Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

FrieslandCampina gaat deel ledenobligaties-vrij aflossen

FrieslandCampina gaat € 72 miljoen aan ledenobligaties-vrij aflossen uit eigen middelen om de liquiditeit in de interne obligatiemarkt te garanderen.

Daardoor daalt het eigen vermogen. Daarom onderzoekt het bedrijf het andere financieringsvormen waarmee het bedrijf in het eerste kwartaal naar buiten zal komen. De zuivelonderneming verwacht dat op de handelsdag in februari op de interne markt voor ongeveer € 30 miljoen aanbod van ledenobligaties-vrij. Deze komen van leden die eind 2019 via de DMF-vertrekregeling afscheid namen. Deze € 30 miljoen aan obligaties-vrij lost de onderneming uit contanten af.

Oplossing voor huidige situatie

Daarnaast is besloten om een bedrag van rond de € 42 miljoen aan ledenobligaties-vrij af te lossen die door marktmeester en liquiditeitsverschaffer Rabobank worden gehouden. Daarmee is er weer € 50 miljoen liquiditeit volledig beschikbaar voor opkoop van door overige leden aangeboden obligaties-vrij. “Hoewel FrieslandCampina geen verplichting heeft om de ledenobligaties-vrij af te lossen of terug te kopen, wil de onderneming wel een oplossing bieden voor de huidige situatie”, aldus het bericht aan de leden op Melkweb. Die situatie licht het later toe: “Op het moment dat de liquiditeitsfaciliteit vol is, kunnen leden niet meer met elkaar handelen in ledenobligaties.”

Tussenoplossing

FrieslandCampina ziet deze stap als een tussenoplossing. Het wil in de komende maanden de liquiditeit op de interne obligatiemarkt verzekeren maar ook de eigen vermogenspositie van de onderneming op peil houden. Die daalt door het zelf aflossen van de obligaties. Daarom onderzoekt het bedrijf nieuwe financieringsvormen.

Medeauteur: Jan Willem Veldman

Laatste reacties

 • cor vroege

  Dat gaat melkgeld kosten,het moet ergens vandaan komen

 • farmerbn

  Zo wordt RFC steeds meer van de Rabo?

 • kleine boer

  Met minder melk werd het beter de vlag kon uit bij elk vertrekkend lid werd hier geschreven door sommige... De verkoopkant moet aan de bak bij rfc

 • Straks een beursgenoteerde onderneming waar de aandeelhouders op dikke winsten gokken en de melkveehouders voor nog minder aan de bak moeten.

 • wmeulemanjr1

  Dacht dat ze zo blij waren met vertrekkende melkveehouders..

 • Firma Vellenga

  Heb er nog geen moment spijt van gehad dat we bijna 3 jaar terug zijn vertrokken. Dit kon je toen allemaal al zien aankomen. Van de regen in de drup. Jammer

 • Jaap Schuijtemaker

  Sorry maar ik kan vandaag niet mopperen.
  De melk moet aangezuurd worden ,niet de boeren.
  Sterkte heren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.