Rundveehouderij

Nieuws 16 reactieslaatste update:14 jan 2020

Publicatie fosfaatrechten mogelijk uitgesteld

De publicatie van fosfaatrechten wordt mogelijk uitgesteld. Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zegt dat naar aanleiding van de ontstane onduidelijkheid over de publicatie van de gegevens.

Omdat Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) voor het weekend Kamervragen over het onderwerp heeft ingediend, zegt de woordvoerder van RVO.nl dat het uitstellen van de publicatie een mogelijkheid is. Desgevraagd zegt een woordvoerder dat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nog bekijkt wanneer de publicatie plaatsvindt.

‘Publicatie verplicht volgens Meststoffenwet’

RVO.nl schrijft in een brief aan melkveehouders dat de minister de publicatie verplicht is volgens de Meststoffenwet. Daarin staat dat de gegevens voor ten minste 10 jaar openbaar blijven. De reden voor de publicatie is vanwege de richtlijnen in de staatssteunbeschikking. Geurts wil van de minister weten welke gegevens er precies openbaar gemaakt worden en of bijvoorbeeld ook de wijzigingen in fosfaatrechten van een bedrijf worden gepubliceerd.

Ook wil Geurts weten of de minister bereid is om met de Europese Commissie over het onderwerp in overleg te gaan om de gegevens niet te hoeven publiceren. Hij vraagt ook wat de sancties zijn op het niet-publiceren van de gegevens. Hij vraagt de minister om het besluit van RVO.nl te heroverwegen en het liefst uit te stellen tot nadat de minister de Kamervragen heeft beantwoord of in debat is geweest over het onderwerp.

Persoonsgegevens als adres, telefoonnummer en e-mailadres vallen onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en mogen niet zonder toestemming worden verwerkt.

In een eerder WOB-verzoek uit 2019 over een beschikking van fosfaatrechten door RVO.nl, zijn de toegekende fosfaatrechten wel geanonimiseerd. In 2010 ontstond er ook ophef over het publiceren van bedrijfsgegevens, dat ging toen over de hoeveelheid EU-subsidie die boeren kregen.

FDF: meer manieren om ongenoegen te uiten

Boerenactiegroep Farmers Defence Force zegt juridische bijstand te hebben ingeschakeld over de kwestie. RVO.nl schrijft in de brief dat boeren geen bezwaar kunnen maken op het publicatiebesluit. Voorman Mark van den Oever schrijft aan zijn achterban dat RVO.nl niet bepaalt of boeren in bezwaar gaan. Volgens hem zijn er namelijk meer manieren om het ongenoegen te uiten.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Het blijft een wonderlijke zaak dat op dit Ministerie van alles wordt aangevangen terwijl tig dossiers nog niet zijn afgerond.

 • Kletskoe

 • farmerbn

  Als Nederland zegt dat iets moet van Brussel gaan bij mij altijd de haren omhoog staan. Nederland moet zoveel van Brussel (sluiten coffeeshops enz) maar doet niks behalve als het over boertje pesten gaat.

 • farmer135

  Het ministerie is wel erg bang van brussel

 • HJ O R

  Heb van de NMV inmiddels een voorbeeldbrief van bezwaar ontvangen.

 • Firma Vellenga

  Er is weer iets bedacht wat met heel veel tijd uitgelegd moet worden of uitgesteld of wat ook maar. Ik denk alleen maar hoeveel tijd en geld kost dit weer. En waar halen ze die tijd en geld weer vanaf ? En daarna denk ik wat gaat er vandaag of morgen weer komen? Worden we er niet allen zo moe van. laat ons gewoon ons werk doen.

 • Alco

  Ze roepen steeds wat en gaan daarna heel coulant doen.
  En dan lijkt het net of ze ook wat inleveren en wij dat dan ook maar moeten doen.
  Net als vergunning voor weidegang e.d.
  Trap er niet in!!!!

 • mts van oosten

  hoe komen ze er nu ineens bij om die fosfaatrechten te publiceren?wat zit hier precies achter?het is toch te gek voor woorden,je maakt toch ook niet bekend welke mensen bij de voedselbank komen?van de nvm een voorbeeld brief?van de lto hoor je weer niets,hier moet je toch tegen protesteren?de hele toonzetting van die brief was ook niet zoals het hoort

 • ,

  Je zou bijna denken dat LTO weer in het complot zit. Waar is Calon?

 • gjh

  Calon wakker worden kom eens uit je winterslaap werk aan de winkel. De boeren betalen je niet om te slapen.

 • Attie

  Sta je bij een gemeente ambtenaar aan het loket, tovert hij je fosfaat op het scherm...🤔

 • Dirk,

  Dirk
  Rvo moet op z,n minst de zelfde zorgvuldigheid betrachten, omtrent prive gegevens, als de belastingdienst deed bij het vrijgeven van de gegevens bij de kinderopvang subsidie enige weken geleden , lijkt me ,

 • farmerbn

  15.000 zwarte streepjes lijkt mij ook wel grappig.

 • agratax(1)

  Als de Meststoffenwet deze publicatie verplicht is dit het zoveelste bewijs van onvermogen van onze Kamerleden. Zij hebben een sloot aan wetten gemaakt om privacy van boer, burger en buitenlui te garanderen en maakt daarna wetten, die de privacy van boeren te grabbel gooit. Hiermee is voor mij duidelijk dat de Boer geen Boef is en ook geen burger. Boeven en burgers genieten meer bescherming van de Privacy Wetgeving dan boeren.

 • HJ O R

  NMV en DDB hebben een voorbeeldbrief om bezwaar te maken. Op de website van LTO wordt er met geen woord gerept over dit probleem, voor mij overduidelijk dat LTO in het complot zit. Wat mij betreft wordt LTO zo snel als mogelijk uit de club van 13 gekiepert , zo'n SPION is gevaarlijk voor de hele boerenstand. Voor het verbindend verklaren van zaken kun je ook wel om die club heen.

 • HJOR,wat voor mogelijkheden zijn er om Calon er uit te gooien.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.