Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

RFC blijft kampen met afwijkend vriespunt melk

FrieslandCampina blijft in Nederland een verhoging zien van het vriespunt in alle melk, maar kan nog geen oorzaak vinden. Dit meldt het op haar website voor de leden.

Het is al de derde maand op rij dat FrieslandCampina problemen constateert zonder dat er een aanwijsbare oorzaak wordt gevonden. Vanwege dit gebrek aan duidelijkheid zal het bedrijf de leden geen strafpunten opleggen voor het niet voldoen aan de eisen, maar het blijft de veehouders die te maken hebben met het probleem wel waarschuwen.

Afwijkende omstandigheden

Het afwijkende vriespunt zou er op duiden dat er te veel water in de melk zit. Door bepaalde afwijkende omstandigheden zou dit kunnen, maar als het niet klopt, krijgen leden wel gewoon te weinig uitbetaald, klagen leden.

In België en Duitsland speelt het probleem niet, stelt FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • Trot

  Hanteerde RFC soms een hogere norm als andere fabrieken zo niet dan kan men niet. Vol blijven houden dat er teveel water in zit als installatie goed werkt vorig jaar 0;518 nu 0;510 rara hoe kan dat?

 • willy70

  Wij hebben ook een hoger vriespunt in onze melk zo uit het niets.!!! Had altijd 0.522 en Nu in 1x 0.518 rara hoe kan dat? Ik denk dat de ijkwaarden van de apparatuur maar eens onder de loep moet worden genomen!!!

 • willy70

  Er staat duidelijk alle!! melk heeft een verhoogd vriespunt.....logisch nadenkend kan dit nooit aan de veehouders liggen want dan zou iedereen eenzelfde percentage water in de tank moeten krijgen !

 • Alco

  Wanneer is het niet goed dan.
  Ik kan het nazoeken maar ben gemakzuchtig.
  Zie het al: 0.515

 • J.W. de Kloet

  rfc heeft paar jaar geleden de norm aan gescherpt. zijn gewoon veel te scherp. zeker bij ams

 • frederik herman

  tijd voor excuses aan melkveehouders lijkt mij !! krijg al vanaf begin jaar smsjes over fout vriespunt .kul dus.

 • wimscheerders

  misschien is de dalende fosfaat toestand wel een reden van een verandering in het vriespunt , fosfaatgehalte in de melk moet volgens mij wel terug te vinden zijn van bv 10 jaar geleden en nu zodat dat onderzocht kan worden

 • mts_kuijpers

  @willy70, als alle melk een verhoogd vriespunt heeft, maar niet alle melkveebedrijven gaan over de norm heen is dit alleen terug te leiden op de onderzoeksmethode. Bij onze tankleveranties schommelt het tussen -0.526 en -0.518, waarbij ik een correlatie zie tussen de gehaltes en het vriespunt. Wij leveren hoge gehalte (dikke melk).

 • hetribbert1

  Als er een verhoging van het vriespunt gevonden wordt in alle melk, dan ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk niet bij de boeren maar ergens in de systematiek van de bemonstering bij Friesland Campina zelf. Dus Friesland Campina stop maar met het waarschuwen van de veehouders en kijk maar eens eerst of je zelf wel alle zaken op orde hebt.

 • Heeft het niet te maken met het enorme tempo waarmee de melk die wij secuur in de tank proberen te krijgen, in de rmo wordt gepompt, niet veel te hoog is? Dan beschadigen de vetbolletjes toch ook? 1200 liter per minuut of meer af en toe. Dat is meer dan 70 m3 per uur. Er zijn maar enkele bergeningspompen die dat halen, te vergelijking.

 • Marco22

  2 sep 22:44 dat geeft als resultaat verhoogd zuurgraad, niets te maken met vriespunt.

 • Marco22

  Eerste signalen waren er al in april mei. Ook hier punten gescoord. Men doet bij RFC of het pas in juli is gaan spelen.
  Maar nu heb ik wel kosten gemaakt, ik heb zelf de nodige uren aan gespendeerd robot monteur is er al met al wel een dag mee bezig geweest. En door die punten extra, uitgesloten van een cent extra van planetproof programma. Ben benieuwd of RFC deze kosten gaat oppakken.
  Problematiek in deze is vers gras. Eind maart al begonnen met vers gras voeren.
  Vanaf toen begon de problemen met vriespunt. Tijdens vakantie is er kuilgras gevoerd wat gelijk het vriespunt verbeterde.

 • farmerbn

  30 jaar geleden op school uitgerekend hoeveel zout je moest toevoegen om buiten de strafpunten te blijven. Natuurlijk verslag kwijt maar telkens een beetje meer zout in de tank gooien en kijken hoe je weer mooi op het gewenste cijfer komt. FC vraagt, de boeren leveren.

 • klaasvdHorst

  Wat ik uit de reacties ook weer merk, is dat het een typisch RFC-probleem lijkt. Van de andere verwerkers nog helemaal niets gehoord over gedoe met het vriespunt.
  Kan iemand daar misschien meer duidelijkheid over geven?

 • Bennie Stevelink

  Klaas van der Horst, volgens mij heeft RFC als enigste strengere normen voor vriespunt. Als ik mij niet vergis zijn deze ingevoerd, gelijk toen de negatieve grondslag voor kg melk is afgeschaft.

 • HJ O R

  Beste Klaas, verhaal van Bennie klopt, vriespunt FC -0.515. de meesten hebben -0.510 en enkelen zelfs -0.505. Ik denk dat de norm van FC gewoon te streng is.

 • J.W. de Kloet

  klopt bennie ze hebben normen aangescherpt ik weet alleen niet wanneer dat toen was

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.