Rundveehouderij

Nieuws 36 reacties

BFCB-lid in ledenraad RFC

Melkveehouder en lid van de Bezorgde FrieslandCampina-boeren (BFCB) Luc Hemmelder is met 63% van de stemmen verkozen tot ledenraadslid vanuit het district Twente.

Dat heeft het districtsbestuur gemeld. Hemmelder had zich verkiesbaar gesteld als tegenkandidaat voor een zittend bestuurslid. Ook in het district Utrecht had zich een tegenkandidaat verkiesbaar gesteld. Daarvan was vrijdag nog niet bij de redactie bekend of hij ook is gekozen. De BFCB staat kritisch tegenover het huidige functioneren van coöperatie FrieslandCampina en vindt dat de onderneming te weinig op de kleintjes let en zich verliest in megalomane projecten ver van huis.

Vertrouwen bestuur

De statuten laten het toe dat iemand zich kandidaat stelt voor een bestuurszetel van een herverkiesbare zetel. Het hoofdbestuur van FrieslandCampina moedigt dit echter niet aan. De officiële lijn is dat alleen kandidaten verkiesbaar worden gesteld die het vertrouwen en de instemming hebben van het bestuur. Het hoofdbestuur ziet dit als een selectie op ‘kwaliteit’.

Laatste reacties

 • kleine boer

  mooi zo beetje tegengas is nooit verkeerd

 • cornelis 22

  Als je tevreden bent met de huidige situatie hoef je geen bestuursfunctie te ambieren wil je dingen anders of zet je ergens vraagtekens bij dan heb je volgens het hoofdbestuur dus geen kwaliteit , zouden ze dit van de Chinese eenpartijstaat gecopieerd hebben ?

 • agratax(1)

  Het beleid dat de kandidaten voor de CLR in principe allemaal door het hoofdbestuur moeten worden goed bevonden, geeft aan hoe Democratisch de organisatie is. Een dergelijk HB wenst dus geen tegengas uit de CLR maar enkel goedkeurend applaus. Deze werkwijze leidt doorgaans tot Dictatuur en dat is dodelijk voor een leden co-op.

 • @1

  De laatste 2 zinnen geeft aan, waaraan de RABO zijn coöperatie heeft verloren , de directie ging op de stoel vd leden zitten.

 • Gijs Gans

  Gefeliciteerd L Hemmelder. kop dr veur.

 • Mfb

  Hemelden gefeliciteerd. Wat in dit artikel staat klopt trouwens niet. Iedereen kan solliciteren wanneer er een vacature is. Het districtsbestuur heeft vervolgens gesprekken met de kandidaten of zoekt kandidaten wanneer er geen of te weinig sollicitanten zijn. Vervolgens stelt de districtsraad één kandidaat verkiesbaar. Het hoofdbestuur heeft daar geen zeggenschap in. Vervolgens kunnen de leden zelf nog tegen kandidaten inbrengen en dat gebeurt dus een enkele keer. Voor zover ik weet zit er nu zelfs 1 in het hoofdbestuur die ooit tegenkandidaat is geweest in een district

 • boevermans

  Gefeliciteerd. De democratie zegevierd.

 • Alco

  @Mfb. Kandidaten werden dus wel "geselecteerd".
  Het is dus maar net wie het Hoofdbestuur daarvoor heeft zitten.

 • De waarheid

  Selectie op kwaliteit hoe arrogant kun je zijn. De cijfers en reorganisatie geeft wel aan hoe geweldig dit hoofdbestuur presenteert. Trouwens op internet kun je wel vinden hoe de bestuurspiramide " gekozen " word , beter zou je kunnen zeggen samengesteld . De voorzitter benoemd de tweede en samen benoemen ze de derde . En alle anderen worden op voordracht van dit drietal benoemd. Zelf noemen ze dit dan gekozen door de leden. De profiel eisen zijn ook zo dat altijd gelijkgestemden door de selectie komen. En dat een voorzitter zo lang kan blijven zitten. met alle gevolgen van dien ,zoals dat de meerderheid van de leden geen vertrouwen meer heeft in dit bestuur en hun beleid. Dat krijg je met ons kent ons of zoals eenvoudige boeren tegen elkaar zeggen vriendjes politiek en dat is het.

 • hookwood

  @alco De kandidaat wordt idd door het districtsbestuur geselecteerd. Daar heeft het hoofdbestuur helemaal niets over te zeggen of te vinden.

 • HJ O R

  Luc, gefeliciteerd, hoop dat je beweging krijgt in Amersfoort.

 • melkveebedrijfvanessen

  @ de waarheid. Hoewel je nepnaam anders suggereert bevat je reactie geen waarheid. Er is geen selectie op kwaliteit van ledenraadsleden door het bestuur. Districtsraad praat met- en selecteert een kandidaat. En er is een heel fatsoenlijke procedure voor tegenkandidaten.
  Hoe Klaas van der Horst aan de leugenachtige laatste alinea komt is mij niet duidelijk.
  Groet,
  Sjaak van Essen

 • Willem1969

  Kop d'r veur Luc. Tanden dr in en niet weer loslaten! De eerste 1000 staan op de wip. De volgende 1000 kunnen zich wat mij betreft ook voorbereiden....

 • Gradje 1966

  Ik ben zeer te vrede dat er wat vreemd bloed in komt (anders denkende)
  Ik hoop dat hij tegengas kan geven en niet als vele andere D.R. leden er voor de zwijgpremie zitten . Ik heb een kritische D.R lid gesproken en die heeft op het punt gestaan om er mee op te houden omdat het werk hem onmogelijk werd gemaakt door de andere D.R. leden die overal voor zijn omdat het Hoofdbestuur het zo wil.
  Hij zij dat een andere mening of inzicht maar moeilijk te verkroppen is door een groot aantal DR leden doordat ze loyaal willen zijn of terwijl kontekruipers

 • De waarheid

  Sjaak van essen niet de boel verdraaien , ik heb het niet over de ledenraad maar over het bestuur. Nog kleine toevoeging dat het zogenaamd op bindende voordracht is van voorzittersoverleg maar ja dat weten we wel beter.

 • string

  Het gaat er niet om wat de waarheid is, het is maar net wat je de ander kunt laten geloven.

 • bezorgde boer

  het begin is gemaakt .

 • Mfb

  @de waarheid. Dit artikel gaat over het districtsbestuur en niet over het hoofdbestuur.

 • Alco

  @Hookwood.
  Begrijp me niet verkeerd:
  Het districtsbestuur selecteert de kandidaat, juist.
  MAAR degene die selecteert.
  Wie bepaald dat?
  Om het nog duidelijker te zeggen.
  Meestal moeten kandidaten "gevraagd" worden.
  Zolang ik naar die vergaderingen ging heb ik nog nooit een echte kritieker "gevraagd" zien worden.
  Dus een kritieker selecteert ook niet.


 • Bennie Stevelink

  Ze hebben vroeger bij Frieslandfoods vele malen geprobeerd NMV leden kandidaat te stellen. Ze wilden niet omdat ze niet genoeg zeggenschap hadden.
  Ze wilden dus in feite de positie van dictator en anders bleven ze liever weg.

 • Alco

  Nee @Bennie.
  Als dat al waar is heb ik een voorbeeld.
  Een brief onder je neus waarbij onvoorwaardelijke steun aan het hoofdbestuur beloofd moet worden.
  Dan zeg je dus: "Bekijk het maar"

 • hookwood

  @alco je hoeft helemaal niet gevraagd te worden. Maar als er te weinig sollicitanten zijn of dat we eigenlijk iemand zoeken in een bepaalde hoek van het district dan benaderen we wel leden waarvan wij denken dat die een goede aanvulling zijn op het zittende bestuur. Dus zeker niet meer van hetzelfde.

 • magele

  Hij is straks het vijfde rad aan de wagen tussen al die kontaflikkers

 • melkveebedrijfvanessen

  @Alco. Jou suggestie dat je als districtsraadslid "Een brief onder je neus waarbij onvoorwaardelijke steun aan het hoofdbestuur beloofd moet worden" krijgt is gewoon niet waar. Als districtsraadslid kan en mag je prima tegen voorstellen van bestuur zijn. Misschien eens met districtsraadslid in je omgeving praatje maken hierover.
  Groet, Sjaak van Essen

 • WGeverink

  Het maakt niet uit in welke tak van sport je bezig bent tegenwoordig. Als je niet met de stroom mee zwemt krijg je het heel erg moeilijk. Het wordt dan heel netjes omschreven dat bv een persoon niet past bij de "normen en waarden" van een bedrijf.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, vroegere jaren ging ook het verhaal rond dat boeren die een melkrobot kochten een verklaring moesten tekenen dat ze geen negatieve ervaringen naar buiten brachten. Ik melk al acht jaar met een robot en heb een dergelijke verklaring nooit gezien.
  Ook onder de populisten binnen RFC gaat veel Trumpiaanse onzin rond.

 • Alco

  O en daarom......
  Ik zal proberen het boven water te halen.
  Het is wel van een tijdje terug.

 • farmerbn

  Klopt bennie, maar als je bij de rode botjes geen onderhoudscontract neemt, zijn er lelycenters die alleen willen komen onder kantoor uren.

 • kleine boer

  bennie praat maar eens met een ex lely monteur ....

 • Adrian Houbraken

  Weer veel onzin hier. Bestuur heeft geen zeggenschap, geen adviserende rol of wat dan ook in samenstelling districtsraad. Eerder andersom. Uiteindelijk kiezen de dr-leden het bestuur. DR-verkiezing kent een open sollicitatieprocedure. Elk lid kan solliciteren. Wordt helaas weinig gebruik van gemaakt. Heb een aantal jaren in de selectiecommissie gezeten. Bewust ook mensen gevraagd die tijdens ledenbijeenkomsten wat harder roepen dan gemiddeld. Meestal was het antwoord nee, ze wilden geen bestuurlijke verantwoordelijkheid. Goed dat Luc dat lef nu wel heeft. Jammer voor de andere kandidaat. Hij was een goed ledenraadslid, maar Luc is democratisch verkozen. Succes!

 • leo,s vriend

  @kleine boer, zal dan wel een rancuneus mannetje zijn dat zijn oude baas een hak wil zetten.
  Pertinente onzin dat je iets moet tekenen.

 • kleine boer

  Leo dat zeiden ze ook toen er goedkopere onderdelen ook gewoon paste...of de reinigings middelen niet v lely gebruiken....waar rook is is vuur

 • De waarheid

  Voor alle beter weters op melkweb staan voor alle bestuursfuncties de profiel eisen vermeld. 1 van die eis is men moet het bestuursbeleid uitdragen !!! . Daar komt ook de bijnaam jaknikkers vandaan. Zelfs de jongerenraad is niet zelf bevoegd om zomaar iemand te kiezen . Want ik weet van iemand die gevraagd was voor deze "functie" maar 2 dagen voor de vergadering had zich plots nog iemand aangemeld , zeg maar zoon van bestuurder waarom deze moof . Bedrijf van gevraagde jongere was nogal eens kritisch.

 • Mfb

  @de waarheid Als je één keer wantrouwend bent zoek je overal wat achter. Feit is dat wanneer je ambitie hebt het altijd mogelijk is om in de districtsraad te komen. Als je maar genoeg leden achter je hebt staan.
  Als je de ambitie hebt en de kwaliteit dan is het ook mogelijk om in het hoofdbestuur te komen. Omdat deze functie niet eenvoudig is en veel tijd vergt is dit niet voor iedereen weggelegd. Dat is het voordeel van een cooperatie. Zal je bijvoorbeeld bij Aware nooit lukken om inspraak te krijgen. Maar sommige mensen hebben dat liever. Dezelfde regels maar geen mogelijkheid om er tegen in te gaan...

 • haj146

  Succes Hemmelder! Ik hoop dat rfc ook eens wat gaat nadenken en weer een toonaangevend bedrijf gaat worden. En geen sociale werkplaats

 • De waarheid

  Mfb je laatste regel klopt voor alle beide je kunt er wel tegen ingaan maar het helpt je niet. Anders was de beruchte samenwerking met oa natuurmonumenten waar meer als 60% tegen is allang gestopt. Dus waar is de inspraak? . Zelf zeggen ze het altijd heel mooi , de leden zullen gehoord worden maar naar luisteren is heel wat anders.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.