Rundveehouderij

Nieuws 14 reactieslaatste update:24 jan 2020

Openbaar fosfaatrecht geen EU-plicht

Nederland is niet verplicht de toekenning van fosfaatrechten per begunstigde of per bedrijf openbaar te maken.

Update 23 januari: Commissie komt terug op publicatieplicht fosfaatrecht

De Europese Commissie vereist wel dat staatssteun moet worden geopenbaard, maar dat hoeft bij de fosfaatrechten niet per bedrijf. Dat blijkt uit gegevens waarover Boerderij beschikt.

RVO.nl maakte twee weken geleden aan melkveehouders bekend dat vanaf 15 januari zou worden bekend gemaakt over hoeveel fosfaatrecht bedrijven beschikken. De openbaarmaking zou voortvloeien uit de Meststoffenwet, en zijn gebaseerd op Europese regelgeving.

Commotie

De voorgenomen openbaarmaking leidde direct tot commotie. CDA‘er Jaco Geurts stelde er Kamervragen over en ook SGP‘er Roelof Bisschop verzette zich tegen de voornemens van RVO.nl. Landbouwminister Carola Schouten meldde vorige week dat ze de publicatie van de toekenning van fosfaatrechten per bedrijf vooralsnog uitstelt.

Niet op bedrijfsniveau

Gegevens over staatssteun moeten op basis van Europese regels voor staatssteun openbaar zijn. De regelgeving vereist echter niet dat dat op bedrijfsniveau of per begunstigde gebeurt. Als een lidstaat zelf besluit om de rechten per bedrijf openbaar te maken, dan verzet de Europese Commissie zich daar niet tegen, maar het is geen vereiste.

Geen juridische noodzaak

De Dutch Dairymen Board en Farmers Defence Force waren eerder op basis van een eigen analyse ook tot de conclusie gekomen dat er geen juridische noodzaak is of de fosfaatrechten per bedrijf bekend te maken. Ook LTO Nederland is het oneens met de publicatie van de gegevens.

In de staatssteunbeschikking voor de toekenning van fosfaatrechten legt de Europese Commissie aan Nederland op om op groepsniveau (volgens statische classificatie) de omvang van de steun bekend te maken. De publicatie moet tenminste tien jaar openbaar beschikbaar zijn.

Minder ver dan richtsnoer

De beschikking die de Europese Commissie oplegt aan Nederland gaat minder ver dat de richtsnoer voor staatssteun ten behoeve van milieu en energie. Daarin staat wel dat de vorm en het bedrag van de steun voor elke begunstigde openbaar moet worden gemaakt. Daar is echter een uitzondering op mogelijk als de individuele steun minder bedraagt dan € 500.000.

Laatste reacties

 • farmerbn

  RVO heeft een beetje gejokt. Maar waarom?

 • René de jong

  RVO werkt in opdracht van de minister TEGEN de landbouw, onze boerendochter Carooltje Schouten.
  Een minister vóór de landbouw bedenkt zulke zaken niet eens en komt pas in actie als de EU daarvoor dwingende redenen voor geeft.
  vr gr René

 • D. de Jong

  Onze over de top deug topambtenaren vinden vast ergens een juridisch zinnetje om wel te publiceren.

 • agratax(1)

  @Rene. Ik denk dat onze minister niet bewust deze "fout" heeft gemaakt. Zij zal niet goed uit de voeten kunnen met de Brusselse regels, die zoals veel overheidsregels voor iedereen behalve de maker, niet of nauwelijks te begrijpen zijn. Wat doe je dan als uitvoerder "Het zekere voor het onzekere nemen". Toevallig viel dit bij de boeren verkeerd, omdat zij hiermee vrezen dat de anti boer activisten hiermee een routebeschrijving krijgen voor hun bedrijfsbezoeken.

 • Benieuwd wanneer Schouten excuus aanbiedt.

 • mariapeel

  Hele rvo is linkse kliek en min lnv is nog erger

 • Kelholt

  Waarom zou Carooltje excuus aanbieden? Dat heeft ze nog nooit gedaan. (En dat doet volgens mij ook geen enkele politicus.)
  Ze gaat gewoon de fosfaatrechten openbaar maken want:
  "Als een lidstaat zelf besluit om de rechten per bedrijf openbaar te maken, dan verzet de Europese Commissie zich daar niet tegen, maar het is geen vereiste."

 • Zuperboer

  Wat zou die hele mailing actie alleen al kosten? NL'se boeren sappelen zich dagelijks te barsten om een inkomen bij mekaar te sparen en worden keer op keer in de wielen gereden door hun eigen Ministerie van (tegen) Landbouw. Wat een ongelofelijke geldverspilling weer, terwijl er vele dossiers blijven liggen in de kostbare tijd die hiermee wordt verknoeid. Ministerie van Onvermogen en Onkunde kan er beter op de gevel worden geschroefd.

 • Henk.visscher

  De zoveelste blunder, Jaap Braakman, dit soort dingen moeten jullie veel meer onderzoeken, zo is ons vakblad bedoeld

 • gjh

  wat een minne laffe rot streek van RVO

 • kenmvdwind

  @henk Visscher eens

  - Deze reactie is deels verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Sjefo

  Het zal en moet kapot, alles is geoorloofd, alles wordt aangegrepen om de landbouw te vernietigen !!

 • Firma Vellenga

  Henk.visscher, in mijn beleving is het vakblad bedoelt om ons op de hoogte te houden van de belevenissen/werkzaamheden op het platteland. Ja, ik ben ook blij dat de Boerderij deze zaken uitzoekt maar het is gewoon triest dat het blad eigenlijk alleen nog maar bestaat uit rechtzetten, uitzoeken wat ons door de overheid wordt opgelegd. Ook op de werkvloer gaat het alleen maar over onrecht/politiek. Over het vee en gewas hebben we het eigenlijk niet meer. Maar weer wachten waar ze nu weer mee komen.

 • hmeindertsma

  Ze kunnen hun beter druk maken om het UBO register, als je weet hoeveel koeien iemand heeft weet je ook ongeveer de hoeveelheid fosfaat rechten. Met het UBO register ligt je hele boekhouding op straat. Stel je wil een keer land kopen dan weet de verkopende makelaar precies wat je kan lenen, daar gaat je pokerface ;-)

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.