Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

‘Rechtvaardigheid ver te zoeken in fosfaatrechtenzaak’

Melkveehouder André Platerink in Laren (Gld.) is in het ongelijk gesteld door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

De grote groeisprong die André Platerink in gedachten had en die door de peildatum van 2 juli 2015 om zeep werd geholpen, komt volledig voor zijn ondernemersrisico, oordeelt het CBb dinsdag 17 september in een uitspraak. De kans is groot dat Platerink door deze beslissing failliet gaat. Advocaat Franca Damen is woedend over de beslissing van het CBb.

Platerink besloot in 2013 zijn varkenstak af te stoten en helemaal over te schakelen op melkvee. In 2013 had hij 115 melkkoeien. Hij kreeg een Nb-vergunning voor 500 melkkoeien en 342 stuks jongvee en later een omgevingsvergunning voor 423 stuks melkvee en 324 stuks jongvee. In augustus 2014 kwam de financiering van ruim € 2,3 miljoen rond, in diezelfde maand werd begonnen met de bouw van een nieuwe stal. Op de peildatum had de veehouder 323 melk- en kalfkoeien, 80 stuks jongvee jonger dan 1 jaar en 75 stuks jongvee van 1 jaar en ouder plus 38 ingeschaarde dieren. Platerink kreeg 14.208 kilo fosfaatrechten toegekend inclusief een generieke korting van 8,3% omdat het bedrijf niet grondgebonden is.

Invoering fosfaatrechtenstelsel tast bedrijfsvoering ernstig aan

Volgens het CBb heeft de Larense boer aangetoond dat het fosfaatrechtenstelsel zijn bedrijfsvoering ernstig aantast, omdat hij voor veel melkkoeien en bijbehorend jongvee geen fosfaatrecht heeft gekregen. Het bedrijf is op basis van de aangeleverde financiële stukken over de toegekende fosfaatrechten niet levensvatbaar, schrijft het CBb in de uitspraak. Toch is het College van mening dat Platerink, door in de periode van 2013 tot en met 2015 uit te breiden van 115 melkkoeien naar ruim 420 melkkoeien, gekozen heeft voor een zeer forse uitbreiding. Volgens het CBb had het de melkveehouder vanaf het moment van afschaffen van het melkquotum duidelijk moeten zijn dat ongeremde groei niet mogelijk zou zijn en maatregelen te verwachten waren. De melkveehouder had ‘een zekere mate van voorzichtigheid moeten betrachten’ en dergelijke uitbreiding zou ‘een meer dan gebruikelijk ondernemersrisico met zich meebrengen’.

Waarom aan de ene kant groei stimuleren en toestaan en aan de ander kant vervolgens de rem erop zetten?

CBb vindt het op zich begrijpelijk dat een ondernemer zijn bedrijf bestendig wil maken voor de toekomst, maar de noodzaak van een dergelijk grote uitbreiding als hier het geval is, met alle bijbehorende risico’s van dien, is niet gebleken. Dat de melkveehouder van zijn beoogde uitbreiding voor 108 melkkoeien wel fosfaatrechten toegekend heeft gekregen, heeft het CBb meegewogen in zijn beslissing.

Advocaat melkveehouder boos vanwege beloofde groeimogelijkheden

Advocaat Franca Damen, die Platerink bijstond in zijn zaak, vindt de uitspraak bijzonder hard en wrang. “Het risico van de periode na de afschaffing van het melkquotum blijkt in de praktijk steeds meer bij de melkveehouders te liggen. Tot nu toe is slechts in twee zaken anders geoordeeld door het CBb, wel heel erg weinig.”

Wat Damen het meeste steekt, is dat melkveehouders zoals Platerink collectief het kind van de rekening in de uitvoering van het fosfaatrechtenstelsel lijken te zijn. “Het is allemaal zo wrang! In een Kamerbrief stond nota bene letterlijk dat aan melkveehouders groeimogelijkheden geboden zou worden op een Europese markt. Waarom aan de ene kant groei stimuleren en toestaan en aan de ander kant vervolgens de rem erop zetten? Alle risico’s worden richting de veehouders geschoven. De juridische rechtvaardigheid is hier ver te zoeken.”
Of deze uitspraak het einde van het bedrijf van Platerink betekent, kan Damen niet zeggen.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Als je hier wel fosfaatrechten toekent dan moeten kleine groeiers ze ook krijgen

 • janbajema

  Aan zulke intensieve bedrijven hebben wij fosfaatrechten te danken helemaal geen grond eronder en een stal laten bouwen voor 500 koeien en dan nog zeiken ook bah

 • Bennie Stevelink

  Hij heeft fosfaatrechten voor 315 koeien. Hij wilde 500.
  Wat is het rendement van de 185 koeien die hij minder kan houden als daar al het voer voor gekocht moet worden, mest van afgevoerd moet worden en nog arbeid voor ingehuurd moet worden? Welke inkomsten loopt hij mis doordat hij die laatste 185 koeien niet kan houden?

 • Kletskoe

  Als je weet dat er veel zorg is over de groei van de melkveestapel en wilt dan zo onbenullig groeien dan loop je dit risico. De buit was bijna in zijn geheel binnen maar blijkbaar nog niet genoeg. Rechter heeft geoordeeld. Niets erbij. En dat vind ik wel rechtvaardig tegenover de mensen die niet gegroeid zijn en zelfs moesten inleveren door handelen van deze categorie 'ondernemers'. Tussen aanhalingstekens omdat ze niet bereid zijn gevolgen van hun handelen te aanvaarden als het tegenzit.

 • Gradje 1966

  Goei zaak laat dan maar naar de klote gaan ik denk dat het zo erg niet is als hetn er op aan komt draaien ze gewoon door een klein kind wil ook altijd met dwingen zijn zin krijgen zal hier ook wel zo zijn Een toekomstbestendig bedrijf is een melkveebedrijf dat weidegang toepast en rekening houd met zijn omgeving .
  Dit zijn grote geldwolven die over de rug van de gewone man rijk hadden willen worden

 • koestal

  Groot is ook niet zaligmakend,het heeft ook risico,s.

 • deB.


  Precies, laat hem maar gaan, als je zulke onzin gaat uitkramen, onrechtvaardig????
  De zotte heeft niet in de smiezen, dat wij en veel andere hebben moeten inleveren, om deze, kijk mee eens dik doen kerel, aan rechten te helpen....

 • Attie

  Al met al heeft Platerink nog een mooi koppel koeien..,daar kan hij die 2.3 miljoen wel mee aanpakken, tenslotte heeft hij Draghi mee..

 • Kelholt

  Wat een bekrompen reacties hier allemaal en iedereen denkt alleen maar aan zichzelf. Als je als buitenstaander zonder enig eigenbelang naar de uitspraken van het CBb kijkt dan deugt er gewoon niets aan deze uitspraken.
  En als klap op de vuurpijl stelt @Bennie Stevelink de vraag: Wat is het rendement van de 185 koeien die hij minder kan houden als daar al het voer voor gekocht moet worden, mest van afgevoerd moet worden en nog arbeid voor ingehuurd moet worden?
  Nou Bennie dat weet ik niet maar ik weet wel dat als je de stal, melkinstallatie, voeropslag en mechanisatie, alle geschikt voor 500 melkkoeien, moet terugverdienen met 315 melkkoeien dat er weinig tot niets overblijft. Er moet denk ik geld bij.
  Bedankt LTO (D-day), Friesland Campina (Kom maar op met die melk!), Rabobank en ABN (Wij financieren wel.) en de onbetrouwbare overheid (Grondgebondenheid wordt leidend.).

 • farmerbn

  Wat had zijn bank liever? Deze situatie met een grote waarde aan fosfaatrechten of een situatie dat er geen fosfaatrechten en derogatie waren en de boer zijn stal vol had en mest moest afvoeren, voer aankopen en extra personeel moest betalen? Banken waren voorstander van derogatie en fosfaatrechten dus moeten ze die rechten die hij tekort heeft maar bijfinancieren.

 • Kelholt

  Nou nou @farmerbn "een grote waarde aan fosfaatrechten"... wel een grote waarde aan lucht in ieder geval want de fosfaatrechten gaan de komende jaren heel snel naar nul toe. En al zouden de rechten op 200 euro blijven, wie zijn dan de kopers? Andere door de bank gefinancierde bedrijven dus het is gewoon rondpompen van geld. Wel zijn er ondertussen al miljoenen uit de sector richting de stoppers gegaan. Het melkquotum hadden ze al afgeschreven maar nu hebben ze uit de hoge hoed toch nog een leuke pensioenvoorziening gekregen.

 • lepercheron 46

  Nou Kelholt, Ik kan je wel zeggen dat grondgebondenheid wel leidend gaat worden.

 • veldzicht

  Er staat niet bij hoeveel land hij heeft.het maakt nogal verschil of hij 300 ha land heeft of 60 ha.

 • leo,s vriend

  Laatste komt dichtstbij Veldzicht.
  Neemt niet weg dat het voor hem treurig is.

 • deB.

  Treurig....met dichtbij 60 ha grond een stal voor 500 mk neer kletsen, is gewoon de reinste onzinnigheid, en grootheidswaanzin!!

  Het is hard, maar dan heb/had men een heel groot bord veur de kop!

 • melkveehouder .

  Het is jammer dat ik het zeggen moet, maar bovenstaande reacties geven een goed beeld van hoe boeren met elkaar omgaan. Even los ervan dat ik geen oordeel wil geven over de beoogde bedrijfsgrootte van deze boer, en het met Franca Damen helemaal eens ben wat betreft haar mening over de oordeelsvorming van de rechtspraak in deze zaak.

  Maar goed, de volgende saneringsronde, maar nu met stikstof, gaat er aan komen. Geen NB vergunning? Dan sluiten of fors krimpen. En dan mogen jullie weer op elkaar afgeven totdat de laatste veehouder het licht uit doet als gevolg van deze onbetrouwbare overheid. Het geeft kennelijk een lekker gevoel bij sommigen. Bah, wat zitten er toch minkukels tussen bovenstaande reactanten.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.