Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Schouten: verbod op dikbil kan wettelijk niet

Een fok- of houdverbod voor dubbelgespierde runderrassen (dikbillen) is wettelijk niet mogelijk. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer wilde weten of een verbod mogelijk was als onvoldoende voortgang geboekt zou worden bij de trajecten om natuurlijke geboortes bij de rassen weer mogelijk te maken.

Om ervoor te zorgen dat vleesvee weer natuurlijk kan afkalven, is in 2014 het project Bewust Natuurlijk Luxe (BNL) opgestart. Uit een evaluatie door Wageningen UR blijkt dat genetische selectie op specifieke kenmerken tijd kost en dat een periode van 3 jaar te kort is om de beoogde genetische vooruitgang te halen. De onderzoekers concluderen dat de behaalde genetische vooruitgang het gunstigste is wat in dit stadium verwacht kan worden. Daarnaast is volgens WUR het draagvlak voor meer natuurlijke geboortes onder fokkers van luxe vleesvee duidelijk versterkt.

Het ministerie heeft een nieuwe financiële bijdrage toegezegd voor de voortzetting van het project.

Laatste reacties

 • wienbemelmans

  als een dikbil moet kalven is er niks beter voor de koe dan een keizersnee,daar heeft ze totaal geen last van ,want ze zijn goed plaatselijk verdoofd dikwijls staan ze nog te vreten, maar daar hebben die amtenaartjes geen weet van .waar ze goed in zijn is verbieden.maar de boer heeft weer de problemen er van.

 • Bolder01

  Hoeveel mensen lopen er rond als dikbil??gaat men dat ook regelen

 • Hans Brasil

  Dieren die niet op een natuurlijke manier geboren zijn, moeten geweerd worden van welke vleesvee-keuring dan ook. Als een ras zichzelf niet in stand kan houden, omdat ze niet op een natuurlijke manier geboren kunnen worden, waarom dan een keuring van de mooiste koe???

 • kleine boer

  Hans brasil bij de mens ook maar geen keizersnede ? Zou veel uitstoot schelen ....😁

Of registreer je om te kunnen reageren.