Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Kostprijs melk in Nederland is en blijft hoog

De Nederlandse kostprijs van melk is en blijft hoog, blijkt uit recente nationale en internationale cijfers.

Accountantskantoor Flynth berekent voor 2019 een gemiddelde kritieke melkprijs van 37,8 cent per kilo melk. Dat is de melkprijs die minimaal nodig is om alle kosten en uitgaven precies te betalen.

Kritieke melkprijs stijgt gestaag

De afgelopen 10 jaar schommelt de kritieke melkprijs, maar laat een gestage stijging zien met 8 cent per kilo melk. Het wordt veroorzaakt door met name hogere toegerekende kosten per kilo melk en in mindere mate door niet-toegerekende kosten. Zo stegen de kosten voor melkproductie (zoals voer, veekosten en grasland) fors.

De kostprijsontwikkeling baart Flynth zorgen. Volgens het accountantskantoor heeft zo’n 66% van de bedrijven een melkprijs nodig van 36 cent of meer om alles te kunnen betalen. Circa 35% heeft zelfs meer dan 40 cent nodig. Aan de andere kant van het spectrum heeft 34% minder dan 36 cent nodig en 13% minder dan 32 cent per kilo melk.

Nederlandse kostprijs internationaal gezien hoog

Ook internationaal is de Nederlandse kostprijs hoog, laten recente cijfers van internationaal zuivelonderzoeksnetwerk IFCN zien. Binnen Europa heeft Nederland met bijna 43 cent per kilo melk de hoogste bedrijfseconomische kostprijs (inclusief eigen arbeid en kapitaal) van de belangrijke zuivellanden, gevolgd door Polen en Duitsland.

Bij een melkprijs van ongeveer 35 cent per kilo komt een veehouder dus 8 cent te kort. Met andere woorden: veehouders krijgen hun gewerkte uren lang niet allemaal betaald volgens een marktconform arbeidsloon. Daarbij wel de kanttekening dat de gegevens gebaseerd zijn op een beperkt aantal bedrijven, en dat er in de landen zelf ook verschillen zijn in omvang, productiesystemen en kostprijzen.

Laagste kostprijs in Nieuw-Zeeland

Bij de meeste belangrijke zuivellanden buiten Europa ligt de kostprijs rond de 27 cent per kilo. In Nieuw-Zeeland is deze met bijna 26 cent het laagst. In deze landen is de melkprijs ook lager dan in Europa, alleen in de VS ligt deze boven de 30 cent per kilo melk.

Overigens zegt de hoogte van de kostprijs veel, maar niet alles. Zo bepalen de opbrengsten in hoeverre er sprake is van marge. Op bedrijfsniveau is het belangrijk om de kritieke melkprijs te zien in relatie tot andere kenmerken zoals de hoogte van de financiering en de moderniteit van gebouwen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Begrijp niet dat je zoveel blinkend nieuwe trekkers ziet bij de demontraties.

 • wruiten

  opbrengst prijs te laag DAT IS HET PROBLEEM

 • Attie

  Ben wel benieuwd naar die 13% ..🤔
  Gras of mais bedrijven, en of die ook in de productie top100 staan??

 • kleine boer

  famerbn een traktor van 10-15=25-30 jaar blinkt ook gewoon hoor kwestie van bijhouden

 • Robert Schorsij

  De cijfers van dit accountantskantoor geven al jaren een hoge kostprijs aan. Elke andere bedrijfs tak had allang flink uitgedunt geweest maar niet de landbouw. Ra ra. Kloppen de cijfers van Flynth misschien niet? Wordt er een te hoog bedrag aan inkomen gerekend terwijl - blijkbaar- het met minder ook uitkomt.

 • Bennie Stevelink

  @Robert Schorsij, de melkveehouderij kan bestaan dankzij een zeer hoog percentage eigen vermogen waar geen vergoeding voor gerekend wordt.
  Daarnaast veel uren die niet geteld worden.

 • kanaal

  campina maakt de kostprijs steeds hoger meer tegengas geven op de leden vergaderingen.

 • Eminem2010

  Beste Robert ,

  Kijk eenvoudig naar de verschulding op de bedrijven die loopt gestaag op en deze doen geen zeer met lage rente’s lange looptijden of zelfs aflossingsvrij omdat er van oudsher genoeg eigen kapitaal is in vorm van grond .

  Dat betekend niet dat de kostprijs foutief is. Ik durf zelfs te stellen wanneer je de uren zou tellen plus duurzaamheids investeringen dat 0.50 cent eerst komt.

  Ik vind alleen altijd zeer hinderlijk dat een bedrijf als flynth hun meta data gebruikt voor zulke berekeningen en hiermee ook de afnemers informeert hoeveel ze moeten betalen om hun leveranciers net in leven te houden zodat ze het niet zelf hoeven te doen.

  Als je dit optelt bij de matige marktwerking van olipogoli markt zoals die van de zuivel is het geen wonder dat verdiensten gering tot niet zijn.

 • Gradje 1966

  Attie er zijn ook boeren die de boerderij bijna gekregen hebben en de broers en zussen helemaal niets dus weinig schuld veel grond en die kunnen de kostprijs wel lag houden Boeren die flinke schulden hebben en intensief zijn hebben het heel moeilijk. Ik hoor die boeren al roepen dan moet men niet zo intensief zijn en dus grondgebonden zijn. De grondgebonden bedrijven hebben vaak de boerderij gekregen of bijna gratis en de familie heeft het nakijken er is er dan een zeer rijk en de rest heeft niets

 • Attie

  Nou Gradje ons onverkaveld ouderlijk bedrijf was met 16ha en twee opvolgers niet zo bijzonder, en echt netjes gedeeld. Dankzij rvk en wat pacht kunnen bouwen, en vervolgens 23jaar grond gekocht, en zo van intensief naar extensiever..

 • cor vroege

  Gradje,u heeft het over boerderij bijna gekregen,dat zie je verkeerd ,er zit een hoop verkapt loon in ,wat zoon of dochter nooit werd betaald bij 10 dagen in de week werken,weekend/overuren/feestdagen,werden nooit betaald,en boerderij is alleen over te nemen via maatschap/vof e.d ,anders was er geen 1 boer meer in nederland als vrije prijs gerekent wordt,en ik zie jou zussen of broers niet graag ruilen die een vast inkomen/baan en rondom verzekerd zijn.

 • Axl

  De melkprijs was afgelopen 10 jaar incl nabetaling en weidepremie ook zo'n 38 cent. De kostprijs loopt met melkprijs mee.

 • Henk.visscher

  Ik ben grondgebonden, klein bedrijf, maar verdien te weinig, ons inkomen halen we uit een tweede tak, zo zijn er veel bedrijven, dit is echt niet normaal, we worden belazerd, bedolven met regels en zwaar onderbetaald, de grote jongens, verdienen geld aan de landbouw.

 • vanWijnbergen

  @Gradje beetje geroep in de ruimte, wij hebben een ruime grondpositie en heb de boerderij in 2017 overgenomen, maar voor niks gaat de zon op....heb de forse hypotheek vanwege de grondaankopen gewoon mee 'moeten' overnemen.

 • farmerbn

  In plaats van nog meer koeien gaan melken kun je beter in een stal van 600 vleeskalveren investeren. Bij Van Drie kun je een maandelijkse vergoeding krijgen van 10.000 euro per maand voor de stal en de arbeid. Je bent gek als je dat niet doet.

 • Robert Schorsij

  @Eminem2010. De marktwerking in de zuivel is net zo goed als elders. Het probleem is dat het erop lijkt dat een eenvoudige wetmatigheid als vraag en aanbod niet wordt begrepen. Doordat iedereen steeds maar wil uitbreiden speel je de producenten in de kaart. Zij hebben het voor het kiezen en kunnen steeds strengere eisen opleggen. Gewoon met z'n allen minder produceren dan komen betere prijzen vanzelf.

 • Mtswi

  Een groot deel van de kostprijs heb je zelf in de hand. Denk aan investeringen in steen en ijzer. Sommige stallen kosten 10.000 euro per box terwijl anderen het klaar krijgen voor 5.000 of minder. En je kan ook kiezen voor een andere (groene) trekker i.p.v. die dure met vario en alle andere toeters en bellen.
  Als gras het hoofdbestanddeel is van je rantsoen is het het overwegen waard om de mengpot in te ruilen voor een simpele blokkenwagen.
  Hoeveel mag die laatste liter kosten?

 • Koen Franken

  We zijn het zorgenkindje van de agrarische sector geworden .

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.