Foto: Studio 38°C RundveeNieuws

Aangepast ransoen nodig voor oude mais

Mais die elf maanden of lager ingekuild heeft, bevat nog maar goed de helft van het percentage bestendig zetmeel van wat het had bij het inkuilen. Ook het percentage bestendig eiwit daalt sterk. Dit vergt een ander rantsoen voor het vee.

Onderzoeker Johan de Boever van het Vlaamse Ilvo onderzocht zo’n 2.500 maiskuil-analyses en kwam tot bovengenoemde conclusie. Het gehalte aan fermenteerbare organische stof (FOS) stijgt. Het percentage darmverteerbaar eiwit (DVE) en de onbestendig eiwit balans (OEB) veranderen niet.

Risico op pensverzuring

Doordat het percentage pensafbreekbaar zetmeel tijdens de conserving stijgt, neemt ook het risico op pensverzuring geleidelijk toe. Daarom lijkt het volgens De Boever zinvol om een maximum te stellen aan het gehalte aan suikers en afbreekbaar zetmeel in het rantsoen. Kort na inkuilen bevat de silage nog veel bestendig zetmeel, waardoor in zeer maïsrijke rantsoenen ook de verteringscapaciteit van de dunne darm overschreden kan worden.Toevoeging van amylase aan het rantsoen kan zinvol zijn.

Veevoertabellen aanpassen

Het Centraal Veevoeder Bureau (CVB) heeft de gegevens uit de bovengenoemde 2.500 analyses gebruikt om de veevoertabellen aan te passen, evenals de voederwaarde calculator.

Beheer
WP Admin