en afspreken dat iedereen er voor zorgt dat emmisie en depositie in evenwicht is
  op zijn eigen bedrijf .
  Dan zijn we er toch .!!!!!

 • farmerbn

  Rare reactie van kringloop( niet)boer.

 • Alco

  Natuurlijk is het van de zotte om hier kalveren te importeren, mest afzetten en vlees uitvoeren.
  Maar deze boeren hebben alles geheel legaal gedaan, dus mag je niet afschuiven van problemen op hen.

 • Vhouder

  alco als dat zo is is het dan ook van de zotte om soja te importeren mest af te zetten en melk en kaas te exporteren

 • Optimist

  Men moet dit alles in een veel bredere contex zien.Er zijn veel meer mensen en sectoren (vervoerders,veevoerproducenten,dierenartsen,slachterijen,Enz.) afhankelijk van de kalverimport. De kalveren krijgen hier in Nederland een beter en gezonder leven dan in een buitenlandse kist.

 • Alco

  @Vhouder.
  Dat is ook van den zotte. Maar bedenk dat soja niet wordt ingevoerd voor de veevoeding maar voor de olie in vegetarische voeding. Het rest product schroot kunnen wij nog weer hoogwaardig maken door onze veehouderij.
  Ze kappen daar bossen voor de vegetarische voeding en hier wil men bos aanplanten. Gewoon van de zotte.

 • maxxim

  nederland is een provincie van europa.
  de transport bewegingen zijn kort als je vergelijkt met andere continenten.
  als de kalverprijs laag is geld het voor heel europa.als we de export van andere dierlijke produkten hier hinder van krijgen ,dan hebben een probleem.
  nederland is een doorvoer handels en export land daar heeft iedere wij als boeren alleen maar profijt van.
  behalve netwerk grondig zogenaamd zij denken dat ze zonder de haven van rotterdam kunnen . het dierwelzijn is hier zeer hoog .
  en mileu problemen bv stikstof is een gecreerd probleem in de jaren 90 de norm zeer laag inzetten dat niemand daar aan voldoen kan ook de netwerkgrondig niet.

 • Mfb

  De melkveesector heeft baat bij een goed renderende kalversector. Als die er niet is moeten we zelf onze stiertjes weer tot waarde brengen en daar hebben wij de kennis en tijd niet voor. Daarnaast gaat er ook nog eens veel melkpoeder naar de kalversector. Het mes snijdt dus aan twee kanten. @Vellinga, als je goed op je kalveren past en gericht belgisch blauw gebruikt kun je toch wel wat meer dan € 20,-- krijgen?

 • boerindorp

  WIe is netwerk grondig?

 • Alco

  Netwerk Grondig is een splijtzwam.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.