Rundveehouderij

Nieuws 47 reacties

FrieslandCampina gaat € 300 miljoen lenen op beurs

FrieslandCampina gaat € 300 miljoen lenen op de beurs om een aantal financiële knelpunten te kunnen oplossen en om een extra buffer te hebben in onzekere tijden.

De lening krijgt de vorm van een eeuwigdurende achtergestelde obligatielening. Wanneer de obligatielening precies wordt uitgezet en tegen welke rente, zal afhangen van de marktomstandigheden.

Het verzoek om de lening te mogen aangaan, is gedaan op de ledenraad van 17 december. Toen is daar ook mee ingestemd.

Noodzaak van de lening

In een folder die FrieslandCampina heeft gemaakt ter informatie van de leden, wordt een reeks redenen genoemd waarom de lening nodig wordt gevonden. Er duiken hobbels op in het traject van de ledenfinanciering. Zo worden de laatste jaren steeds meer ledenobligaties vrij te koop aangeboden, terwijl het aantal nieuwe kopers en koopopdrachten daalt. Daarbij nadert het moment dat de oude Campina-obligaties B en C moeten worden terugbetaald. Er staat voor € 71 miljoen uit, waarvan de eerste tranche van € 59 miljoen uiterlijk per 1/7/2022 moet worden afgelost. En dan is er de onrustige wereldmarktsituatie, met verstoringen zoals door de protesten in Hong Kong en de sterk flucturerende prijzen van melkbestanddelen. In die situatie is een extra buffer ook wenselijk.

Reeks van oorzaken

Ondertussen zit FrieslandCampina door een reeks van oorzaken in de voorbije jaren financieel gezien even iets minder ruim in de jas. Genoemd worden de structureel lagere winst in China, de devaluatie van de Nigeriaanse munt, de investeringen die in de voorbije jaren zijn gedaan in extra verwerkingscapaciteit en het feit dat de bereidheid en mogelijkheid van leden om zelf extra te investeren in de onderneming is afgenomen.

Meer acties nodig om ledenvermogen te versterken

In de folder geeft FrieslandCampina ook aan dat nog meer acties nodig zijn om het ledenvermogen te versterken. Probleem is namelijk dat ongeveer de helft van het eigen vermogen van het bedrijf bestaat uit ledenobligaties (€ 1,6 miljard). Een steeds groter deel van deze obligaties komt in handen van niet meer actieve leden, terwijl ook de liquiditeit van en de bereidheid tot de opkoop van intern vrij verhandelbare obligaties afneemt. Een uitweg zou zijn om de kring van kopers te vergroten. Daarover wordt mogelijk in 2022 besloten.

Laatste reacties

 • jorn

  De munt van Nigeria is de afgelopen paar jaren juist duurder geworden,(kennis achterstand van de directie?)

 • boerderij1q8

  Ik wil dit eigenlijk alleen maar goed keuren als het een tijdelijke lening zou zijn, als we geld gaan lenen op de beurs is dat het begin van het eind van onze zeggenschap in onze eigen cooperatie.
  we zouden ons zelf moeten verplichten een x aantel aandelen per 1000 kg melk te hebben, zo niet, dan worden we grondstof leverancier, en is in de toekomst de winst voor de aandeelhouders

 • A van Lam

  Verplicht voor bv.5 euro per 100 kg inleggen dat is het oude Campina model. Ik vind het persoonlijk iets om over na te denken. Maar veel (jonge) zwaar gefinancierde collega,s denken daar heel anders over of kopen er liever wat anders voor.

 • wmeulemanjr1

  Komt er nubwaarschijnlijk wel op neer dat het niet heel erg slim was zoveel ledenmelkveehouders bewust weg te jagen 'op basis van minder melkaanvoer, heeft de coop nu mooi veel geld gekost, daarom worden nu erg vreemde sprongen bedacht.. maar ja, daar zal wel weer een draai aan worden gegeven, zoals altijd..

 • Alco

  Als ledenraad zou ik er toch kriebelig van worden.

 • a van Gerwen

  Wat te denken van het aantal toekomstige stoppers binnen nu en pakweg 5 jaar. Weet iemand wat het melkvolumeaandeel is van 55+ ers zonder opvolger? Dat zijn allemaal leden die ter zijner tijd hun ledenkapitaal op gaan eisen.

 • Bennie Stevelink

  @a van Gerwen, ik heb een keer horen vertellen dat ongeveer 3 miljard liter wordt geleverd door leden die ouder zijn dan 55 jaar en geen opvolger hebben.

 • Firma Vellenga

  Maar heer Stevelink denkt u dat het nog goed komt met FC ???

 • cor vroege

  Obligatie,s die de leden hebben is gewoon melkgeld wat elk jaar ingehouden word,dat obligatie geld is allang opgemaakt door RFC of verkeerd besteed ,nu steeds meer boeren stoppen is de pot leeg ,vandaar deze lening nu,we gaan ze met z,n allen dus 2x betalen zometeen om de stoppers uit te betalen. Precies hetzelfde in het verleden gebeurt met de toen bestaande leden certificaten,die moesten toen ook afgelost worden ,heb je toen ook 2x betaald.

 • wmeulemanjr1

  @ FirmaV; 'Natuurlijk denkt ie dat dat goed komt, heeft misschien zelf ook geen opvolging meer...

 • eja

  2 jaar geleden heeft bijna dezelfde ledenraad nog vol trots tegen een gelijk punt op de ledenraad vergadering tegen gestemd.
  Dus toch sprake van een bedwelming!!??

 • eja

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, veel meer moet de vraag gesteld worden of het met de boeren bij A-ware wel goed komt. Vooral de boeren die basismelk leveren worden bij A-ware zwaar onder betaalt. Als het bij de coöperaties naar beneden gaat, gaat het bij A-ware ook verder naar beneden. Hoe houden de A-ware boeren het hoofd boven water?

 • BO(skabout)ER

  @bennie; geef gewoon toe dat het beleid van RFC hopeloos de mist in gaat. Nog even en ARLA en DMK betalen meer.

 • Firma Vellenga

  Heer Stevelink, waarom nu eerst weer naar een ander kijken??? FC heeft volgends mij nu een probleem. Door steeds naar een ander te kijken of op een ander af te geven of beter te willen zijn dan de ander is het zover gekomen denk ik. En ja, ook ik heb bij A-ware aan de bel getrokken 2 weken terug met de vraag hoe de biologische prijs uitbetaling zo laag kan zijn terwijl andere biologische melkverwerkers meer leken uit te betalen. De heer de Jong heeft hier persoonlijk een paar keer op gereageerd met de woorden dit uit te zoeken En samen zijn we tot de conclusie gekomen dat er helemaal geen sprake was van mindere uitbetaling. Het had onder andere met inclusief of exclusief BTW te maken. De reden maakt ook niet uit. Het persoonlijke telefoontje en persoonlijke handdruk is de kracht van A-ware. Dat is het "ons"gevoel wat moeilijk aan u uit te leggen is.

 • kleine boer

  A-ware betaald een prijs uit die ze kunnen betalen rfc betaald een prijs uit die ze NIET kunnen betalen zo simpel is het .

 • Kelholt

  Precies @kleine boer. A-ware zou misschien wel meer kunnen betalen maar hoeft dat niet omdat zelfs met een melkprijs die onder die van RFC ligt de leveranciers toch komen.
  RFC zou veel meer moeten kunnen uitbetalen maar kan dat niet omdat het melkgeld op gaat aan overhead, Jaguars en leuke miljoenenprojectjes in het buitenland.

 • haj146

  Eris er de laatste jaren een puinhoop van gemaakt. Dat is 1 ding wat vast staat. Feit is ook dat rfc ruim 3 cent meer betaald dan anderen. Laat je geld voorlopig in de coöperatie zou ik zeggen. Zeker de potentiële stoppers kunnen niet meer verdienen denk ik. Laten we eens stoppen met de nutteloze strijd tussen a ware en rfc. Hebben we volgens mij ook niks aan.
  Zoals een eerdere reactie , 5 cent in leggen per 100 kg lijkt me ook niet haalbaar. Ik heb het geld niet en vele met mij. Daarnaast ook nog wel andere wensen. Dat rfc zo goedkoop geld kan aantrekken is misschien niet eens verkeerd. Ik heb er de ballen verstand van maar over 5 jaar weten we meer. Succes schumacher

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer en @Kelholt, ik begrijp dat jullie bij A-ware tevreden zijn met een melkprijs die lager is als bij anderen, bij RFC, die tot de hoogste uitbetalers behoort, hebben jullie kritiek omdat de melkprijs niet hoog genoeg is?
  Leg eens uit.

 • kleine boer

  Bennie wat klopt er niet aan mijn reactie en van die van kelholt ?

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, dat lijkt mij toch duidelijk: waarom zijn jullie bij A-ware tevreden met een melkprijs die tot de laagsten behoort terwijl jullie niet tevreden zijn met de melkprijs van RFC die tot de hoogsten behoort.
  Het doet vermoeden dat jullie kwaadheid niet over de melkprijs gaat maar heel ergens anders over gaat.
  Leg eens uit, waar gaat jullie kwaadheid in werkelijkheid over?

 • kleine boer

  bennie je probeert er weer zoals altijd een eigen draai aan te geven.

 • Kelholt

  Ik heb het @Bennie Stevelink in
  <>

  Ga-toch-naar-de-rechter-Sieta

  toch al uitgelegd?
  Waarom zou A-ware meer gaan uitbetalen en genoegen nemen met minder winst? Jan Anker moet z'n fabriek draaiende houden. Pas als er leveranciers weggaan zal A-ware wat moeten doen. Bij RFC gaat de vlag uit bij vertrekkende leveranciers/eigenaren. Onbegrijpelijk.
  RFC houdt de fabriek draaiende door een te hoge melkprijs uit te betalen. Dit houden ze niet lang meer vol.

 • Firma Vellenga

  Tja, ik kan alleen maar zeggen dat we een paar jaar terug bij FC weg zijn gegaan omdat we toen al het gevoel hadden dat we op een zinkend schip zaten. Hoe meer positieve verhalen in de krant over de bedrijfsvoering van FC hoe meer wij het gevoel hadden dit komt niet goed. Als alles goed gaat loop je daar niet steeds mee te koop... Bij A-ware lijkt het ons gezond. Maar zouden wij hier ook het gevoel krijgen dat het niet goed gaat dan stappen we daar ook weg, op zoek naar een ander bedrijf. 1 die dan wel goed gaat. Is die er niet dan gaan er weer ander keuzes genaakt worden. Zo werkt het volgens mij in het bedrijfsleven...

 • xw

  Bennie, a-ware leveranciers maken zich nogal druk over rfc.
  Dat is veelal na-ijlen van voormalige rfc-leden.
  Dat is begrijpelijk, want de rfc melkprijs gaat a-ware nimmer betalen.
  Daarvoor is de 18 miljoen winst over 2018 te magertjes voor.
  Die winst is voor Anker en Bouter zelf.
  Verder is het nogal appels met peren vergelijken, vind ik.
  Wist je trouwens dat transportbedrijf AB Texel ook van hun is?

 • 306lsa

  xw @wat wil je precies duidelijk maken? dat iemand van een andere fabriek geen recht heeft om zijn mening te geven ?
  wat ik vindt is dat we gezamenlijk wel een mening mogen hebben ook al is het kritiek of wel positief .

 • kleine boer

  Xw er zijn ook leden van rfc die zich zorgen maken of mag dat ook al niet meer....

 • Attie

  FC heeft bij kaas veel last van de 'immer breed grijnzende ' Jan A

 • Bennie Stevelink

  Ik begrijp uit de reactie van @Kelholt dat hij zich beter voelt bij A-ware met een lagere melkprijs dan bij RFC met een hogere melkprijs.
  Als dat ook bij de BFCB en aanhang zo is, is de melkprijs niet de reden van de heisa die ze maken. Ook Sieta liet dat al zien door in december nog een keer enorm tekeer te gaan over RFC en tegelijk lof te spreken over particuliere verwerkers. Laten ze maar eens vertellen waar het dan wel om gaat.

 • Bennie Stevelink

  @xw, die magere winst bij A-ware wekte bij mij verbazing, toen ik dat een tijd terug hier bij Boerderij.nl las. Fors minder voor de melk betalen, een goede marktpositie in de kaas en toch maar 18 miljoen winst. En Sieta ondertussen maar toeteren dat particulieren wél meer waarde uit de markt weten te halen.......

 • xw

  Bennie, Elsevier nr. 2 d.d. 11 januari 2019 heeft de top 500 grootste bedrijven van Nederland gepubliceerd. Hier staat RFC op nr. 17 met een omzet van 11581 miljoen en een winst van 203 miljoen, aantal werknemers 24000.
  Top 100 winst staat rfc op nr.42,; top 100 personeel nr24, top 50 winst landbouw en voedselverwerkende industrie op nr. 4 enz. enz.
  Wij hebben het gevoel, dat jezelf zorgen maken, niet echt nodig is.

  Wij maken ons geen zorgen.

 • 306lsa

  XW@ het te groot worden van coöperaties vindt ik juist een nadeel zoals de Rabo was vroeger de boeren leenbank , ik denk dat achteraf gezien het beter Campina en Friesland Foods had kunnen blijven ,
  reden waarom ik het vind is omdat er haast geen zeggenschap meer is .

 • Bennie Stevelink

  @306lsa, wat wil je dan met die “zeggenschap” doen? Wat wordt er beleidsmatig beter van? Denk je dat je Campina of Frieslandfoods wel verantwoord kon besturen vanaf het boerenerf zonder enige diepte kennis?
  Afgelopen tijd heb ik op Melkweb het verschil uitgelegd tussen een vraag-en-aanbod product en een vaste prijs product. Vrijwel niemand van de leden bleek zelfs deze basale kennis te hebben.
  Het is toch volkomen onmogelijk om een onderneming met vestigingen over de hele wereld vanaf het boerenerf te besturen.

 • 306lsa

  Bennie @ ik waardeer het heel erg dat je er altijd serieus op ingaat
  met zeggenschap bedoel ik niet de management te veranderen maar daar bedoel ik mee dat de gedachte van het coöperatie idee bestaan blijft
  dat de macht niet bij de politiek komt of bij een rijk iemand of .......

 • farmerbn

  Volgens mij is het fout gegaan toen RFC de melkplas losgekoppeld heeft met de ledenbewijzen. Ging je vroeger meer melk aan de coop leveren dan moest je ook meer geld inleggen zodat de coop de verwerking met eigen geld kon uitbreiden. Volgens mij is dat nu niet meer zo. Na het quotumtijdperk gingen boeren flink meer produceren en liepen de fabrieken over. RFC heeft toen actief boeren laten verdwijnen en hun ledengeld meegegeven. Nu dus evenveel melk als voorheen maar wel dat ledengeld uitbetaald. Dat doet nu pijn.

 • xw

  Bennie, kun jij farmerbn nog eens uitleggen hoe het werkelijk in mekaar zit met die vertrekkers en hun meegegeven geld?

 • farmerbn

  Toe maar bennie, ik ben al 20 jaar gevlucht.

 • xw

  wat een wereld nietwaar?
  En vanuit de hele wereld vluchten ze hier naar toe.
  Wie kan het nog volgen.

 • Bennie Stevelink

  @xw, mensen die graag bij een ander op de bagagedrager willen zitten komen hier naar toe omdat we hier veel fietsen hebben met brede bagagedragers.
  Mensen die de fiets moeten trappen vluchten weg omdat ze steeds zwaarder moeten trappen.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, gezien jouw totaal verfranste manier van denken had ik al de inschatting gemaakt dat je al lange tijd in Frankrijk zit. Dat blijkt dus te kloppen.

  Bij de fusie tussen Campina en Frieslandfoods heeft de EU, bij monde van mevrouw Kroes bepaald dat RFC 1,2 miljard liter melk beschikbaar moet stellen aan andere verwerkers. Dit wordt geregeld via het hiervoor opgerichte Dutch Milk Foundation (DMF). Ook is bepaald dat boeren die overstappen een vertrekpremie krijgen van 5 cent per liter. De melk van overstappers wordt in mindering gebracht op de leveringsplicht van 1,2 miljard liter via DMF.

  Het afgelopen jaar zijn veel boeren overgestapt naar A-ware. A-ware kreeg echter al veel melk via DMF. De melk van deze boeren is in mindering gebracht op de levering via DMF waardoor RFC nog steeds net zoveel melk in de eigen fabrieken heeft.

  Deze boeren krijgen naast de vertrekpremie ook de obligaties uitbetaald. Dit gaat ten koste van het eigen vermogen. Daar staat tegenover dat de melk van deze boeren niet meer meetelt bij de verdeling van de winst. Daardoor wordt de winstuitkering voor blijvende boeren een fractie hoger.

 • xw

  stil vanuit Frankrijk

 • farmerbn

  Hier staat bijna hetzelfde als wat ik schreef. Als er veel boeren weg gaan en geld meekrijgen gaat het eigen vermogen van de coop achteruit. Als je boeren verplicht geld te storten bij productieverhoging gaat het eigen vermogen omhoog. Nu zie je dat RFC dat laatste niet heeft gedaan en mijns inziens was dat fout beleid.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, er is ieder jaar een toevoeging aan de reserves in de dode hand en ieder jaar wordt een deel van de winst uitgekeerd in de vorm van obligaties-vast. Die kunnen pas verkocht worden wanneer men stopt of het bedrijf overdraagt. Er is dus ieder jaar een toevoeging aan het risico dragend kapitaal.

 • kleine boer

  xw en bennie het draait dus goed bij rfc voorspel dan hier even de prestatie toeslag toch minimaal 5ct ? Minder melk dus minder kosten dus meer winst was het toch?

 • Kelholt

  @kleine boer niet alleen minder melk en minder kosten maar bij RFC wordt de weide-, VLOG- en PlanetProofmelkgeldtoeslag door de markt betaald en niet ingehouden op het melkgeld van 'gewone witte' melk.

 • 112

  bennie hoe veel rente moeten ze op de beurs betalen ??

 • Alco

  Dat is het 112. Het goedkoopste geld.

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.