Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

114 Gelderse kalverbedrijven staan open voor opkoop

Bedrijven met een hoge depositie van stikstof op een natuurgebied komen eerder in aanmerking voor opkoop.

In totaal 114 vleeskalverbedrijven hebben hun belangstelling getoond voor eventuele deelname aan een opkoopregeling van de provincie Gelderland.

Dit meldt een woordvoerder van de provincie. De openstelling sloot op dinsdag 1 december.

Selectie op basis van stikstofdepositie

De provincie moet nu gaan selecteren, wat in principe ook de bedoeling was. Bij het overleg met gegadigden houdt de provincie rekening met de totale stikstofbelasting van een bedrijf. Een bedrijf met een hoge depositie van stikstof op een natuurgebied veroorzaakt komt eerder in aanmerking voor opkoop dan een bedrijf waarvan de depositie laag is. Ook geldt een minimale drempelwaarde voor stikstofdepositie op kwetsbare natuur.

Gelderland wil hele bedrijven opkopen. Alleen op speciaal verzoek kan de woning buiten de aankoop blijven. Een koopaanbod staat 6 weken.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Kringloopboer

  Als ze mee doen scheelt dat flink in de kalver import wordt netwerk grondig vlot bediend

 • koestal

  Ik weet niet of dat 'allemaal ouwe zooi' is, maar scheelt ook weer een boel mest want veel grond hebben ze meestal niet.

 • A van Lam

  @koestal, hoezo scheelt boel mest?
  Deze sector heeft zijn zaakjes al jaren voor elkaar, mest gaat op de Veluwe veelal via persleiding naar de kalvergierzuiveringen. En komt dus niet op het land.

 • arink

  Jezus wat fantastisch A van Lam.

 • Mtswi

  @kringloopboer. Dit betekend dat er een overaanbod aan kalveren komt en dus onze kalveren nog minder op gaan brengen de komende tijd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.