Rundveehouderij

Nieuws 29 reacties

RFC beëindigt VLOG-overeenkomst met 84 Friese leden

Reden is dat de productie van VLOG-foliekaasblokken in Workum door een te felle concurrentie niet meer rendeert. Dit in tegenstelling tot de productie van natuurgerijpte kaaswielen met VLOG-melk, zoals die plaatsvindt in Steenderen en Born.

FrieslandCampina beëindigt per 1 juni de VLOG-overeenkomst met 84 Friese ledenbedrijven. Dit heeft de onderneming laten weten aan haar leden. Voor VLOG-melk wordt € 1,00 per 100 kilo extra betaald.

FrieslandCampina is volgens eigen zeggen in november 2017 als eerste Nederlandse zuivelonderneming gestart met de productie van kaas volgens de VLOG-standaard. De afgelopen jaren is het aantal ledenbedrijven dat VLOG-melk levert, gegroeid naar ruim 600.

Minder VLOG-melk nodig

De VLOG-melkstroom is een marktgerichte, bijzondere melkstroom, waarvoor sterk gekeken wordt naar een juiste balans tussen vraag en aanbod, om zo optimale meerwaarde te creëren, zo wordt gemeld. Felle concurrentie en prijsdruk maken dat er in de kaasmakerij in Workum minder VLOG-melk nodig is. Omdat dit ten koste gaat van de rentabiliteit van deze melkstroom, heeft het bestuur van de coöperatie besloten de VLOG-overeenkomst met een aantal bedrijven in Friesland te beëindigen. De betrokken bedrijven zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

Frico

De productie van kaaswielen in Steenderen en Born gaat gewoon door. Deze kazen worden onder het merk Frico geproduceerd. VLOG-foliekaasblokken zijn wel een standaard geworden in de Duitse markt, maar voor FrieslandCampina dus niet meer redenerend. Lokale wetgeving beperkt de onderneming bovendien om VLOG-kaas buiten Duitsland af te zetten.

Beëindigen van de overeenkomst is in het belang van de coöperatie

“Omdat we beseffen dat dit besluit verstrekkende gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering van de betrokken leden, willen we benadrukken dat we voor het nemen van dit besluit uitvoerig verschillende scenario’s en oplossingen hebben overwogen. Desondanks is de conclusie dat het beëindigen van de overeenkomst in het belang is van de onderneming, de coöperatie en de leden-melkveehouders”, zo schrijft het bestuur.

Om VLOG-leden verder te informeren over het genomen besluit worden in de komende weken bijeenkomsten georganiseerd.

Laatste reacties

 • Trot

  Goed bezig of toch stukje onkunde ?

 • ,

  Wie volgt?

 • kleine boer

  , denk eerder af te vragen wat volgt....

 • ptheunis501

  Bij DOC kaas ,werd dit najaar tijdens de vergadering al gemeld dat daar sinds het invoeren van vlog er nog geen één kg vlog-kaas was gevraagd. En als het niet zou veranderen, dan zou het project "vlog" in het voorjaar geëvalueerd gaan worden.........

 • steenderen

  en zo gaat het dadelijk met planet proof ook als rfc door het geld heen is

 • Firma Vellenga

  Heb gisteren gehoord dat Friesland Camoina de levering van kaas aan Lidl gaat doen. Was per inschrijving. Meeste bedrijven haakten af daar Friesland Campina het voor zo weinig wil gaan doen.... Is mooi dat ze de orde binnen hebben maar er moet vast geld bij. Halen ze vast bij de leden weg of er wordt maar weer wat verkocht

 • Attie

  Vlog is vooral interessant bij merkkaas

 • wmeulemanjr1

  Melk is melk, verder gewoon geen fratsen!

 • Attie

  ...,van Leerdammer!

 • 306lsa

  Vlog is in mijn ogen juist heel erg wat de consument zou moeten willen
  Vegetarisch zou ook puur vlog moeten zijn
  Vlog in de vorm van melk of kaas is een heel net product
  Eigenlijk zou alles wat in de winkel ligt vlog moeten zijn want .......
  maar dat is mijn idee

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, AH heeft alle 30+ kaas uit het schap gehaald omdat die een ziekmakende bacterie bevatte. Wie levert de kaas bij AH?

 • kleine boer

  erg vreemde reactie bennie

 • gjh

  grappig het is ook onzin die vlog flauwekul. Hopen dat de volgende die sukkels van Bel/Leerdammer zijn die de melk in de alblasserwaard halen en in Dalfsen brengen en dan lopen te zeiken van duurzaam.

 • gjh

  Bennie leg ff uit snap je rare opmerking niet.

 • René de jong

  @Bennie A-ware levert (ook) KAAS bij AH want dat wou je graag horen denk ik maar de teruggenomen 30+ kaas komt van een particulier bedrijf.
  Ik zal die naam hier niet herhalen, ik denk dat de mensen er al genoeg ellende van hebben.
  vr gr René

 • wmeulemanjr1

 • Henk.visscher

  het laat weer zien dat er wel boeren willen, maar de consument wil niet, dus melkfabrieken hou op met die duurzaamheids onzin

 • mts_kuijpers

  @Firmavellinga RFC levert al verschillende jaren aan de Lidl. 2 jaar geleden is RFC in Duitsland begonnen met VLOG, via het Landliebe concept kwamen ze daar niet binnen.

 • Firma Vellenga

  Dank, dan is het vast zo dat ze de kaas hebben overgenomen van A-ware levering denk ik. Moet toegeven dat ik het ook maar heb gehoord maar wel van goede bron. Ach de heer Stevelink en ik kunnen niets met elkaar. Hij heeft in mijn ogen een "ouderwetse houding" en ik ben denk ik te zweverig voor hem. Ik kan ook wel lachen om zijn kat in het nauw antwoorden.....

 • Allewies

  Die bennie stevelink kraamt alleen maar onzin uit. Waardeloze vent is het

 • Alco

  Ik kan @Bennie ook niet meer plaatsen.

 • xw

  Ik kan Bennie heel goed volgen en begrijpen.
  Ik denk dat jullie jezelf wat onnozel voordoen.
  Grappig om aan te zien (lezen)

 • kleine boer

  Xw vooral niet reageren op het artikel dat is voor Bennie ook lastig zo blijkt ....

 • Attie

  Toch wel sneu voor de Friese grasboeren, dat RFC het niet kan waarmaken..😥

 • afm

  wat een puinhoop weer

 • Milchbauer

  Vanaf augustus 2017 leverden wij VLOG-melk aan DMK. September 2019 wilden wij van dat contract af door veranderde voerrantsoen. We waren te laat om het op te zeggen en zouden nog een jaar langer VLOG-melk moeten produceren. We vroegen ontheffing aan en konden in 2 weken uit het contract. Blijkt dat de Handel daar helemaal niks extra’s voor wil betalen. Is een grote leugen naar de consument toe. Waarom moet onze melk Gentechnik vrij zijn? Ze liggen in de schappen naast de levensmiddelen die geproduceerd zijn met sojaolie uit sojabonen die genetische gemanipuleerd zijn en daar vraagt niemand naar.

 • kleine boer

  Telkens nieuw stickertje om de consument te paaien gratis reclame die de boer betaald en de retailer pakt de winst dubbel erop en kost ze niks daar begint nu iedereen achter te komen. Volgende stikker is boer met opvolger melk.....

 • Alco

  Lege schappen bepalen de handel.
  We hebben ons laten ringeloren door groeperingen die alles willen maar niets begrijpen.

 • 112

  weer een paar mil over de balk gegooid .sukkels die het zijn

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.